Læsetid: 3 min.

Sri Lanka på borgerkrigskurs

Konflikten i Sri Lanka optrappes. Tusinder er på flugt, og norske forsøg på at redde fredsprocessen synes nytteløse. Landet er paralyseret af frygt, siger en lokal iagttager
21. april 2006

Det er svært at finde optimister i Sri Lanka i disse dage. Over 60 dræbte på en uge, gentagne sammenstød mellem etniske grupper og tusinder drevet på flugt har rykket østaten nærmere en åben borgerkrig.

"Landet er paralyseret af frygt, og ingen af parterne er indstillet på kompromis," siger Rohan Edrisinha fra tænketanken Center for Policy Alternatives i hovedstaden Colombo. "Vi har ikke været så langt fra en løsning i årtier," konkluderer han.

De Tamilske Tigre (LTTE) har i 20 år kæmpet for en uafhængig stat for landets hinduistiske mindretal i den buddhistisk dominerde østat. Konflikten har kostet over 64.000 menneskeliv, og trods en officiel våbenhvile fra 2002 er ofrenes antal blevet ved med at vokse.

Hævn for bomber

Den seneste voldsbølge har haft epicenter i byen Tricomalee i den østlige del af øen. Her blev 16 mennesker sidste uge dræbt i en række bombeangreb på et marked, og meget tyder på, at det var LTTE, der stog bag angrebet.

I dagene efter gik grupper af singalesere på gaderne og overfaldt tamilere og nedbrændte deres hjem. Mange tamilere søgte tilflugt i kirker og skoler, og i de seneste dage skønnes over 1.000 mennsker at være sendt på flugt fra byen.

Ifølge det britiske BBC blev ligene af fem tamilere i går fundet uden for byen Puttur. "De tog fem civile ud på en mark og skød dem," sagde et øjenvidne.

LTTEs ledelse udtalte i går, at de civile tamilere er udsat for "statsvold" og beskyldte regeringsstyrkerne for at se den anden vej under urolighederne.

"I næsten alle tilfældene var der politi eller sikkerhedsstyrker tæt på, men ingen greb ind over for drabene," hedder det i udtalelsen.

Presset præsident

Rohan Edrisinha kalder det "yderst tragisk", at de radikale buddhistiske grupper puster yderligere til ilden i en så skrøbelig situation.

"Den srilankanske regering må træde i karakter og sætte deres egne ekstremistiske elementer på plads, ellers ender det galt," siger han.

Den siddende præsident Mahinda Rajapakse kom til magten i november sidste år med støtte fra to militante buddhistiske partier. Det sætter ham i en tvivlsom situation.

"Han fik sin post ved at love en hård linje over for LTTE. Selv hvis han ønsker at sadle om, bliver det svært," siger Edrisinha.

Tamilsk splid

Også LTTE har deres interne konflikter at slås med. Siden 2004 har en tamilsk udbryderfraktion under ledelse af general Karuna udfordret LTTE's rolle som enerepræsentant for tamilerne. Udbryderne har den militære kontrol i dele af det østlige Sri Lanka og har senest konsolideret deres magt ved at danne et politisk parti.

LTTE beskylder regeringen for at støtte Karuna militært. Rohan Edrisinha mener ikke, at beskyldningerne er grundløse.

"Der er høge inden for militæret, der ser en stategisk fordel i tamilerens interne kamp. De håber, at den tamilske sag dør i kampene mellem fraktionerne. Det tragiske er, at det gør en masse almindelige mennesker også," siger han.

I går sendte Norge sin top-forhandler Jon Hanssen-Bauer til Sri Lanka for at redde resterne af fredsprocessen. Efter planen skulle parterne mødes i Geneve i næste uge, men i mandags meddelte LTTE, at de trak sig fra forhandlingerne. Ifølge Ritzaus Bureau kalder diplomatiske kilder det for usandsynligt, at det lykkes at få parterne tilbage til forhandlingsbordet.

Jon Hanssen-Bauer mødtes i går med den srilankanske regering. Han flyver i dag til den tamilsk kontrollerede nordlige del af landet for at mødes med LTTE's ledelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her