Læsetid: 3 min.

Statsministeren var på JP's side

'Provoen og Profeten' giver en sober gennemgang af Muhammed-krisen og bringer flere overraskelser, blandt andet om statsminister Anders Foghs rolle
17. maj 2006

Kan to journalister fra Jyllands-Posten skrive en uhildet bog om Muhammed-krisen? Tilsyneladende ja. John Hansen og Kim Hundevadt har i hvertfald med deres nye bog, Provoen og Profeten, begået en sober journalistisk gennemgang af den utrolige historie om, hvordan 12 små tegninger i en jysk avis kunne kaste Danmark ud i den største udenrigspolitisk krise siden Anden Verdenskrig.

På grund af sin kronologiske opbygning giver den et udmærket overblik over forløbet, der begyndte med en journalists uformelle snak med forfatteren Kaare Bluitgen en sommeraften på Frederiksberg og kulminerede med afbrændingen af de danske ambassader i Damaskus og Teheran.

Flere overraskelser

De to JP-journalister John Hansen og Kim Hundevadt var allerede i gang med bogen, da helvede brød løs i form af internationale fordømmelser, forbrugerboykot, demonstrationer, fatwaer, bombetrusler, flagafbrændinger og ambassadeangreb. Over 150 sider gennemgår de to journalister forløbet og bringer flere nye oplysninger på banen. Blandt andet fremgår det, at statsminister Anders Fogh Rasmussen fra starten tog overraskende klar stilling til fordel for Jyllands-Posten.

"Jeg vil aldrig nogensinde acceptere, at respekt for folks religiøse holdninger skal føre til, at man lægger bånd på pressens muligheder for kritik, humor og satire," sagde han f.eks. i sin første store interview om sagen. "Uanset hvad motivet har været, så har Jyllands-Posten ved at bringe disse tegninger sat en meget væsentlig debat i gang om ytringsfriheden."

De to journalister peger desuden på den islamistiske Århus-imam Raed Hlayhel som den oversete hovedorganisator af de danske imamers Muhammed-kampagne. Medierne fokuserede på de dansk- og enkelsktalende imamer Ahmed Akkari og Ahmed Abu Laban, men ifølge de to JP-journalister spillede den kontroversielle Hlayhel absolut førsteviolin.

Derudover byder Provoen og Profeten også på en del ukendte detaljer om den interne debat på Jyllands-Posten, herunder en detaljeret beskrivelse af omstændighederne omkring kulturredaktør Flemming Rose fratræden som talsmand i Muhammed-sagen.

Ingen glemt

De to journalister forsøger slutteligt at placere ansvaret for en konflikt, der indtil videre har kostet mindst 150 mennesker livet, mindst fem ministertaburetter og adskillige avisredaktører deres frihed.

Var det Jyllands-Postens, regeringens, imamernes eller de islamiske regeringers og organisationers skyld, at sagen om de danske Muhammed-tegninger eksploderede i en udenrigspolitisk krise med internationale dimensioner? De to reporteres bud er, at alle de involverede parter er ansvarlige, fordi de alle i mere eller mindre grad har båret ved til bålet.

"Det er kun et spørgsmål om politisk holdning og temperament, hvordan helte- og skurkerollerne fordeles," mener de to journalister og understreger dermed den tilstræbte neutralitet, som de er er gået til emnet med.

Det er bogens styrke, at den slår på alt og alle, men det betyder også, at Provoen og Profeten har svært ved at besvare sit eget spørgsmål om, hvad man kan lære af Muhammed-krisen.

De ender med at konkludere, at Muhammed-krisens to grundsynspunkter er uforenelige. Der findes ikke noget kompromis mellem ytringsfrihed og respekten for religiøse følelser, mener de og vurderer derfor, at de to synspunkter ville være stødt sammen før eller siden, uanset om Jyllands-Posten havde trykt Muhammed-tegningerne eller ej. Hvor journalisternes egen sympati ligger, forsøger de ihærdigt at holde skjult for læseren, men netop ved at udelukke ethvert kompromis, afslører de deres eget udgangspunkt som kompromisløse forsvarere af ytringsfriheden.

Provoen og Profeten, Muhammed-krigen bag kulisserne. Af John Hansen og Kim Hundevadt. 284 sider, 199 kroner. Er udkommet. Jyllands-Postens Forlag. ISBN 87-7692-092-5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her