Læsetid: 3 min.

Under stadig skælven

Mange vil huske Flemming Ettrup for ildhu og utrættelighed på bibliotekernes, bogens og dannelsens vegne
16. februar 2006

At ydre synlighed og gennemslagskraft på de indre linjer ikke nødvendigvis følges ad, ved vi måske godt. Alligevel har man som regel tilbøjelighed til at undervurdere dem, der virker omme bag scenen: sætter folk i gang, organiserer, arrangerer, og som vel at mærke bevarer entusiasmen, hvor andre ville have givet slip. Kulturlivs-blæksprutten Flemming Ettrup, der døde søndag efter kort tids svær sygdom, 65 år gammel, var en sådan organisator, hvis virksomhed satte spor, uden at han kom til at høste personlig tak.

Efter sin uddannelse til bibliotekar fik Flemming Et-trup værdifulde læreår på Gentofte Hovedbibliotek. Herfra gik karrieren tidligt videre til Danmarks Biblioteksskole, hvor han i en årrække varetog undervisning inden for publikumsservice og bibliografi. Fra 1976 var han ansat som administrerende direktør for Danmarks Biblioteksforening, et stort, krævende job, der gav mulighed for brede kontakter, ikke bare inden for selve "væsenet", men også til kommunalpolitikere og administratorer over hele landet. Talrige konferencer og møder baseredes i de år på oplæg fra den energiske leder, og det er ikke til at sige, hvor mange politiker- taler, helt op i bl.a. Socialdemokratiets top, der i virkeligheden havde udspring i hans gode, præcise pen. Det mest synlige produkt af denne blev dog en udløber af hans store lidenskab, trav, hvorom han i anledning af Det Danske Travselskabs 100-års jubilæum forfattede sin pragtbog Gå med i Lunden (1991).

I kraft af sin stilling som direktør indtil 1995 tog Flemming Ettrup initiativ til en lang række vigtige aktiviteter. Han omlagde Bogens Verden, i dag Danmarks ældste endnu levende tidsskrift, fra et decideret biblioteksfagligt periodicum til dét mere omfattende litteratur- og kulturtidsskrift, som det har været lige siden, og han lod foreningen gå ind i forlagsdrift med oprettelsen af 'Amadeus'. Her kunne f.eks. Frederik Stjernfelt og Poul Erik Tøjner udsende deres Billedstorm med status over 1980ernes "vilde" danske maleri, og det var også her, Klaus Manns roman Mefisto begyndte sin vej mod klassikerstatus hertillands.

Tankebefordrende forum

Væsentligst blandt Flemmings side-engagementer blev dog i det lange løb venskabet med forfatteren, museumsmanden og iværksætteren Peter Seeberg. Sammen med ham og en kreds af litterære og kulturelle personligheder indledte Flemming i 1983 den møderække, der siden har båret betegnelsen "Den Litterære Institution uss", hvor sidstnævnte kryptiske forkortelse står for "under stadig skælven". Det første såkaldte arbejdsseminar blev holdt på Krogerup Højskole i 1983, siden forlagdes residensen til Hald Hovedgård ved Viborg. I kraft af en uformel atmosfære, hyggelige omgivelser, god mad og vin samt et eller andet udefinerbart, som måske bare kan kaldes ånd, blev møderne op gennem 80'erne og 90'erne et livgivende pusterum og tankebefordrende diskussionsforum for forfattere, forlæggere, kritikere, forskere, formidlere samt som altid biblioteksverdenens folk. Ud af disse møder spandt sig mangfoldige ideer, den mest betydningsfulde formentlig omdannelsen af Hald til Det Danske Forfatter- og Oversættercenter med Peter Q. Rannes som leder, men med Ettrup bagved som bestyrelsens formand.

Flemming Ettrups sidste år blev af flere årsager drøje. Han opnåede den glæde sent at vende tilbage til Biblioteksskolen, på hvis Institut for Biblioteksudvikling han kunne forny sin aktivitet som en søgt og respekteret underviser i bl.a. kultur-, biblioteks- og boghistorie, men han måtte også se i øjnene, at det netværk, han havde skabt sig i sin periode som administrerende direktør for Danmarks Biblioteksforening, i høj grad var knyttet til hans gamle stilling og den vifte af aktiviteter, denne havde åbnet mulighed for. Bredden var borte.

Flemming Ettrup efterlader sig hustru Lise Ettrup og to døtre. Mange vil mindes ham med varme, især for ildhu og utrættelighed på bibliotekernes, bogens og dannelsens vegne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu