Læsetid: 4 min.

Er han stadig en kæmpe?

12. september 2006

"Han er stadig en kæmpe!"

Pludselig går det op for Georg, at faren stadig dominerer ham. At han selv som voksen er underlagt sin gamle far. Når Georg i Franz Kafkas novelle Dommen ser faderen nedefra, bliver han helt lille. Til sidst udsteder faren en dødsdom over sin ulydige søn, som selv eksekverer den. Den gamle orden er genoprettet.

Det store spørgsmål i den svenske valgkamp er, om Socialdemokraterna stadig er en kæmpe; om den svenske statsminister Göran Persson kan overbevise, om han har ret, fordi han har ret og skal have magten, fordi den tilhører ham. Om han kan opretholde Socialdemokraternas monopol på den gamle orden. Men Persson dominerer ikke ved at udstede dødsdomme; han siger: "Dette ville være et systemskifte!"og "De vil grave grøfter i samfundet!".

Robuste Persson læner sig truende fremover, han peger på alternativet og siger: Den borgerlige alliance vil ødelægge den gamle orden!

Men Moderaternes leder Fredrik Reinfeldt svarer køligt, han bliver ikke intimideret: "Socialdemokraterna har skjult arbejdsløsheden. De har gemt de ledige i forskellige kategorier for at sløre, hvor mange der er. Det er Socialdemokraterna, der har gravet grøfterne!"

Søndag aften mødtes den ældre statsminister og den yngre udfordrer i den sidste duel direkte på svensk tv forud for valget på søndag den 17. september. Göran Persson er 57 år gammel, han er gråhåret, stor og tung:

"En statsminister skal være kompetent, en statsminister skal have erfaring," svarer han på studieværtens direkte spørgsmål.

"Jeg har fremtiden foran mig," replicerer Reinfeldt uanfægtet, han er 41 år, slank og veltrænet.

Tennis

Duellen mellem de to kandidater udfoldes som en tenniskamp: Persson server hårdt og aggressivt, han går til nettet og prøver at afslutte duellerne kontant. Reinfeldt venter på baglinjen, sender boldene roligt tilbage. Persson gestikulerer voldsomt, peger direkte på sin modstander, Reinfeldt smiler. Den borgerlige alliance har foreslået jobfradrag, som skal gøre det billigere og lettere at skabe nye stillinger. Kæmpen Persson angriber på de sociale konsekvenser af jobfradraget:

"Fortæl os nu sandheden, Fredrik Reinfeldt," sagde Persson i angrebspositur: "hvorfor skal de ældre gøres fattigere?"

"Vi står," svarede Reinfeldt i balance, "på spidsen af en højkonjunktur, og alligevel har vi stor ledighed. Vi kan ikke bare fortsætte. Alliancen vil skabe job, Socialdemokraterna vil give bistand".

Alliancen vil give fradrag til hjemmehjælp. "Vi vil gøre sorte job hvide," erklærede Reinfeldt, "Vi vil give indvandrerkvinder chancen for at komme i arbejde."

Persson svarede igen med det socialdemokratiske repertoire af fjendebilleder: Hjemmeservice er for overklassen, hjemmeservice skaber herrefolk og tjenestefolk:

"Hvis du vil have hjælp derhjemme, Fredrik Reinfeldt, må du selv betale," sagde Persson og pegede igen direkte på sin modstander: "Skattepengene skal ikke gå fra de svageste til dem, der har råd til at betale selv."

Når Persson kommer frem til nettet og angriber, lobber Reinfeldt den roligt over ham. Når Persson er så offensiv, demonstrerer han ikke almagt, men afmagt. Duellen bekræfter det billede, som allerede er etableret: Statsministeren agerer som udfordrer, mens Reinfeldt taler behersket som forsvarende mester. Statsminister Persson taler for længe, han overskrider sine 90 sekunder til åbningsreplikken, Reinfeldt bruger ikke hele sin taletid.

To forskellige velfærdsvisioner kolliderer: Persson taler for gammeldags velfærd, Reinfeldt advokerer for 'workfare'. Persson vil sikre dem, der står udenfor arbejdsmarkedet. Reinfeldt vil have flere ind på arbejdsmarkedet. Persson dramatiserer dygtigt de sociale konsekvenser af Alliancens forsøg på at skabe arbejdspladser: det skaber utryghed og ulighed! Reinfeldt svarer igen:

"Vi må sænke tærsklen, så det bliver nemmere at komme ind på arbejdsmarkedet."

Klima

Debatten om muslimer, multikulturalisme og indvanderer er overstået på ti sekunder: Skal muslimer have lov at bede i arbejdstiden, spørger studieværten i runden for korte. "Ja," siger den ene, "Det mener vi også, ja," svarer den anden.

Overraskende vender et email-spørgsmål fra en seer omgående duellen: Spørgsmålet går på profetier om, at den globale opvarmning om ti år vil have nået et punkt, hvor vi ikke kan vende udviklingen.

"Vi tager det meget alvorligt," siger Reinfeldt.

Men det er ikke nok for Persson; nu er han i offensiven og Reinfeldt er på hælene: "Hvis vi skal vende udviklingen, skal vi have bindende klimamål."

Det har regeringen, men det har Alliancen ikke: "Berätta nu för os," siger Persson til Reinfeldt: "Hvad er Alliancens bindende klimamål?"

Reinfeldt tøver og væver; jo, han mener ikke, man kan sætte mål, hvis de ikke er realistiske. Det mener Persson: "Vi gør vores målsætninger realistiske ved at realisere dem!," nærmest råber han.

"Jeg ved godt, Persson gerne ville have, at Sverige kunne løse det her alene," driller Reinfeldt, "men det er altså et globalt problem".

Persson ved godt, at Sverige ikke kan løse problemerne selv:"Men vi skal være førende i verden. Vi skal gå forrest med forskning og udvikling på det område. Det skylder vi vores børnebørn."

Her til sidst får Persson sat et smash ind, som Reinfeldt ikke kan returnere. Her har Socialdemokraterna en dagsorden, som ikke bare er forsvar for det gamle, men overgang til noget andet. Gør det Persson til en kæmpe på målstregen? Meningsmålinger efter duellen indikerer, at langt de fleste vælgere betragter Reinfeldt som duellens sejrherre. Stadigt kæmpende hævder Persson, at dommen først falder søndag nat, når de endelige stemmer bliver talt op...

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu