Læsetid: 2 min.

Stadig færre, stadig større

Elselskaberne i EU fusionerer til magtfulde oligopoler, der undergraver konkurrencen
19. januar 2007

Elselskaberne i EU bliver stadig færre og stadig større. I bestræbelsen på at sikre sig markedskontrol opkøber de store selskaber de mindre eller indgår fusioner med hinanden.

Alene i de første fem år efter liberaliseringsdirektivets vedtagelse i 1996 12-dobledes de seks største selskabers samlede opkøb af andre selskaber, målt i penge.

Frede Hvelplund og Niels I. Meyers rapport om el-liberaliseringen i EU henviser bl.a. til det statsejede svenske elselskab Vattenfall, som foruden at kontrollere 80 pct. af det svenske elsystem i dag har opkøbt majoriteten i Hamborgs elforsyning HEW, dominerende dele af det østtyske elsystem, de to polske selskaber EW og GZE samt 20 pct. af det danske elsystem. Vattenfall er i dag Europas fjerdestørste elselskab, og dets samlede salg af el svarer til fem gange Danmarks totale elforbrug.

Væsentlig større er det tyske E.ON, der er en fusion fra 2000 af PreussenElectra og Bayernwerke og bl.a. kontrollerer det svenske selskab Sydkraft plus mange små kraftvarmeværker i Danmark.

E.ON har også købt selskaber i England, og netop nu forsøger man til en pris af over 200 mia. kr. at købe det store spanske elselskab Endesa, der selv ejer selskaber i Italien, Frankrig, Portugal og Polen. Den spanske regering er imod fusionen, men EU-Kommissionen har foreløbig sagt god for handlen og erklæret de spanske indvendinger traktatstridige. Lykkes fusionen, bliver E.ON-Endesa et selskab til en værdi af ca. 1.000 mia. kr.

I så fald vil bare fire selskaber sidde på over halvdelen af elproduktionskapaciteten i det gamle EU.

Monopol-dominans

Størst af alle elselskaber er det statskontrollerede franske EdF, der foruden total dominans i Frankrig ejer eller kontrollerer elselskaber i bl.a. Italien, Tyskland og England. EdF kontrollerede allerede i 2005 omkring en fjerdedel af EU's elproduktionskapacitet.

"Uden skrappere regler vedrørende markedsdominans og en udfasning af de eksisterende markedsforvridninger til fordel for de store spillere vil det europæiske elmarked blive domineret af en håndfuld oligopoler," forudsagde EU-parlamentsmedlem og energitalsmand for Den Grønne Gruppe Claude Turmes for snart fem år siden.

Sidste år sagde Claudia Kemfert, energiforsker ved det tyske Institut for Økonomisk Forskning i Berlin, til International Herald Tribune:

"Sådan som energisektoren udvikler sig, kan jeg meget vel se for mig et energimarked domineret af tre-fire store aktører, der sætter dagsordenen for de næste 10 år. Disse fusioner vil være skadelige for konkurrencen og skadelige for forbrugerne."

Kemfert kaldte EU-Kommissionen næsten magtesløs over for udviklingen. Til marts skal EU's stats- og regeringschefer tage stilling til konkurrencekommissær Neelie Kroes rapport om den problematiske udvikling og til en fælles energipolitik, der - måske - kan håndtere den.

Rapporten 'Problematisk liberalisering af elektricitetsmarkedet i EU' udgives i morgen af tænketanken NyAgenda og kan læses på hjemmesiden www.nyagenda.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her