Læsetid: 3 min.

Sprogets spændvidde

Rekorder. Alt det du ikke vidste du ikke vidste om sprog, kan du læse om i en enestående underholdende ny bog om alverdens sprog og deres forbavsende variation
27. april 2007

Alt det du ikke vidste du ikke vidste om sprog, kan du læse om i en enestående underholdende ny bog om alverdens sprog og deres forbavsende variation

Vidste du at indianersproget bella coola, der tales af en 1.500 mennesker ved Canadas Stillehavskyst, har masser af ord der kun består af konsonanter, fx k'xct ('de ser jer') og q'psttx ('smag det'). I bella coola er apostroffen også en konsonant.

Berbersprog, der tales af flere millioner mennesker i Nordafrika, kommer tæt på med talrige ord af typen tkkststt ('du tog den af') og ssrksxt ('jeg skjulte ham').

Eller at buskmandssproget !xu, der tales af små 3.000 mennesker i Botswana, er det sprog der har det største antal konsonanter, 117? Udråbstegnet i !xu er en af dem.

Hvorimod rotokas, der tales af en 4.000 mennesker på øen Bougainville i Papua New Guinea, kan nøjes med seks af slagsen. Samme sprog har også kun en håndfuld vokaler og dermed verdens korteste alfabet, 12 bogstaver.

Eller at det nordaustralske sprog djingili, der nu kun tales af en håndfuld mennesker og er døden nær, er det der har færrest udsagnsord af alle, det klarer sig med tre: komme, gå og gøre.

Eller at Mohammed og dets forskellige afledninger- Ahmed, Mahmut osv - er verdens mest udbredte navn?

Eller at dansk, målt i bruttonationalprodukt, er verdens attendestørste sprog. Norsk er nummer 17 og svensk nummer 14. Til sammen er de tre former for skandinavisk nummer otte på listen over verdens økonomisk stærkeste sprog.

Sprogets udkanter

Det er den slags sære informationer og tusind mere, mindst, man kan finde i den svenske sprogforsker Mikael Parkvalls utrolige bog Limits of Language. What you didn't know you didn't know about language and languages.

Bogen er tæt pakket med et væld af oplysninger om mere end tusinde af verdens sprog, med personer og årstal, med lister og eksotiske ord og finurlige sætninger af den mest uventede slags.

Hvad siger du fx til navneordet ilunga på det afrikanske sprog ciluba, der tales af over seks millioner mennesker i Congo? I 2004 blev ilunga kåret til verdens vanskeligst oversættelige ord. Det betyder 'én der er parat til at tilgive en fornærmelse første gang, tåle den anden gang, men aldrig en tredje'.

Det er en slags Guinness Rekordbog for sprog, det her. Jeg tror mange sprogfolk lige som mig selv har et lille lager af den slags størst-, flest-, mest-, bedst-, sværest-, længst- osv-anekdoter. Men det virkelig fantastiske ved Parkvalls bog er den enorme mængde af dem han har fået samlet sammen. Og ikke nok med det, der er kildeangivelser til hele skatkammeret.

Billeder af sprog

Sproget gør sig gældende overalt i menneskenes verden og det viser denne bog tydeligt. Mange forfattere af sprogbøger har ellers fundet dem vanskelige at illustrere, men det problem har Parkvall ikke. Udover lister og statistikker er der masser af 'rigtige' illustrationer bogen igennem, og Parkvall er kendt for sine "Lingvistiska samlarbilder" som man kan finde på nettet. Er der ikke noget billede, laver han ét selv.

Det er en på en gang voldsomt underholdende og sprænglærd bog, og den kan stærkt anbefales alene af den grund. Men den er også en af de bedste introduktioner til sproglig nysgerrighed og sprogfilosofisk undren, jeg kender overhovedet. Den matcher næsten markedets hidtil mest fantastiske sprogbog, David Crystals Cambridge Encyclopedia of Language.

For Parkvalls rekordbog er så omfattende og når så langt omkring at den næsten er en lærebog i lingvistik, en bred præsentation af sprogvidenskaben og dens felter. Den må være ret velegnet til at vække folks interesse for sprog. Den kan tjene som lokkemad både for den almindelige læser og for folk der skal til at studere sprog i den tro at det er litteraturen der er det interessante ved sprog.

Jeg kan ikke forestille mig at man kan læse den fra en ende af, jeg kan i hvert fald ikke. Men den er en guldgrube til pluklæsning. Jeg fik den for to måneder siden, har læst i den næsten daglig siden og bliver ikke færdig foreløbig.

Det er en fabelagtig bog, men desværre er den ikke særlig køn, hverken i opsætning eller valg af skrift. Når der på et eller andet tidspunkt kommer en anden, udvidet udgave af bogen - som om de nuværende 400 sider ikke var nok - bliver bogens udstyr forhåbentlig noget pænere. Den er nemlig en rigtig Rekordbog værdig.

Mikael Parkvall: Limits of Language. 394 s. Ill. Battlebridge Publications 2006. www.battlebridge.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her