Læsetid: 2 min.

SR: Kulturkampen skal skubbes i baggrunden

Kulturkampen skal skubbes i baggrunden, hvis integrationen skal lykkes, mener Socialdemokraterne og De Radikale. Partierne vil i modsætning til Claus Hjort Frederiksen ikke blande sig i bederumsdiskussionen
15. juni 2006

Regeringen skal skubbe den ideologiske kulturkamp i baggrunden, mener integrationsordførerne fra S og R.

Opfordringen kommer efter, at Claus Hjort Frederiksen (V) i et interview med Information i går fortalte, hvad han svarede de arbejdsgivere, som spurgte ham til råds om bederum på deres arbejdspladser: "Der skal ikke indrettes bederum. Det kan ikke siges tydeligt nok, at når man befinder sig i Danmark, så er det danske forhold, der gælder," sagde beskæftigelsesministeren.

En holdning, han i går formulerede på en knap så bombastisk måde.

"Når jeg siger, at virksomhederne ikke skal oprette bederum, er det ikke fordi, jeg er imod, at de gør det. De skal bare ikke tvinges til det eller føle sig tvunget. Der er stadig virksomheder, der afholder sig fra at ansætte indvandrere, fordi de tror, at de skal gøre en pokkers masse. Mange tror, man skal stå på hovedet for at finde et bederum eller frygter, der pludselig er mange ting, der bliver tabu, hvis der bliver ansat en indvandrer. Men sådan skal det jo ikke være," fastslår Claus Hjort Frederiksen.

Beskæftigelsesministeren fastholder dog fortsat, at det er de danske normer, der skal være gældende rundt omkring på arbejdspladserne.

"Det er fint nok, man viser hensyn til hinanden i hverdagen, men de danske normer skal være gældende," siger han.

Men netop normer og kampen om hvilken kultur, der er bedst, virker som en hæmsko for den egentlige integration, mener den socialdemokratiske integrationsordfører, John Dyrby.

"Virksomhederne skal gøre det, som virker. Hvis bederum er løsningen, så har Socialdemokraterne ingen problemer med det. Man skal passe på med at føre en alt for ideologisk kulturkamp på integrationsområdet. Vi skal derfor i langt højere se på, hvad der virker i praksis, og så må ideologien altså komme i anden række," siger John Dyrby.

Luften ud af kulturkamp

Han er heller ikke afvisende over for, at det offentlige åbner op for bederum på arbejdspladserne.

"Hvis nu Ishøj Kommune gerne vil have et bederum for at tiltrække arbejdskraft, så stiller jeg mig slet ikke på bagbenene," siger han.

Den radikale integrationsordfører, Morten Østergaard, er enig i, at luften skal lukkes ud af kulturkampen, når det handler om at få indvandrere i arbejde.

"Er den danske kultur, at folk hælder kaffe ned i halsen og ryger den ene cigaret efter den anden? Det er noget underligt noget, at Claus Hjort taler om, at danske normer skal være de gældende. Det er noget, de enkelte virksomheder finder ud af," siger Morten Østergaard.

Tværtimod skal forskelligheden respekteres, hvis integrationen skal lykkedes på de danske arbejdspladser, mener han.

"Hvis vi skal have indvandrere fra tredjeverdenslande i arbejde, så handler det om, at man bakker op om mangfoldighedskulturen. Vi har religionsfrihed i Danmark, så hvis der er ansatte, der vil bede i deres pauser, så kan jeg ikke se hvorfor, de ikke skal kunne gøre det," siger Morten Østergaard.

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her