Læsetid: 6 min.

Steen Gade: EU er SF's chance

Efter medlemmernes ja til forfatningstraktaten har SF chancen for at forny sig som det internationalistiske parti, det altid har kaldt sig, siger Steen Gade. Han giver drøje hug til et socialdemokrati, der i værdipolitikken skrider til højre
13. september 2005

Det gik Steen Gade rigtigt godt oppe i Viborg Amt. Ved februars valg til Folketinget fik Gade banket SF op til en fremgang, der ellers ikke blev partiet til del i resten af landet. Han sikrede sig et mandat og har nu kontor i et kammer under Christiansborgs tage.

- Du bliver jævnligt omtalt som en af SF's fornyere. Er det en betegnelse, du vil vedkende dig?

"Det kan være svært at have noget imod - når man netop er fyldt 60 år," svarer Steen Gade.

"Jeg er jo i hvert fald forbundet med en mere positiv indgang til EU-debatten. Og jeg havde ikke sagt ja til at stille op til Folketinget, hvis ikke SF ved en urafstemning i december havde sagt ja til EU-forfatningstraktaten. Jeg blev spurgt om opstilling i juleferien, og så havde vi jo valget i februar. Så det var ekspresudrykning."

- Er de gamle EU-sår endelig lægt i SF?

"SF er i en fundamental anden situation nu. I den forstand, at det er medlemmerne, der har taget denne her afgørelse. Vi kan godt få lægt sårene, men det betyder ikke nødvendigvis, at vi skal være enige. Enighed er jo ikke et mål i sig selv. Og som udgangspunkt er det jo dræbende for en politisk diskussion. SF er ikke et parti - og jeg er ikke én - der er ukritisk over for EU. Men når vi er på EU-banen, betyder det, at vi kan diskutere politik. Og når vi accepterer, at det er på EU-banen, det foregår, bliver det også nemmere at blive enig."

Den store chance

- SF's perspektiv er blevet mere internationalt?

"Partiet har chancen for at blive i praksis - ikke kun i ord - et sandt internationalistisk parti. Sådan som man jo altid har sagt, man var."

- Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil sagde for nyligt i et interview her i avisen, at SF på den europæiske venstrefløj er ene om at åbne sig mod EU?

"Jeg tror, at Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at de, der er venstrefløj, kun er de, der ligner Enhedslisten. Modstandere af EU har f.eks. kommunisterne altid været. Men billedet på den europæiske venstrefløj er meget mere broget. I Frankrig var der en del, der stemte nej til forfatningstraktaten, fordi de ville have mere union på social- og arbejdsmarkedsområdet."

"Venstrefløjen - som jeg forstår den - er ikke bare de, der ligner Enhedslisten, men også de, der ligner SF og De Grønne. Og Socialdemokraterne er vel pr. definition indrulleret i venstrefløjen. Og fordi man går ind for EU, behøver man ikke nødvendigvis gå ind for forfatningstraktaten."

- I Danmark kan vi ikke længere forvente, at der vil komme EU-afstemninger, hvor SF vil stå på nej-siden?

"Jo, når det drejer sig om indholdet af det, vi stemmer om. Hvis det f.eks. er store tilbageskridt, vi skal stemme om. Men man skal altid vurdere virkningen af et nej. Ikke bare i forhold til teksten. Det må blive en samlet politisk afvejning."

Den stendøde traktat

- Vil SF gøre en aktiv indsats for at genoplive forfatningstraktaten?

"Nej! Den er død."

- Stendød?

"Ja. Men ikke i den version af ordet, som Poul Schlüter i sin tid brugte. For da var unionen jo ikke rigtigt stendød."

"Men de problemstillinger, som traktaten afspejler, må vi stadig beskæftige os med. F.eks. i udenrigspolitikken. Venstrefløjen må forstå, at det er nødvendigt at satse på et stærkere EU udenrigspolitisk nu, hvor USA er totalt dominerende. USA arbejder konsekvent på at hindre eller underminere globale aftaler - fra Kyoto til en international krigsforbryderdomstol. Venstrefløjen må forstå, at Europa må slå kludene sammen. Og det er netop kludene. Det er ikke en stormagt, EU er ved at bygge. På den anden side må der også rejses nye dagsordenspunkter i forhold til forfatningstraktaten. F.eks.: Hvad gør vi ved den kæmpe arbejdsløshed?"

- Hører sådanne emner hjemme i en forfatning?

"Ja, det kan de godt gøre, man drøftede jo under udarbejdelsen af traktaten, hvor stærk den sociale dimension skulle være. Vi må have en social pagt."

- Henter SF inspiration i samarbejdet med ligesindede partier i Europa?

"Ja, både de venstreorienterede partier, der er samlet i NEFL - New Left Forum - og med EU-parlamentets Grønne gruppe, der i øvrigt holder sit sommergruppemøde i København den 21.-22. september."

Fast i støvet

- Går fornyelsen i SF frem for alt ud på at droppe gamle dogmer?

"Vi skal arbejde aktivt for at få fjernet fordomme om SF: At vi ikke er interesseret i erhvervsliv. At vi hænger fast i 1970'erne støv."

- Og det gør I ikke?

"Man skal nok tage nogle skridt i retning af at gøre sig moderne. Ikke i traditionel forstand - alle vil jo være moderne. Men aktuelt moderne. SF's feminisme-kampagne støtter jeg. Det er en traditionel ligestillingspolitik, men den har den kant i sig, at den også kan provokere - lige tilpas. Få folk til at tænke sig om og indse, at vi ikke er kommet langt nok i ligestilling."

- En anden fordom om jer er, at I er blødsødne i retspolitikken?

"Ja, men der er også steder, hvor man må tage konfrontationen tydeligt. Der skal også kæmpes for forståelsen af, at man ikke bare løser alle problemerne ved straf."

- Oplever du Socialdemokraterne i skred på disse værdiområder?

"Ja, det gør jeg. Socialdemokratiet har altid været en alliance. Men på værdispørgsmål har jeg gennem årene bemærket, at når der har været et flertal af S, SF og Radikale - selv om dette flertal ikke er kommet kontant til udtryk - så har de socialdemokrater 'vundet', som var enige med os og De Radikale."

- Men det flertal er væk?

"Ja, det er det. Og så vinder hos Socialdemokraterne det højreorienterede hold, som måske hele tiden har været det største. På retspolitikken har SF nok fået rystet det ry af, at vi ikke også kan være skrappe. Men på højrefløjen er det myten, at man altid skal være skrap."

- Og det er Socialdemokraterne hoppet med på?

"Ja, i høj grad.

$SUBT_ON$Farvel til pacifismen

Sin vision om en samlet fornyelse af SF summerer Steen Gade op på denne måde:

"Min forestilling er, at SF ikke bare skal ligge til venstre på den traditionelle fordelingspolitik og på 'de bløde værdier', men også i forhold til det at være villig til at forpligte sig internationalt. Den vilje mener jeg er en venstreorienteret indstilling."

- Men hvor bliver SF så til at skelne fra De Radikale?

"Helt klart på det fordelingsmæssige område, hvor jeg efterhånden heller ikke ved, hvor Socialdemokraterne ligger."

- Skal der også gøres op med den fordom, at SF er et ubetinget pacifistisk parti?

"Jeg ved ikke, om nogen har den fordom i dag. Det er et gammelt billede. Der er nu mere et billede af, at SF er et fredsparti, der vil bruge militæret i fredssammenhæng. SF kan godt gå ind i forsvarsforlig, hvis de går i den retning."

- Skal EU også styrkes i sit militære aspekt?

"Det er vi nødt til også at sige ja til. Men det er ikke noget, SF har sagt. Det er noget, jeg efter forholdsvis vanskelige beslutninger er nået frem til. Men jo, det skal EU også."

- Er indenrigspolitikken efterhånden flydt helt sammen med udenrigspolitikken?

"Der er i hvert fald ikke længere nogen forskel mellem indenrigspolitik og EU-politik. Det, vi er i gang med i Europa, er et storstilet forsøg fra demokratiske lande på at arbejde tættere og tættere sammen om flere og flere ting. Det betyder, at løsningen på et dansk problem også skal ske gennem en europæisk politik. Det er det eneste sted i verden, hvor landene er kommet så langt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu