Læsetid: 4 min.

Startvanskeligheder eller bare dårlig moral?

Den ene ministerafgang har taget den anden i de knapt fire måneder, Sverige har haft sin nye borgerlige regering. Først måtte handelsministeren gå af på grund af sort arbejdskraft, kort efter fulgte kulturministeren. Og nu bliver udenrigsminister og tidligere statsminister Carl Bildt beskyldt for at være inhabil
12. januar 2007

Politik er en fortrolighedsbranche, har Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt fra Moderata Samlingspartiet, engang sagt. Men netop fortrolighed er noget, de borgerlige ministre tilsyneladende har det en kende svært med. Først koksede det for handelsministeren, Maria Borelius, da det kom frem, at hun havde hyret en sort barnepige. Hun fik sverigeshistoriens korteste tid som minister: sølle otte dage. To dage senere fulgte kulturminister Cecilia Stegö Chilò trop. Ligesom partikollegaen fra Moderaterna havde hun brugt sort arbejdskraft, og desuden havde hun nægtet at betale den lovpligtige tv-licens i 16 år. Som ansvarlig minister for selv samme licens kunne hun selvfølgelig ikke blive siddende, så to dage efter Borelius måtte også Chilò aflevere nøglerne til ministerbilen.

Men regeringens troværdighed er ikke nævneværdigt svækket. Endnu. Det mener Claes Linde, der er ph.d. og forsker i svensk politik ved Statsvetenskapliga Institutionen på Stockholms Universitet.

"De to sager har ikke skadet regeringen nævneværdigt, viser en ny meningsmåling. På nuværende tidspunkt har regeringen en bedre troværdighed end Göran Perssons regering havde (tidligere socialdemokratisk statsminister, red.). Jeg tror, de gode meningsmålinger skyldes forhåbningerne til den nye samarbejdende regering efter mange år med Socialdemokraterne ved magten. Her tolker man de to ministres fejltrin som nybegynderproblemer og uvanthed," siger Claes Linde.

Men nu er det så den respekterede udenrigsminister, Carl Bildt, også fra Moderaterne, der er kommet i søgelyset. Den politiske sværvægter, der var statsminister, da Moderaterna sidst havde regeringsmagten fra 1991 til 1994, og siden har bestredet høje poster i såvel EU-parlamentet og FN, har nu bragt sindene i kog. På grund af mistanker om inhabilitet og korruption, for Carl Bildt har blandt andet siddet i bestyrelsen for Vostok Nafta, et selskab, der til 90 procent består af aktier i det russiske olie- og gasselskab Gazprom. Det statsejede Gazprom vil bygge en kontroversiel gasledning i Østersøen, således også gennem den svenske del. Det betyder forhandlinger med Sverige og dermed også med Sveriges udenrigsminister. Og derfor bliver Carl Bildt nu mistænkt for at have lavet underhåndsaftaler med Vostok Nafta, for til gengæld at få aktieoptioner med sig ud af firmaet, da han trak sig fra bestyrelsesposten i oktober, for i stedet at blive svensk udenrigsminister. Noget, han tjente 4,8 millioner svenske kroner på, da han solgte optionerne i november.

"Netop Carl Bildt er blevet set som et stort aktiv for regeringen, fordi han vejer tungt politisk. Men bagsiden af medaljen er, at han kan blive en lige så stor belastning. Netop fordi han bliver set som en yderst kompetent politiker, kan han sætte hele regeringens troværdighed på spil, hvis det går galt. Om det bliver sådan, må fremtiden vise," mener Claes Linde.

Halve sandheder

I efteråret anmeldte Miljøpartiet sagen til rigsenheden mod korruption, og nu har anklagemyndighedens øverste chef, Christer van der Kwast, indledt en forundersøgelse af sagen. Og hvis resultatet af undersøgelsen bliver i Bildts favør, behøver affæren ikke nødvendigvis at skade regeringen.

"Ikke, hvis han og regeringen håndterer sagen smidigt. Hermed mener jeg eksempelvis: ikke at sige halve sandheder, ikke at være arrogant eller blot affeje kritikken. Det hidser opinionen op i stedet for at berolige den," siger han.

Men det er netop, hvad Carl Bildt har gjort de seneste par dage. Da han blev konfronteret med spørgsmålet på svensk tv, kogte han over og mente, at tv-stationen bedriver kampagne og hetz mod ham. Og i efteråret, da de første spørgsmål om aktieoptionerne dukkede op, svarede han, at det ikke var juridisk muligt at afstå fra dem. Noget, Vostok Nafta senere dementerede, hvilket betyder halve sandheder fra Bildts side.

Bildt selv siger, at de 15.000 aktieoptioner, som han fik med sig ud af Vostok Nafta, var almindelig aflønning for fire gode år, hvor selskabet blandt andet med hans hjælp har opnået gode resultater og aktier, der er steget til det 10-dobbelte. Men selv om statsminister Fredrik Reinfeldt bakker sin udenrigsminister op, kommer kritikken ikke kun fra oppositionen.

"Det er ekstra vigtigt at være tydelig, og det har Carl Bildt ikke været i løbet af efteråret. Det blev en diskussion uden klar tale, og det skabte rum for spekulationer og tolkninger. Det har så ført til, at denne historie har kunnet leve videre, og det har ikke direkte medført en øget tiltro for ham eller for regeringen," siger rigsdagsmedlem Kerstin Lundgren fra Centerpartiet, der er et af de fire partier i regeringssamarbejdet, Allians för Sverige. Hendes partikollega Johan Linander siger til dagbladet Svenska Dagbladet, at han mener, Bildt burde have håndteret sagen mere elegant, og at man ikke kan bebrejde oppositionen, at den tager sagen op.

"Det havde vi også gjort," som han siger.

Forsker Claes Linde mener, at den politiske virkelighed har været en overraskelse for den nye regering.

"Det er ikke helt let at komme ind i en virkelighed, som man pludselig ikke selv styrer, men som bliver styret alle mulige andre steder fra, eksempelvis fra massemedierne, fra den offentlige opinion og fra andres dagsorden. Jeg tror, at den nye regering er blevet overrasket over, hvor stor opmærksomhed den får, for alt det, den ikke selv kan styre, og som ikke står i partiprogrammet, netop fordi de borgerlige ikke har siddet på magten siden 1994," siger han.

Og opmærksomhed får den nye regering nok af. Mens balladen om Vostok Nafta har stået på, har dagbladet Göteborgs Posten kortlagt et andet af de selskaber, Carl Bildt har siddet i bestyrelsen hos. Selskabet hedder Legg Mason og har primært aktieplaceringer i tobak, våben og porno.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu