Læsetid: 3 min.

Hvad er hun dog for en staRuth?

Hvad Faderhuset vil med den tomme grund på Jagtvej 69, ved kun en tidligere damefrisør med hang til dyr makeup, som modtager sine ordrer direkte fra Gud. Måske vil Ruth Evensen lade et fredeligt kulturhus opføre. Måske er hun ligeglad og har allerede opnået det, hun ville: konfrontationen
10. marts 2007

"Ja," sagde Ruth Evensen, frikirken Faderhusets leder, til Information i oktober 2001. Hun var netop blevet spurgt, om hun havde købt det nu hedengangne Ungdomshuset på ordre fra Gud.

Og havde netop forklaret, hvordan inspirationen kom til hende, da hun spadserede forbi bygningen og så de autonome brugeres protestbanner på muren: Til salg sammen med 500 stenkastende autonome voldspsykopater fra Helvede, stod der.

Historien har hun også fortalt til flere andre medier.

"Jeg oplever tit, at Gud beder mig gøre et eller andet. Det var ham, der for 11 år siden sagde, at min mand og jeg skulle starte en kirke på privat initiativ. Så det gjorde vi," sagde Ruth Evensen også.

Historien om Faderhuset byder på tungetale, en lukket friskole, en villa i Hellerup, kristne kollektiver, hjernevask, rock-lovsang, brosten, bål, brand og ballade.

Og nu en grund, som skal bruges til et eller andet uspecificeret.

Hvor skal man begynde? Frimenigheden selv tog sin begyndelse i 1990. Ruth Evensen begyndte sit nye liv som kristen, da hun som 19-årig fik sin første åbenbaring, mens hun lagde makeup.

Sagaen om Faderhuset og Ungdomshuset begyndte i 2001, da frikirken overtog Human A/S og dermed Ungdomshuset.

Pludselig var aviserne fulde af reportager med beske autonome som vredt så til fra de bageste rækker, mens menigheden fyrede den af med glædesstrålende power-gudstjenester og kristenrock.

Man kunne sågar læse "7 døgn med Ruth Evensen" i Politiken. Blandt andet om, hvordan Ruth Evensen og datter på en almindelig torsdag købte makeup for 650 kroner 'på no time'.

Moses og muslimerne

Nu prædiker Faderhuset i Rødovre, men tidligere havde man lokaler i Griffenfeldtsgade midt på Nørrebro. Samme sted lå menighedens friskole, Samuelskolen, som i juli 2006 blev lukket af Undervisningsministeriet efter lang tids tovtrækkeri og beskyldninger om tungetale og djævleuddrivelse i undervisningen.

I august 2002 skabte Faderhuset postyr på Nørrebro med en prominent gæst. Vækkelsesprædikanten Moses Hansen indledte den 4. august et 4 dage langt (og meget lidt populært) korstog på Nørrebro med en gæsteprædiken hos Faderhuset. Også Ruth Evensen prædikede:

"Se, hvad der sker i vores land. Se, hvordan fremmede guder kommer til vores land og råber op. Danmark er et kristent land. Gud elsker nationerne. Gud elsker Danmark, og Gud har en plan for Danmark," sagde hun ifølge Kristeligt Dagblad i en brandtale om sædernes forfald i Danmark.

De følgende dage kunne Moses Hansen og Ruth Evensen skimtes mellem kampklædte betjente på deres march gennem Nørrebro. Moses Hansen med et Dannebrog på korset over skulderen, Ruth Evensen med "Danmark - En kristen nation" stående hen over brystet.

Begge understregede dog, at de elskede muslimer, men absolut ikke islam.

Imidlertid er det ikke omvendelse af Nørrebros muslimer, som står øverst på Faderhusets prioritetsliste, hvis man skal tro teolog Jens Linderoth.

Han leder Dialogcentret i Århus, en kristen organisation som overvåger nyreligiøse bevægelser og tager sig af frafaldne. Således også tidligere medlemmer af Faderhuset.

Fremgangsteologi

Jens Linderoth fortæller om en menighed, som hylder "discipelskabstanken", hvilket vil sige en meget hierakisk opbygget menighed med Ruth Evensen i toppen. En kransekage, hvor de højere lag kan bestemme, hvad de nederste ser i fjernsynet. Desuden er Faderhuset præget af en såkaldt fremgangsteologi, ifølge hvilken man som rettroende får succes i livet - og hvis det går skidt, er det fordi man ikke tror godt nok.

Ifølge Jens Linderoth var al balladen på Nørrebro et bevidst valg:

"Faderhuset ser Nørrebro som hjemsted for sataniske magter i Danmark," siger han.

"Dybest set tror jeg, de har opnået det, de ville. I deres selvforståelse har de fået jaget dæmonerne, det vil sige de autonome, ud."

Derfor mener han ikke, at det er usandsynligt, at Faderhuset vil sælge grunden - selvom Ruth Evensen siger, at hun vil lave et kulturhus. Nye kampe venter, mener teologen.

Skal man tro RUC-studerende Jeppe Kabell, som var til gudstjeneste hos faderhuset i søndags, er Ruth Evensen og Faderhuset i hvert fald klar til nye kampe.

"Hvad bliver det næste?" spurgte Ruth Evensen ifølge Jeppe Kabell i en sejrstale over rydningen af Ungdomshuset.

Hun foreslog selv pædofili, homoseksualitet, pornografi, abort - og "satanisk legetøj".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her