Læsetid: 2 min.

Stadig ingen afklaring om giftgrunde

Miljøminister Connie Hedegaard lytter til kritik i sag om grænseværdier for giftgrunde
13. maj 2005

Miljøeksperter skal atter en gang se på, hvornår det er i orden at kalde en grund giftig. Miljøminister Connie Hedegaard (K) præsenterede i går et forslag om nye grænseværdier for giftgrunde for Folketingets miljøudvalg.

Hensigten er blandt andet at hjælpe tusindvis af danskere, som ikke kan få solgt deres huse, fordi de ligger på giftgrunde.

Men husejerne kom ikke nærmere en løsning ved torsdagens møde.

Uafhængige eksperter har inden mødet peget på, at anbefalingerne - som er udarbejdet af det såkaldte kriterieudvalg - hviler på et tyndt grundlag.

Det fik flere miljøordførere til at kræve endnu en gennemgang af forslaget.

"Når eksperterne ikke er enige, er det afgørende, at vi får belyst problemstillingen ordentligt. Jeg vil derfor bede de relevante fagfolk lave et nyt notat, så vi kan komme videre med lovforslaget," siger Connie Hedegaard.

Mangler dokumentation

Flere eksperter har inden mødet understreget, at der mangler videnskabelig dokumentation for, at de nye grænseværdier ikke er sundhedsskadelige.

Kritikerne henviser blandt andet til, at det administrativt er besluttet, hvor giftig en giftgrund må være. Og den videnskabelige dokumentation er der også sået tvivl om.

"Forslaget hviler på et tyndt grundlag. Eksperterne er ikke enige om, hvor grænsen for giftgrunde skal gå. Ministeren medbragte et papir, som hun regnede med, vi ville godkende. Men det var så løst, at vi nu må starte forfra," siger Jørn Dohrmann, miljøordfører i Dansk Folkeparti.

Morten Lidegaard, miljøordfører for De Radikale, er heller ikke begejstret for forslaget.

Han hæfter sig også ved, at det har været én ekspert, som har sammenfattet det udkast, ministeren præsenterede for miljøudvalget.

"Sagen er sat i bero, indtil vi kan træffe en beslutning på et bedre grundlag end det, Connie Hedegaard har præsenteret for os i dag," siger Morten Lidegaard (R).

Socialdemokraterne tilslutter sig kritikken af forslaget om nye grænseværdier for giftgrunde.

Miljøordfører Pernille Blach Hansen kalder situationen "uafklaret" efter torsdagens møde.

Vesselbo bekymret

Socialdemokraterne vil derfor ikke sige ja til lovforslaget, før der har været en diskussion og gennemgang af det videnskabelige grundlag.

"Vi har brug for en præcisering af, hvad der skal ske, før vi vil sige ja til nye regler på området. Huskøberne skal fremover være helt sikre på, at de ikke køber katten i sækken," siger Pernille Blach Hansen.

Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, er bekymret for de danskere, som i øjeblikket ejer et hus på en giftgrund. Han understreger, at det er vigtigt, at forhandlingerne ikke går i stå.

"Vi bliver nødt til at handle nu. Vi må høre på de eksperter, der er kritiske over for kriterieudvalgets arbejde. Jeg er ikke enig i, at arbejdet er sat i bero efter dagens møde. Ministeren kom med et forslag, og de forskellige ordførere kom med spørgsmål og tilføjelser," siger Eyvind Vesselbo.

Den udlægning af torsdagens møde undrer Jørn Dohrmann (DF).

Han vil meget gerne diskutere en løsning for de danske boligejere, men han understreger, at dokumentationen skal være i orden.

"Connie Hedegaard kunne ikke levere varen til dagens møde. Vi vil gerne hjælpe husejere med giftgrunde, men vi vil ikke haste det igennem. Derfor har ministeren fået besked på at gøre rede for, hvad der er fup og fakta," siger Jørn Dohrmann. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her