Læsetid: 2 min.

Star Academy i forstæderne

Medierne erkender deres medansvar. Det skulle de havde gjort noget før, mener sociologen Eric Macé
10. november 2005

Alt er i skønneste orden. "Vi brænder biler af, og så sælger aviserne godt," fortalte Karim, 23, til Informations udsendte i weekenden. De unge mænd helt ned til 10 og 11 år, der nu i to uger nu har brændt biler af i forstæderne, er en integreret del af mediemaskineriet. En brændt bil kører ingen steder, men billedet rejser verden rundt.

"Da tv-kanalerne var holdt op med at dække, hvad der skete i forstæderne, var der en undertrykt stemme. At bryde ind i medierne er de unges måde at skrive historie på, fordi det, der ikke sker på tv, ikke eksisterer," forklarer Denis Muzet, leder af Observatoriet for offentlig debat.

"Det er blevet Star Academy i forstadsversion," mener Joseph Berreby, der leder organisationen Mous for børn og teenagere: "Der er en narcissisme-effekt. Og det er noget, man skal tænke over, når det engang er forbi."

Parlamentsmedlemmet Jacques Myard fra regeringspartiet UMP mener, at der skal gribes ind nu. Han har kriti-seret mediernes "sensationelle dækning." Myard mener, at de er "blevet instrumentaliseret af vandalisterne" og kræver nu, at det franske audiovisuelle råd, CSA, griber ind. Derfor har han foreslået, at man "i det mindste i nogle dage" ikke omtaler optøjerne.

Avisen Libérations mediekritiker, Daniel Scneidermann, er blandt mange andre oprevet over højrepolitikeren og regeringens udtalelser: "Sådanne erklæringer minder mig om borgerkrigen i Algeriet," siger Scneidermann med henvisning til et lidet læst og underbelyst kapitel i den tidligere kolonimagts historie.

Den private tv-kanal France 3 har erklæret, at de ikke længere vil videregive tal om, hvor mange biler, der er blevet brændt af i de forskellige byer. Eskaleringen er drevet frem af det ene rekordforsøg efter det andet.

"Og hvad nu hvis tallene falder?," spørger direktør for radiokanalen France Info, Jean-Paul Cluzel: "Vores rolle som journalister er ikke at træde ind i manipulationernes spil. Til gengæld prøver vi at undgå at forstærke konkurrencen ved ikke at omtale tallene som 'point'."

Nadir, 27, der bor i forstaden Montreuil, er oprevet over, hvad han omtaler som "udviskning af alle spor". Da to biler i går blev brændt af lige foran hans hus, var alt fjernet 20 minutter senere, forklarer han Informations udsendte. "Men der stod syv flasker propan få meter derfra foran en byggeplads," forklarer Nadir: "Det kunne have været en kæmpe katastrofe. Brandmænd og politi nøjedes med at konstatere, at man skulle fjerne biler hurtigt, ligesom man fjerner graffiti." Det spreder sig. Nadir mener ikke, at indbyggerne i kvarteret kan være tjent med en så mangelfuld viden om, hvad der sker i kvarteret.

Sociologen Eric Macé mener, at visse medier spiller politikernes spil: "De opfører sig nu lige så fornuftigt som de opførte sig ufornuftigt under dækningen af den nationale usikkerhed i 2002." Dengang lykkedes det højreesktremisten Le Pen at nå til sidste runde i præsidentvalgkampen, inden frankrigs præsident Chirac løb med titlen.

toly@information

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu