Læsetid: 5 min.

Sri Lanka: En ø i opbrud

En fredsproces i laser. Drab på civile tamilere og selvmordsbomber mod hærledelsen. 'Vi er to angreb fra den totale krig, og EU har valgt side,' siger en tamilsk politiker under besøg i København
4. juli 2006

Endnu en bombe. Fem soldater dræbt og ti civile sårede. Det var gårdsdagens topnyhed fra Sri Lanka og den hidtige kulmination på de senste måneders optrapning af den gamle konflikt. Drab på civile tamilere, luftangreb på tamilske stillinger, sammenstød mellem de etniske grupper og terror imod civilbefolkningen fra ukontrollerede paramiltære er nu blevet hverdagen i Sri Lanka. "Vi er på et meget kritisk stade, hvor mulighederne for en politisk løsning syntes langt væk. Der er ikke erklæret krig, men kom til Sri Lanka og se: Våbenhvilen eksisterer ikke mere. Det er borgerkrig, endnu lavintensiv i forhold til det, som vi tidligere har set, men ikke desto mindre en borgerkrig," siger Gajen Ponnambalam, tamilsk medlem af det srilankanske parlament for partiet All Ceylon Tamil Congress. Han var sammen med to andre tamilske politikere i København i sidste uge på rundtur i Europa og USA for at råbe det internationale samfund op.

Konflikt mellem ørigets singhalesiske flertal og tamilske minoritet har hidtil kostet over 65.000 menneskeliv. Sri Lankas regering og De Tamilske Tigre (LTTE) har frem til for få måneder siden respekteret en våbenhvileaftale fra 2002. Men siden er volden atter blusset op, og alene i år er mere end 700 mennesker blevet dræbt.

Ny strategi

"Inden for de sidste seks måneder har den srilankanske hær indledt en ny strategi. Tidligere gik de efter de bevæbnede oprørere, men nu retter de angrebene direkte imod civile," siger Gajen Ponnambalam, der mener, at den strategi står i fare for at optrappe konfliketen til et ukontrollerbart punkt.

"Det er ikke længe siden, at civile singhalsere og tamiler kunne leve sammen, men nu ser vi en voldsspiral: Hver gang militæret angriber civile tamilere, afføder det en gengældelsesbølge mod civile singhalesere. Konflikten har nu bevæget sig ned på landsby-niveau. Det er en beskidt, men meget effektiv strategi."

EU har valgt side

De tre politikere ser ikke lyst på mulighederne for at forhandle en politisk løsning på plads. Især ikke efter at EU i maj måned valgte at sætte LTTE på unionens terrorliste.

"Der var stor skuffelse over beslutningen på tværs af det politiske spektrum. Vi var mange, der håbede og troede på, at Europa kunne hjæple os med at forhandle en varig fred," siger Selvam Adaikalanathan fra Partiet Tamil Elam Liberation Organisation.

- Men vil I benægte, at LTTE har brugt terrormetoder som selvmordbomber og likvideringer?

"Jeg mener ikke, at det er det afgørende på nuværende tidspunkt. Vi er på kanten af en borgerkrig, og der er to parter, der begge har en andel i, at volden eskalerer. Vi er to angreb fra den totale krig og EU har valgt side. Det er utrolig svært at finde en holdbar politisk løsning, når den ene part bliver udråbt til terrorist, uden at der bliver gjort noget for at stoppe den andens uhyrligheder. Terrorlistningen var en blåstempling af regeringens menneskeretskrænkelser," siger Ponnambalam. Han henviser til en rapport fra det skandinaviske observatørkorps, SLMM, der for nylig dokumenterede en række overgreb på civile tamilere fra srilankanske sikkerhedsstyrker. Rapporten fastslog, at netop de overgreb var en afgørende faktor i den seneste tids optrapning.

"Men den konklusion har man tilsyneladende valgt at se bort fra. Den srilankanske regering har været meget dygtig til at udnytte USA's krig imod terror og det medfølgende verdensbillede af 'de gode imod de onde' i deres egen interesse. Præsidenten adopterede retorikken, og det ser ud, som om at han fik EU til at hoppe på, at en meget gammel, helt lokal og historisk specifik konflikt skulle være del af det moderne, globale terrorbillede. Det trick burde man have gennemskuet," siger Ponnambalam. LTTE har længe figureret på den amerikanske terrorliste, men en række EU lande, herunder de skandinaviske, modsatte sig tidligere at følge eksemplet - netop af frygt for, at det ville svække mulighederne for en fredelig løsning. Ifølge kilder i EU spillede pres fra USA en betydelig rolle for den overraskende beslutning om at sætte tigrene på listen.

- LTTE har bedt de danske, finske og svenske medlemmer af fredsmissionen, SLMM, om at forlade landet inden den 1. september. Hvad mener du om den beslutning?

"Det er trist, men jeg tror, at det er den eneste logiske konsekvens. Danmark argumenterede imod terrorlistningen i EU, og jeg er ked af, at danskerne må rejse, når der er allermest brug for støtte til fredsprocessen. Men det vil begrænse SLMM's muligheder for at forhandle, hvis der er EU-lande med i missionen. Tamilerne har mistet tilliden til EU. De føler, at der er blevet valgt side," konkluderer Ponnambalam.

En fejlslagen stat

Pathmini Sithamparanathan, leder af et tamilsk kvindeparti og medlem af Sri Lankas parlament, mener, at landet er en "fejlslagen stat" på alle afgørende områder.

"Myndighederne kan ikke sørge for den daglige sikkerhed for landets mindretal, ikke sørge for den helt nødvendige økonomiske udvikling i tamilske områder og der er ingen retssikkerhed," siger Pathmini, der nævner en række sager, hvor overgreb og voldtægter begået mod tamilske kvinder er endt med frifindelse eller bare løbet ud i sandet.

"Jeg har i mange år arbejdet for at give de tamilske kvinder en stemme. For at få dem ud på gaderne, op i samfundet og ind i politik. Nu er mit bedste råd til dem, at de skal blive indendøre. Det er simpelthen ikke sikkert for dem at gå ud," siger Pathmini og fortsætter:

"LTTE er de eneste, der bekymrer sig om tamilerne. De sørger for undevisning til børnene, for hjælp til enkerne og for deres sikkerhed. Det er klart, at det giver bred opbakning."

Gajen Ponnambalam er skuffet over, at regeringen ikke brugte genopbygningen efter tsunamien i 2004 til at række en hånd frem til tamilerne. Efter tsunamien, der kostede over 30.000 srilankanere livet, var der ellers udbredt håb om, at samarbejdet om genopbygningen kunne åbne op for en ny dialog mellem de stridende parter, og parlamentet vedtog, at en del af bistanden fra udlandet skulle administreres af LTTE. "Men vi har ikke set ret mange penge i de tamilske områder. 65 procent af ødelæggelserne skete i den primært tamilske del af landet, men kun en femtedel procent af pengene er blevet brugt der. Fra at have minusvækst har Sri Lanka nu en økonomisk vækst på over fem procent, men den nordlige og østlige del står stadig stille," siger Ponnambalam.

Usikker fremtid

De tre er enige om, at der ikke er nogen vej uden om en form for federal løsning. "Præsidenten taler om en enhedsstat, men enhver kan se, at det ikke er en mulighed. Vi må finde et politisk kompromis, der giver udvidet selvstyre til de tamilske områder," siger Gajen Ponnambalam.

- Præsident Mahinda Rajapakse har i flere omgange givet udtryk for, at han ikke længere ønsker Norge som mægler. Hvad sker der, hvis også Norge forlader landet?

"Så er jeg bange for, at freden er tabt. Det er i høj grad Norges tilstedeværelse, der holder håbet i live," siger Gajen Ponnambalam, der dagen inden havde møde med den norske udviklingsminister Erik Solheim, der leder den skandinaviske fredsmission.

"Han har en dyb indsigt i problematikken og er indstillet på at fortsætte. Det sætter vi meget stor pris på." Ingen danske ministre ville møde de tamilske politikere under deres besøg i København.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu