Læsetid: 3 min.

Stærk ledelse giver resultat på ghettoskoler

Flere kommuner er på vej med spredning af tosprogede elever. Men den løsning afvises i Brøndby og Ishøj, hvor andelen af tosprogede er størst
4. april 2006

Tilslutningen til at sprede tosprogede elever på flere skoler vokser rundt om i de danske kommuner. I Albertslund har det været en succes, i år begynder Århus og næste år følger København og sandsynligvis Odense. Ialt syv kommuner vil fremover satse på at skabe bedre resultater ved en mere jævn fordeling af etnisk danske og tosprogede elever. Det viser et rundspørge foretaget af Ugebrevet A4. Af undersøgelsen fremgår det dog også, at spredningsmodellen afvises af de to kommuner med flest tosprogede - nemlig Ishøj og Brøndby.

"Vi har et gennemsnit på 35 procent tosprogede elever på vores skoler, så det kan slet ikke lade sig gøre at komme ned på de anbefalede 25 procent. Desuden er jeg overbevist om, at det vil skabe dårlig stemning, hvis vi som led i fordelingen skal tvinge gammeldanske elever fra villakvarterne over på skoler med mange tosprogede," siger borgmester Ib Terp (S).

Han peger desuden på, at bussing, som er den amerikanske betegnelse for fordelingen af eleverne, går ud over børnenes sociale kontakter, fordi de derved ikke går i skole med kammerater fra nabolaget. Selv om borgmesteren gerne så, at de tosprogede familier ikke som i dag var bosat i bestemte dele af kommunen, kan Ib Terp glæde sig over, at den folkeskole i kommunen med flest tosprogede børn også kan fremvise de bedste resultater fra folkeskolens afgangsprøve.

Mønsterbrydere

På Søholtskolen i Brøndby er 75 procent af eleverne tosprogede, og alligevel placerer skolen sig i toppen i kommunale sammenligninger med et gennemsnit på 8,8.

"Det er værd at bide mærke i. Jeg kan kun forklare det med, at de fleste elever er født og opvokset her og taler godt dansk, samt at skolen har et engageret lærerteam og en synlig ledelse," siger Ib Terp.

Bakkeskolen i Esbjerg er endnu et skoleeksempel på, at mange tosprogede elever ikke i sig selv er en hindring for gode resultater. På trods af at 66 procent af skolens 550 elever er tosprogede, klarer de sig overraskende godt i PISA-undersøgelsen fra 2003. Leder Henning Grønborg peger blandet andet på, at høje krav og nedskrevne målsætninger er med til at sikre, at elevens faglige mål ligger på eller over gennemsnittet for kommunens øvrige skoler.

Når Bakkeskolen går under navnet mønsterbryderskole, skyldes det ikke alene almindelige fordomme over for skoler med mange tosprogede elever. En ny analyse fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut viser en klar sammenhæng mellem dårlige testresultater og skoler, hvor andelen af tosprogede elever udgør over 50 procent. Leder af undersøgelsen, Beatrice Schindler Ringvad peger på, at årsagen ikke ligger klart; de dårlige resultater kan skyldes elevernes manglende sproglige forudsætninger eller deres sociale baggrund.

I Ishøj Kommune er 42 procent af eleverne tosprogede, og borgmester Ole Bjørstrorp (S) er ikke overrasket over undersøgelsens konklusioner. Alligevel ser han ikke spredning som en mulig løsning.

"Der er kun en måde at få løst de problemer på. De er flere ressourcer til de pågældende skoler. Men det er der jo ikke mange, der kan bevilge. Man har jo ikke pengene rundt om i landet til sådan en opgave," siger han til Ugebrevet A4.

Ifølge Ishøj-borgmesteren kan kommunen kun nedbringe antallet af tosprogede elever ved at sende dem over kommunegrænsen til Vallensbæk, der har tre procent tosprogede elever.

Ib Terp erkender, at selvom en stærk ledelse kan skabe gode resultater, så gavner de såkaldte ghettoskoler ikke integrationen.

"Vi må gøre det bedste, vi kan, gennem boliganvisninger og kvarterløft. Men det er svært, så længe anvisningsmulighederne stort set begrænser sig til de almennyttige boliger på vestegnen," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her