Læsetid: 1 min.

Stadig stridslysten

Hvis ikke han fandtes, ville Hollywoods venstrefløj være nødt til at opfinde ham: Våbenentusiast, selverklæret 'zen-anarkist' og replikkunstner John Milius instruerer for første gang i 16 år
18. maj 2007

Sit farverige væsen til trods er han lidt af en grå eminence i amerikansk film, 63-årige John Milius. Nogle af filmhistoriens mest berømte replikker, som nu Dirty Harrys rå oneliner "Go ahead, make my day," og "I love the smell of napalm in the morning. It smells like... victory" fra Dommedag nu er fra hans pen, ligesom han har bidraget til kaptajn Quints uforglemmelige USS Indianapolis-monolog i Dødens gab.

Hvis Milius var et dyr, ville han være flodhesten Dolph. Hollywoods venstre flanke kunne med andre ord ikke have ønsket sig en mere ypperlig yndlingsaversion. Milius er dybt betaget af krig og våben (også atomvåben), og har siddet i National Rifle Associations bestyrelse.

Samtidig erkender han, at fascinationen hænger sammen med, at han blev kasseret fra militærtjeneste på grund af kronisk astma og dermed må udleve sine machofantasier på film.

Man priser sig i bakspejlet lykkelig for, at Milius ikke blev sluppet løs i Vietnams jungle. Men trods det manglende førstehåndskendskab til krigen skulle han være inspirationskilde til den eftertrykkeligt traumatiserede Vietnam-veteran Walter Sobchak i Coen-brødrenes komedie The Big Lebowski.

Frydefuld forargelse

Efter 16 års pause vender Milius altså nu tilbage til instruktørstolen med den moderne westernfilm Jornada del Muerto. Hans tidligere film spreder sig over flere genrer og inkluderer kultklassikeren Conan the Barbarian (1982), som gjorde Arnold Schwarzenegger kendt, og den absurde Red Dawn (1984), i hvilken en gruppe amerikanske gymnasieelever går i guerillakrig, da ukristelige kommunister invaderer æbletærtens hjemland.

Milius har nu også lavet værker, som tangerer det civiliserede, herunder den meget personlige surferfilm De vilde år (1978), hvor dyrkelsen af virilitet og vovemod dog allerede får fuld skrue.

Jeg har på det kraftigste Milius mistænkt for at stortrives med sit image som semifascistoid galning og give den en ekstra tand, så vatnisserne på venstrefløjen kan føle den frydefulde forargelses fulde sus.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu