Læsetid: 3 min.

Steen Gade: Uforsonlighed som i 1970'erne

Men nu er det en regering, der krænger ud i ekstremisme. Dengang var det den yderste venstrefløj, siger SF's folketingsmedlem
6. marts 2006

Med VKO-flertallets uforsonlige kurs risikerer Danmark at ende i samme golde modsætninger som i 1970'erne - eller værre. Det siger Steen Gade, SF's folketingsmedlem, der har været aktiv i dansk politik siden 1966.

"Jeg husker 1970'erne som en periode, hvor uforsonligheden bredte sig ind over venstrefløjen, og hvor SF blev mindre og mindre, bl.a. fordi daværende partiformand Gert Petersen havde modet til at tage kampen op mod den del af venstrefløjen, der ikke ville forsvare demokratiet. Gert Petersen havde f.eks. en diskussion med den daværende venstresocialist Ralf Pittelkow efter nellike-revolutionen i Portugal. Gert Petersen forfægtede det synspunkt, at et nyt parlamentsflertal i Portugal kunne give de nationaliserede godser tilbage til godsejerne. Det afviste Pittelkow hånligt som 'elevator-socialisme'. Når man først havde fået socialismen, kunne den ikke afskaffes igen, mente Pittelkow dengang."

- Hvor ser du den samme uforsonlighed i dag?

"Jeg ser den ikke bare i Dansk Folkeparti - som yderpartiet. Men det er desværre også det, der karakteriserer Anders Fogh Rasmussens udgave af borgerlig politik. Det er helt uhørt, at vi har en regering, som har lagt sig oven i et yderpartis standpunkter. Det skete trods alt ikke i 1970'erne."

- Det ville have svaret til, at...

"At Anker Jørgensen gjorde den mest forbenede venstrefløjspolitik til sin. Og det gjorde han jo ikke."

Danmark isoleret i Europa

Steen Gade uddyber:

"Anders Fogh har allieret sig med det yderste højre i sin flygtninge og indvandrerpolitik. Det har - sammen med 24-års reglen - isoleret Danmark i Europa. Signalet var klart fra starten: Dramatisk nedskæring i ulandsbistand og miljøbistand. Hele Foghs 'værdikamp', som begyndte med ansættelsen af Bjørn Lomborg. Den blev ført videre i en kulturkamp, hvor man kun fokuserer på Danmark og - f.eks. i kanon-diskussionen - er meget nationalt orienteret. Og med et Globaliseringsråd, som kun kigger på, hvordan vi skal klare os i den globale konkurrence - og ikke handler om globalisering. For så skulle vi jo diskutere multikulturelt samvirke og sikre et globalt udsyn i vores kulturliv. For slet ikke at tale om løsningen af de globale miljøproblemer og sult og ulighed."

"Dermed er Danmark ramt af globaliseringens hæsligste side: At man dyrker sin egen identitet og opfatter den som rettet mod andre. Det er kombineret med gamle danske skavanker ved at isolere os i en blanding af storhedsvanvid og mindreværdsfølelse... ved gadekæret. Netop i disse dage som en 'forfulgt uskyldighed'."

- Skyldes alt det ikke, at venstrefløjen ikke magter at trænge igennem med en anden dagsorden?

"I den aktuelle situation er der vel ikke nogen partier, der har gjort det bedre end SF."

- Er det rigtigt?

"Vi har fra starten fastholdt ytringsfrihed og menneskerettigheder som universelle og forenet det med respekt."

Uffe Ellemanns indsats
"Men der er større skel på venstrefløjen, end vi er vant til. De, der har forsvaret, at man kunne gå på kompromis med frihedsrettighederne, har nu et opgør at foretage. Men det er noget andet end Anders Foghs mangel på forståelse af verden."

- Hvordan?

"Det særlige ved situationen er, at det er det borgerlige Danmark, der står i mudder til knæene. Landet er bragt derud, hvor snæverhed præger samfundet. Det, Uffe Ellemann har gjort - som mange borgerlige nok er vrede på ham over - er at søge at redde den borgerlige hæderlighed."

- Hvorfor kan venstrefløjen ikke trænge igennem med sin appel til hæderligheden?

"Fordi det er lykkedes regeringen at skabe en illusion om, at den er en midterregering. Det er den ikke engang i den økonomiske politik, hvor den omfordeler via skattestoppet. Men i værdipolitikken og i den ny - vigtige - globalpolitik har VK fulgt Dansk Folkeparti ud i det ekstreme højre. Det er ved krængningen ud mod det ekstreme, at vi har ligheden med 1970'erne. Men dengang lagde Anker Jørgensen sig ikke derude."

"Det er derfor, situationen er værre end i 1970'erne. Fogh er gået langt længere ud i polariseringen og uforsonligheden. Og selv om vi andre kan hjælpe til, er det et opgør, som først og fremmest må foregå på den borgerlige side. Det er jo et spørgsmål om borgerlig identitet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her