Læsetid: 3 min.

Splittelse på venstrefløjen i to tyske delstater

Det tyske Venstrepartiet knager i fugerne. Et alvorligt angreb fra venstre kan betyde enden på venstrefløjens regeringsdeltagelse i to vigtige tyske delstater efter valg til september
9. maj 2006

Ved søndagens kommunalvalg i den tidligere østtyske delstat Thüringen gik Venstrepartiet (Linkspartei) stærkt frem. Partiet scorede 17,8 procent af stemmerne, og det er en fremgang på 5,1 procent i forhold til kommunalvalget for seks år siden, hvor partiet endnu bar navnet PDS. Fremgangen er så meget desto mere markant, da både det regerende CDU og Socialdemokratiet SPD måtte notere en betragtelig tilbagegang.

Men træerne skal åbenbart ikke vokse ind i himmelen. Oprørere på den yderste venstrefløj truer Venstrepartiet med splittelse.

Kommunalvalget i Thüringen er ellers endnu en bekræftelse på Venstrepartiet/PDS's stærke position i de seks tidligere DDR-stater. I Sachsen er partiet tre gange så stort som SPD, i Sachsen-Anhalt er partiet lidt større end SPD, i Thüringen er det dobbelt så stort som SPD, og i Brandenburg er partiet kun et par procentpoint mindre end SPD.

Partiet er koalitionspartner i de socialdemokratisk ledede regeringer i delstaterne Berlin og Mecklenburg-Vorpommern. Netop af den grund angribes det nu venstrefra af det langt mindre parti WASG (Valgalternativ Arbejde og Social Retfærdighed).

Splittelsen kan på længere sigt true det knap ét år gamle Venstrepartis position som det eneste parlamentariske alternativ til SPD. WASG gør oprør de to steder, hvor PDS reelt har fået regeringsansvar, altså i Berlin og i Mecklenburg-Vorpommern. Begge steder skal der være delstatsvalg den 17. september. WASG anklager PDS for i samarbejde med SPD at føre "neoliberal" politik. De oprørske kræfter ønsker, at venstrefløjen i endnu højere grad skal arbejde for en styrkelse af staten, de er imod privatisering, imod nedskæringer i den offentlige sektor og imod sociale nedskæringer af enhver art.

Venstrepartiet blev dannet i maj sidste år, da den socialdemokratiske kansler Gerhard Schröder meddelte sin afgang, og der skulle udskrives valg til Forbundsdagen.

To ledere

Det i Øst så stærke PDS så det lille og nydannede vesttyske socialistparti WASG som en chance for at nå ud over sin østtyske basis og stille op i hele Forbundsrepublikken. De to ledende kræfter inden for begge partier, PDS's Gregor Gysi og WASG's trumfkort Oscar Lafontaine, den tidligere socialdemokratiske partiformand, enedes derfor om at skabe et Venstreparti, der kunne blive et socialistisk alternativ til SPD.

Efter en sammenslutning af de to partier i juli i fjor stillede Venstrepartiet op til valget til Forbundsdagen i september. Gysi og Lafontaine blev det nydannede partis to spidskandidater, de kørte parløb i valgkampen, og Venstrepartiet bragede ind i Forbundsdagen med 54 mandater. Linkspartei fik overalt i det tidligere DDR, med delstaten Berlin som eneste undtagelse, over 22 procent af stemmerne.

'Trotzkister'

Oscar Lafontaine har kommenteret sagen ved at sige, at "de medlemmer, som ikke vil gå den fælles vej, kan stifte deres eget parti og overlade resten til vælgerne".

Heller ikke medierne tager de stridslystne WASG-medlemmer helt så alvorligt, som de selv gør. Avisen Süddeutsche Zeitung kaldte i går på lederplads beslutningen om at stille op mod Venstrepartiet for "politisk selvmord" og udnævnte udbryderne til "en lille broget og tvivlsom flok af trotzkister, naivister og kværulanter".

Netop trotzkist er, hvad Lucy Redler, spidskandidat for WASG i Berlin, kalder sig. Redler, der er 26 år og socialøkonom, er stærkt kritisk over for SPD og PDS' samarbejde i Berlin og mener, at den rød-røde koalition har gjort byen "fattigere og mere asocial". Hun regner med, at WASG vil få mindst fem procent af stemmerne ved delstatsvalget til september i Berlin. Meningsmålinger giver højst partiet to procent. I Tyskland er spærregrænsen på fem procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her