Læsetid: 2 min.

Stadig kamp for reform af FN trods nej fra USA

USA og andre lande afviser at udvide FN's Sikkerhedsråd med Japan, Tyskland, Brasilien og Indien. Men Japan og Tyskland opgiver ikke håbet for FN-reform
14. juli 2005

Berlin - Tyskland, Japan, Brasilien og Indien ser ud til at måtte begrave deres ambitiøse planer om at få permanente pladser i FN's Sikkerhedsråd i forbindelse med den planlagte reform af verdensorganisationen.

Under en ophedet debat i Generalforsamlingen natten til onsdag afviste USA de såkaldte G4-landes ønske om faste pladser i Sikkerhedsrådet og opfordrede de 191 FN-lande til at nedstemme deres resolutionsforslag om at udvide Sikkerhedsrådet med yderligere seks permanente pladser - de fire til dem selv og to til afrikanske lande. Yderligere fire ikke-permanente medlemmer skal ifølge resolutionsforslaget have plads i det i dag 15 medlemmer store Sikkerhedsråd.

Tvivlsomt flertal

Japan og Tyskland nægtede i går at bøje sig for USA's og flere andre landes modstand. Men selv om de sammen med deres indiske og brasilianske partnere har imødekommet en del af kritikken ved at afstå fra vetoretten de første 15 år, er det yderst tvivlsomt, om de kan samle det nødvendige totredjedels flertal for deres forslag.

"Der er stadig mulighed for en ny udvikling, så for øjeblikket går vi ikke ud fra, at den amerikanske holdning er fastlåst," sagde det japanske regeringskabinets chefsekretær, Hiroyuki Hosoda, i Tokyo.

"Vi er optimistiske, hvad angår det videre forløb. Og det er ikke overraskende, at nogle lande i denne afgørende proces giver udtryk for deres holdninger," sagde den tyske regeringstalsmand, Bela Anda, i Berlin.

Optimismen skyldes blandt andet, at den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, tidligere har talt for en japansk plads i Sikkerhedsrådet, og at den tyske kansler, Gerhard Schröder, under et nyligt besøg i Washington fik præsident George W. Bushs ord på, at USA ikke vil modsætte sig nogen som helst kandidater til Sikkerhedsrådet.

Alligevel sagde USA klart nej til G4-forslaget under debatten i Generalforsamlingen, som til tider vakte minder om de interne opgør i FN forud for Irakkrigen i 2003.

"Vi vil arbejde sammen med jer for at opnå en udvidelse af Sikkerhedsrådet, men kun på den rigtige måde og på det rigtige tidspunkt. Vi opfordrer derfor til at gå imod denne resolution," sagde Rices FN-udsending, Shirin Tahir-Kheli, under debatten i New York.

Hun fastslog, at selv om resolutionen opnår det nødvendige flertal, vil den næppe blive godkendt af det amerikanske Senat. For selv om USA ligesom de andre fire permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien - i strukturelle spørgsmål som dette ikke har deres sædvanlige vetoret, kan de lægge resolutionen på is via et nej i deres parlamenter.

Til det bedre?

Den tyske FN-ambassadør, Gunter Pleuger, advarede da også imod det, han betegnede som en "besynderlig demokratiopfattelse".

"Hvis to tredjedele af FN-medlemmerne godkender forslaget, vil en eller to per-manente medlemmer af Sikkerhedsrådet skulle spørge sig selv, om de virkelig vil blokere for en forandring af FN til det bedre," sagde Pleuger, der til tider nærmest kom op at skændes med Tahir-Kheli.

G4-landene vil i weekenden forhandle med de 53 afrikanske FN-lande, der har fremsat et krav om, at de seks nye permanente rådsmedlemmer skal have vetoret. Ifølge den algeriske FN-ambassadør, Abdallah Baali, vil Den Afrikanske Union dog holde fast i sit forslag, og Baali opfordrede de afrikanske lande til at stemme imod G4-resolutionen. Også 119 andre lande med Argentina, Italien, Kina og Pakistan i spidsen har på forhånd bebudet at gå imod G4-ambitionerne.

Det er endnu ikke afgjort, hvornår resolutionen skal til afstemning i Generalforsamlingen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her