Læsetid: 2 min.

Spor peger til udlandet

Der er stadig flere tegn på, at flere af de formodede London-bombemænd havde deres gang i terroristkredse
18. juli 2005

Billedet af, at de fire mænd, der mistænkes for at have gennemført bombeangrebene i London, som først antaget var 'ubeskrevne blade' uden forbindelser til ekstremistiske kredse, krakelerer i takt med, at efterforskningen af Storbritanniens største terrorhandling siden Anden Verdenskrig skrider frem.Aviser verden over viste i går et overvågningsfoto, som Scotland Yard har frigivet af de fire formodede bombemænd, taget om morgenen den 7. juli, da de sammen vandrede ind på en togstation i Luton nord for London bærende på hver sin rygsæk med de bomber, der kort tid senere skulle blive bragt til sprængning i hovedstaden.
Den 30-årige Mohammad Sidique Khan menes at have udløst sin bombe i undergrundsbanen ved Edgware Road, den 22-årige Shehzad Tanweer i undergrundsbanen ved Aldgate-stationen, den 19-årige Germaine Lindsay i undergrundsbanen ved King's Cross, mens den sidste, den 18-årige Hasib Hussain, udløste sin bombe om bord på en dobbeltdækkerbus på Tavistock Square. I dagene efter terrorangrebene, der har kostet mindst 55 mennesker livet, var den fremherskende opfattelse i medierne, at de fire unge mænd var 'hjemmeopdrættede' terrorister, der uden kontakter til udenlandske terrororganisationer havde planlagt og gennemført terrorangrebene i London på egen hånd. Men i de seneste dage er der fremkommet stadig flere oplysninger om de fire formodede gerningsmænds færden i ekstremistiske kredse adskillige steder i verden.

Udenlandske kontakter

I går kom det frem, at Storbritanniens interne efterretningstjeneste, MI5, allerede sidste år åbnede en sagsmappe på Mohammad Sidique Khan. Ifølge Sunday Times rettede MI5 dengang interessen mod Khan i forbindelse med afdækningen i 2004 af formodede planer om at bringe en lastbil med 270 kilo sprængstof til eksplosion i London. Ligeledes skrev den israelske avis Maariv i går, at Khan i 2003 rejste til Israel for at bistå med planlægningen af et selvmordsattentat mod en natklub i Tel Aviv. Attentatet, der blev begået af to britiskfødte muslimer, kostede tre israelere livet og sårede 60 andre. I Pakistan har sikkerhedsstyrker anholdt otte personer fra byerne Faisalabad, Lahore og Gujranwala mistænkt for at have haft forbindelser til en anden af de formodede London-bombemænd, Shahzad Tanweer. Inden for de seneste to år har Tanweer besøgt både Faisalabad og Lahore. Pakistanske kilder siger til det britiske nyhedsbureau Reuters, at Tanweer under et besøg i Pakistan i 2003 havde møder med en mand, der siden er blevet anholdt for et bombeattentat mod en kirke i den pakistanske hovedstad, Islamabad. Pakistanske efterretningskilder oplyste i går, at de britiske myndigheder har overdraget en liste over telefonopkald, foretaget fra Tanweers hjem i den nordengelske by Leeds, med henblik på en efterforskningsmæssig opfølgning.
Myndighederne undersøger også de kontakter, Hasib Hussain gjorde, da han for halvandet år siden rejste til Pakistan og blev indskrevet på en koranskole. Bekendte beretter om, hvordan han efter at være vendt tilbage til Storbritannien var blevet en dybt troende muslim og desuden havde fået meget mere radikale holdninger. De amerikanske myndigheder har tidligere oplyst, at de har haft Germaine Lindsey under observation, da han for nogle år siden besøgte sin mor i Cleveland, Ohio. Lindsey var den eneste af de fire formodede bombemænd, der ikke havde pakistanske rødder. Han havde en jamaicansk baggrund.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her