Læsetid: 2 min.

I den standhaftige gartners bede

Jesper Lemmich debuterer med en spændingsroman om medicinalforskning i Den Tredje Verden. Men desværre er spændings-romanen ikke ret spændende
24. maj 2007

Fra John le Carrés Den standhaftige gartner ved vi, at den er helt gal med medicinalbranchens aktiviteter i Den Tredje Verden. Mennesker bliver brugt som forsøgskaniner, og folk slagtes brutalt, hvis de sladrer. Nu er den danske debutant Jesper Lemmich gået le Carrés standhaftige gartner i bedene med en spændingsroman om medicinalforskning i Den Tredje Verden. Men uden det store held.

Biokemikeren Josef er godt og grundigt træt af forskerverdenen. Han har endelig fået sin ph.d.-grad, og nu vil han bare væk fra alle de prætentiøse røvslikkere og kyniske egoister, der åbenbart befolker de naturvidenskabelige institutter. Men det lykkes ham ikke rigtig at slippe ud af de akademiske fang-arme. En kvinde anklager ham for en voldtægt, som han måske og måske ikke har begået i en solid brandert. Jorden brænder under ham, og den eneste mulighed for at slippe ud af landet er at takke ja til medicinalforskeren professor Harald Prinz' tilbud om en opgave af yderst odiøs karakter.

Prinz er en af initiativ-tagerne til et projekt i Ecuador, der går ud på at finde en effektiv og billig hepatitis B-vaccine til en gruppe indianere, der lever langt ude i Amazonas. Pludselig er projektet imidlertid kommet i fare, fordi forsøgslederen Nikolaj er forsvundet sporløst. For 10.000 skattefri kroner om måneden skal Josef nu følge Nikolajs spor "stadig dybere ind i mørkets hjerte", som der står på omslaget med idiotsikker reference til Joseph Conrads Mørkets hjerte.

I Conrads mesterlige roman bliver hovedpersonen Marlows rejse ned af Congo-floden også en rejse ind i ham selv.

Hjælp fra kvinderne

Og på samme måde går det selvfølgelig i Den tabte by. Josef drikker tæt og er helt klart alkoholiker, men samtidig forsøger han at forstå, hvad det er, der er i stykker indeni. Her spiller kvinder tydeligvis en afgørende rolle, og undervejs møder han også et par stykker, der synes at hjælpe ham frem til en form for svar.

Men Josefs rejse fører ham bestemt også ud i eventyr i den ydre verden. Det viser sig, at en af de stakkels Amazonas-indianere, der skulle vaccineres mod hepatitis B, er blevet smittet med en særdeles ondsindet HIV-virus. Måske ligger den forsvundne Nikolaj inde med svaret på, hvordan det dog er sket, og Josef får mistanke om, at hele sagen muligvis kan forklare, hvordan HIV-virusen i første omgang muterede til den form, den har i dag.

Det er sprængfarligt stof. Javist, men Den tabte by er altså alligevel ikke en ret spændende spændings-roman. Plottet er utroværdigt, og sproget er kedeligt med en til tider ufrivilligt altmodisch toning - folk morer sig kosteligt, underholder med røverhistorier og ringer af, når de har talt i telefon. De mest interessante passager er, når hændelsesforløbet afbrydes til fordel for epidemiologiske udredninger. Det burde vel være omvendt.

Jesper Lemmich: Den tabte by. 380 sider, 299 kr. Gyldendal. ISBN 9788702-057966. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu