Læsetid: 2 min.

Starthjælp er en succes

Starthjælpen giver flygtninge og indvandrere et økonomisk incitament til at komme i arbejde. Ifølge integrationsministeren er der i dag langt flere modtagere i arbejde end for få år tilbage, hvor den lave ydelse blev indført
6. oktober 2006

Rikke Hvilshøj, hvordan kan man karakterisere starthjælpen som en succes, når blot en fjerdedel af modtagerne er i arbejde efter to år?

"Det er en succes, fordi vi i forhold til tidligere er blevet bedre til at sikre, at folk på starthjælp hurtigere bliver selvforsørgende. Tallene var jo endnu ringere dengang, hvor der kun fandtes kontanthjælp."

- Rapporten indikerer, at modtagerne ikke får varigt arbejde, men hurtigt vender tilbage til socialkontoret. Hvad siger du til det?

"Det vigtigste er at komme i kontakt med det danske arbejdsmarked. Det, der er afgørende er, at der er stor forskel mellem kommunerne. De kommuner og socialrådgivere, som gør en aktiv indsats, ser markante resultater, og det er værd at bemærke for socialrådgiverne i kommunerne."

- Hvis skyld er det at tallet for beskæftigelse ikke er højere?

"Vi skal fokusere på at gøre det bedre, og regeringen har en målsætning om at flere indvandrere og flygtninge kommer i beskæftigelse. Kommunerne har et ansvar, men det enkelte individ har i høj grad selv et ansvar for at blive selvforsørgende. Ligeledes har virksomhederne og fagbevægelsen et ansvar for at give plads til de her mennesker på landets virksomheder."

- Rapporten mener ikke, at et økonomisk incitament kan hjælpe folk i arbejde, men arbejdsmarkedet skal være mere rummeligt. Hvordan vil I gøre det?

"Med starthjælpen er flere blevet selvforsørgende. Så det har en effekt. Det betyder noget, om du har et arbejde, og at du får en fortjeneste på det arbejde. Jeg har i august måned lanceret et mangfoldighedsprogram. Det handler om, hvordan vi kan få udbredt de erfaringer, som mange virksomheder har med etniske medarbejdere til de virksomheder, som ikke har den erfaring. Vi er selvfølgelig interesseret i at sætte fokus på arbejdsmarkedets rummelighed."

- Når man er så fattig kan det være svært at komme i gang med at søge et arbejde. Er du ikke enig i, at det kan begrænse overskuddet at have så få penge?

"Jeg køber ikke det argument. Kommuner er blandt andet til for at få folk ud på arbejdsmarkedet og give dem den hjælp, de har brug for. Det drejer sig om sproglig og faglig opkvalificering. så det er ingen undskyldning."

- Kronisk syge vil blive fastholdt på starthjælp, hvis de ikke har mulighed for at få et job. Er det rimeligt når de ikke engang har råd til at købe deres egen medicin?

"Der er mulighed for at søge ydelser i sådanne tifælde ligesom kontanthjælps-modtagere har. I øvrigt gælder det jo om at hjælpe de her mennesker med behandling og med at blive selvforsørgende. For flygtninge med traumer er en del af behandlingen at få en dagligdag med et meningsfuldt indhold. Jeg tror derfor at beskæftigelse er en del af behandlingen. det skal vi blive bedre til at bruge, end vi er i dag. Det gør vi ikke godt nok i dag."

- Rapporten indikerer at starthjælpen er en hindring for social mobilitet, som jo er en af regeringens mærkesager. Hvad siger du til det?

"Jeg kan kun henvise til tallene, som siger, at mennesker på starthjælpsniveau hurtigere bliver selvforsørgende end dem på kontanthjælp. Det er fakta. Der er en forskel, og vi skal stræbe for samfundets og den enkeltes skyld mod at alle har beskæftigelse og kan klare sig selv hurtigst muligt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu