Læsetid: 3 min.

Sri Lankas blodige vej

En tamilsk selvmordsbombe dræbte mandag over 100 mennesker i Sri Lanka. 'Kujoner', sagde regeringen og bombede en tamilsk landsby. Parterne samler 'blodige point' op til de kommende fredsforhandlinger, vurderer en lokal ekspert
18. oktober 2006

Selvmordsbomben blev opfundet i Sri Lanka. Og mandag demonstrerede de Tamilske Tigre (LTTE) dens ultimative ødelæggende kraft.

En buskonvoj med flådepersonel blev påkørt af en lastbil med sprængstoffer i den nordøstlige Tincomalee-provins. 103 døde og over 160 sårede kostede det værste selvmordsangreb nogensinde.

Ingen tog efterfølgende ansvar for angrebet, men udmeldinger fra LTTE efterlader få i tvivl om afsenderen.

"Når Sri Lankas luftvåben fortsætter med at bombe det tamilske hjemland, hvordan kan nogen så forvente, at Tigerne afstår fra at angribe militære mål," udtalte Rasiah Ilanthiriyan, talsmand for LTTE til bevægelsens hjemmeside.

Sri Lankas regering kaldte angrebet for "kujonagtigt" og sagde, at LTTE derved viste, at de ikke var interesseret i at finde en fredelig løsning på den 30 år lange konflikt, der har kostet 60.000 liv i kampe mellem regeringen og tamilske separatister.

En talsmand for landets forsvarsministerium udtalte, at LTTE ved angrebet reelt meldte sig ud af de fredsforhandlinger, der efter planen skal løbe af stablen i Geneve i denne måned.

"Det barbariske angreb på ubevæbnede søfolk viser, at LTTE er ligegade med den internationale opinion. Vi vil forhandle. Det vil de ikke," fastslog talsmanden.

Kamp eller samtale?

Rohan Edrisinha fra den uafhængige tænketank Center for Policy Alternative advarer mod at tolke mandagens angreb som et fundamentalt skift i oprørsbevægelsens strategi.

Han mener stadig, at LTTE er interesseret i forhandlingsvejen, og at de fortsat håber på større internationalt engagement på den krigshærgede ø.

"Men de vil sætte sig til bordet i Geneve med mere skyts end den gode vilje. På det seneste har den srilankanske hær haft en række militære sejre, og regeringen havde håbet at gå til forhandlingerne som den stærke part. LTTE har nu husket både lokalbefolkningen og det internationale samfund på, at de har styrken og viljen til at slå igen," siger Rohan Edrisinha.

Han understreger, at også den srilankanske hær i den seneste tid har gennemført en lang række angreb, der blandt andet har kostet et stort antal civile liv. Mandag meddelte en talsmand fra LTTE, at regeringsfly havde bombet en landsby tæt ved den nordøslige by Mullaitivu, mens regeringskilder udtalte, at der ikke var foretaget gengældelsesangreb.

"I Sri Lanka er det ikke et spørgsmål om at tale sammen eller at slås. De to parter har på det seneste indhentet blodige point op til fredsforhandlingerne," fastslår Edrisinha.

Håb om forhandlinger

Parterne i konflikten indgik en våbenhvile i 2002, men bare i år har mindst 2.000 mennesker mistet livet. Onsdag sidste uge døde over 133 srilankanske regeringssoldater i kampe med LTTE-kadrer - det højeste antal døde nogen- sinde på en enkelt dag.

Eskaleringen og talrige meldinger om grove menneskeretskrænkelser mod civile fra begge sider har fået det internationale samfund til at skærpe indsatsen. I går ankom den norske chefforhandler, Jon Hanssen-Bauer, til hovedstaden Colombo, hvor han vil forsøge at overbevise begge parter om, at de skal møde op i Geneve. Også en delegation fra Japan og USA ventes at holde samtaler med parterne. USA, Japan, Norge og EU er samlet i den såkaldte Tokyo Donorkonference, der har sat 4,5 milliarder dollar af til at arbejde for en fredelig udgang på borgerkrigen.

Rohan Edrisinha mener, at internationalt pres er altafgørende. Men han er ikke optimistisk.

"Hvis det skal lykkes at samle parterne om forhandlingsbordet, skal det hele gå op i en højere enhed. Der er en konstant intern magtkamp både i regeringen og i den militære top, så resultatet i Geneve afhænger af, hvorvidt det er høgene, skeptikerne eller de liberale kræfter, der har overhånd for tiden," siger Edrisinha og konkluderer:

"Vi har set så ofte, at et angreb i sidste øjeblik har ødelagt alt grundlag for dialog."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her