Læsetid: 3 min.

Starthjælp på livstid

Flygtninge på den lave starthjælp skal ikke længere pr. automatik have kontanthjælp, når de får opholdstilladelse i Danmark. Dermed kan de reelt blive fastholdt på den laveste, sociale ydelse i Danmark, indtil de dør
13. januar 2007

En dom til evig fattigdom. Sådan lyder oppositionens kritik af et lovforslag om den omdiskuterede starthjælp, som regeringen og Dansk Folkeparti er i gang med at stemme igennem Folketinget. Ifølge VKO skal flygtninge ikke længere automatisk have kontanthjælp, hvis de får en permanent opholdstilladelse.

Først når en person, der har modtaget starthjælp, har arbejdet i to et halvt år, bliver vedkommende kvalificeret til at modtage kontanthjælp. For at sætte tingene i perspektiv er starthjælpen en mærkbar lavere ydelse, der er mindst 35 procent lavere end kontanthjælpen. Starthjælpen udgør 5.638 kr. brutto for en enlig starthjælpsmodtager, mens en enlig på kontanthjælp til sammenligning modtager 8.749 kr. Et par med tre børn modtager 11.698 kr. om måneden på starthjælp, mens en tilsvarende familie på kontanthjælp modtager 23.250 kr.

Dom til fattigdom

Forslaget er en del af den velfærdsaftale om udlændinge, som Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og de radikale stod uden for i foråret. Ifølge de radikale vil forslaget få "horrible" konsekvenser for en meget svag gruppe i det danske samfund.

"Det er helt urimeligt. Det er veldokumenteret, at de familier, der har det sværest og klarer sig dårligst i samfundet, er folk, der lever på bunden. Folk, der er fattige. Og nu er regeringen og Dansk Folkeparti villige til at fastholde folk i den situation i al evighed. Det er en dom til fattigdom," siger integrationsordfører i Det Radikale Venstre Morten Østergaard.

Han er træt af, at regeringen fastholder dets mantra om, at 'det skal kunne betale sig at arbejde':"Hvis et menneske har modtaget starthjælp i syv år og fortsat ikke er i arbejde, så har den lave ydelse ikke bidraget positivt til at få at få vedkommende i arbejde. Det lugter langt væk af, at regeringen og Dansk Folkeparti er fuldstændige ligeglade med fattigdomsproblemet i Danmark. Alle fine taler om sammenhængskraften bliver kun hevet frem til festlige lejligheder. VKO er åbenlyst ligeglade med, at folk skal leve under fattigdomsgrænsen i det her land. Det er horribelt," siger Morten Østergaard.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Lotte Bundsgaard, er enig i, at forslaget er godt billede på, at starthjælpen ikke er, hvad den gør sig ud for, nemlig en hjælp til folk i begyndelsen og et incitament til at komme i arbejde.

"Og hvis folk har været på ydelsen i syv år uden at få et job, hvorfor skulle det så ske efter otte eller ni år? Al erfaring viser, at starthjælpen bare gør folk fattigere. Vi har aldrig før været så rige i Danmark, så hvorfor vil vi så have et proletariat på så lav en ydelse? Det er grotesk," siger hun.

Men Venstres integrationsordfører, Irene Simonsen, afviser kritikken, som hun betragter som den sædvanlig eautomatreaktion fra oppositionen.

"Regeringen og Dansk Folkeparti mener, at det er fuldstændig naturligt, at der er et optjeningsprincip, når man får sociale ydelser. Man lader folk i stikken, hvis man bare sender dem en check," siger Irene Simonsen.

Redskab til motivation

Hun fastholder, at starthjælpen er et godt redskab til at motivere folk til at komme i arbejde.

"Vi står i anden situation, end vi gjorde tidligere. Der er arbejde til alle, der vil arbejde. Lovforslaget skal netop hive folk på starthjælp ud på arbejdsmarkedet. Det skal kunne betale sig at tage et arbejde frem for at stige i overførselsindkomst. Vi svigter en stor gruppe mennesker, hvis vi fastholder dem på offentlig forsørgelse," siger hun og gentager:

"Man hjælper ikke folk med at give dem overførselsindkomst. Man hjælper mennesker ved at give dem et arbejde. Sammenhængskraften er først optimal, når vi får folk i arbejde. Sammenhængskraften handler ikke om, hvor høje de sociale ydelser er. Dér skyder oppositionen forkert," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her