Læsetid: 4 min.

Stanken fra Brøndby

19. april 1997

DER BREDER SIG en ilde lugt over landet. Nej, det er ikke landbrugets forårsspredning af gylle, vi taler om, selv om den ellers fælt kan svide både skovbryn og næsebor.
Vor bekymring er den stank, der breder sig fra den københavnske vestegns-kommune Brøndby ind i alle forgreninger af det regerende socialdemokrati og derfra videre til det hele folkestyre, landsdækkende og lokalt.
Socialdemokratiet er det altdominerende parti i Brøndby kommune. Det beklæder for tiden 12 ud af kommunalbestyrelsens 19 pladser og er således den tronstol, hvorfra borgmester Kjeld Rasmussen regerer i fuld sognekonge-tradition. Det socialdemokratiske enevælde er det ene af Brøndbys to særpræg. Det andet er, at kommunen er hjemsted for den børsnoterede fodboldklub Brøndby I.F. A/S. Fodboldklubben dominerer kommunens kulturelle liv, er kommunens kulturelle liv, må man tro, når man hører udsagn om, hvad den fylder i den lokale bevidsthed.
Ikke usædvanligt har de to herskende strukturer, socialdemokrati og fodboldklub - lig stat og kirke - vævet sig ind i hinanden. Og det er denne tæthed, der har forvoldt først lummerhed og nu den ilde lugt.

LUMMERHEDEN indfandt sig, da det socialdemokratiske kommunalbestyrelsesmedlem Kurt Nielsen, der er ivrig supporter af fodboldklubben og tidligere chef for dens professionelle afdeling, indkaldte til møde for supporterklubben og opfordrede dens medlemmer til at indmelde sig i Socialdemokratiet. Udgifterne til deres medlemsskab i dette kommunalvalgår, hvor den socialdemokratiske liste skal opstilles ved urafstemning, tilbød en - indtil videre - anonym sponsor at betale. 115 indmeldte sig, og kostede derved sponsoren den nette sum af 14.000 kr. For sine penge får den anonyme sponsor til gengæld en medlemsblok, der kan øve afgørende indflydelse på rækkefølgen af de opstillede - og dermed deres valgchancer. Således kan sikres overvægt af socialdemokrater, der i kommunalbestyrelsen vil se positivt på at yde kommunale milliontilskud til den ombygning af Brøndby Stadion, der er nødvendig for, at det kan leve op til den europæiske foldboldorganisations UEFA's krav om siddeplads til alle tilskuere. Hvad der helt klart er i Brøndby's interesse, altså fodboldklubbens. Ringen er sluttet. Sponsorpengene udløser en mangfoldigt større skatteborgerudskrivning.
Alt dette kom frem i slutningen af februar i år og udløste heftig buh'en fra tilskuerrækkerne omkring Brøndby & Brøndby I/S, som interessefællesskabet kommune og klub vel må kaldes. Også på denne plads råbte vi med i øv-koret.

OG SÅ SKULLE man have troet, at de konspirerende ville indse, at "den går ikke", og opgive raidet på kommunekassen. Men nej, den offentlige reaktion har fremkaldt en endnu mere odiøs adfærd. Samme Kurt Nielsen har nu udsendt en "helt fortrolig" rundskrivelse til de 115 sponsorbetalte medlemmer. I den anviser han, hvorledes de ved taktisk stemmeafgivning i den forestående urafstemning om Socialdemokratiets valgliste kan topplacere navngivne politikere, der vil lade skatteskillingerne rulle til fodboldklubben.
I brevet, der er affattet i bedste hemmelig liga-stil, hedder det bl.a.:
"Om dette brev: Vi har en hel del fjender i partiet, som hellere end gerne vil have ordlyden af brevet. I bedes gøre os allesammen den tjeneste at holde det helt for jer selv. Lad være med at oplyse de navne, der er nævnt. Der er ingen grund til, at de pågældende skal modarbejdes."
Nogen har heldigvis haft sund sans nok til at sive dunsten.

HELT UKARAKTERISTISK er borgmester Kjeld Rasmussens lavmælthed i sagen. "Hvis jeg var blevet spurgt til råds, ville jeg have frarådet den måde, brevet er skrevet på", er alt, hvad han kan svinge sig op til at sige.
Det rejser interessante spørgsmål om borgmesterens egen rolle i sagen. Det er kommet frem, at Rasmussen i maj 1996 trynede de tøvende blandt sine partifæller på rådhuset til at stemme for en da omdiskuteret millionbevilling til fordel for fodboldklubben. Ifølge en af dem - kommunalbestyrelsesmedlem Anne Mette Stampe - skete for et år siden følgende, der har karakter af profetisk varsel om senere begivenheder:
"Kjeld Rasmussen truede med, at han ville sørge for at få meldt så mange supportere ind i Socialdemokratiet, at jeg ville falde ud af opstillingslisten ved næste valg."
Aha, det gjorde han!

HVORFOR IKKE BARE lade Brøndby & Brøndby om, hvordan de vil fikse deres lille biks, alt under ansvar for aktionærer, vælgere og mellemting herimellem? Vi andre kan jo holde os for næsen.
Dertil er kommunestyret for betydelig en del af dansk folkestyre. Vi har lagt opgaver ud til kommunerne i et omfang som intet andet land i Vesteuropa. Kommunerne udfører en meningsfyldt funktion og gør det stort set godt. De er ikke på samme måde som Folketinget i institutionel tvivlrådighed. Men som traditionen er i dette land, har de bestående landspartier monopol på at udvælge de personer, som vælgerne får at vælge mellem på valgdagen. Vi er ser demokratisk sundhed i, at borgerlister enkelte steder bryder dette monopol, men det er den sjældne undtagelse.
Derfor forpester stanken fra Brøndby tilliden til hele vort politiske system. Og når borgmester Kjeld Rasmussen så helt åbenbart ikke magter at rense ud, er der kun én, der kan skaffe frisk luft til Brøndby:
Socialdemokratiets formand, statsminister, moralprædikant Poul Nyrup Rasmussen, hvoraf din tavshed? Har odeuren kvalt dit mæle?

dr (David Rehling)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her