Læsetid: 3 min.

Stem på liste E

7. december 2005

I dag klokken 10.30 fremlægger regeringens Velfærdskommission sin længe ventede plan for Danmark. En plan som på forunderlig vis vil ligne et program for et opstilingsberettiget politisk parti. Der vil være socialpolitik, uddannelsespolitik, sundhedspolitik, arbejdsmarkedspolitik, skattepolitik og meget andet godt. Tilsat lidt udenrigs- og EU-politik og et par slagkraftige paroler kunne Velfærdskommissionen hurtigt omdannes til et parti, der stiller op til næste folketingsvalg. Stem på Torben M. Andersen, Jørgen Henrik Petersen, Stine Bosse, stem på Jørgen Søndergaard og alle de andre brave folk i Velfærdskommissionen. Kryds ved liste E. E for det Effektive Liv.

Økonomerne og cand. polit.'erne i den højeksponerede kommission har i løbet af to år forvandlet den politiske debat i Danmark til en maskine - en Jeopardy-konkurrence, hvor der kun er et rigtigt svar. Ved hjælp af matematiske ligninger, fremskrivninger og økonomiske beregninger kan den foreskrive, hvilke håndtag, der skal skrues på for at gøre det danske samfund "bæredygtigt" og "fremtidssikret". Ind i den ene ende af maskinen hældes en række udvalgte dårligdomme, fremtidens forudsete ubalancer og nogle lidt tågede mål for samfundet. Og vups ud i den anden ende kommer 100 forslag til reformer af velfærden. Alle venter, alle holder vejret, hvad mon svaret bliver? Desværre ligner processen en total kortslutning af det repræsentative demokrati. Som vælgere og borgere i Danmark bliver vi nødt til at fastholde, at politik er for politikere og teknik for teknokrater. Og at en kommission ikke er noget politisk parti.

Velfærdsreformer handler om fordeling af goder i samfundet og benhård interessekamp. Hvem skal have mere, og hvem skal have mindre - det er, hvad vi har folkevalgte politikere til at afgøre. Det er i bund og grund et politisk og demokratisk anliggende at bestemme fordelingen af samfundets fælles goder. Derfor er Velfærdskommissionens anbefalinger ingen facitliste, men et indspark i debatten på linje med så mange andre. Danmarks fremtid skal ikke afgøres i en studiekreds af økonomer, regnedrenge og tilfældige erhvervsledere. Det særlige ved Velfærdskommissionen er, at de personer, der sidder i den, ikke er udpeget som repræsentanter for noget som helst. De er ikke heller ikke folkevalgte, og deres eneste mandat er alene, at de er udpeget af regeringen, fordi de har en samfundsøkonomisk eller en anden ekspertise.

Den økonomiske tænkning, som kommissionsmedlemmerne repræsenterer, er samtidig aldeles ensidig. Den bygger blandt andet på, at økonomiske incitamenter kan løse ethvert problem. Menneskelig ageren er reduceret til resultatet af økonomiske kalkyler. Homo Economicus. Jeg forbruger, altså er jeg. Lavere uddannelsesstøtte får studerende til at gøre studierne hurtigere færdige, lavere marginalskat får de højtlønnede til at arbejde mere, beskæringer af efterlønnen får lønmodtagere til at blive længere på arbejdet, nedsat kontanthjælp får ledige tilbage på arbejdsmarkedet og så videre. Der er masser af dokumentation for, at menneskelige handlinger ikke er så entydigt motiverede.

Forleden slog lektor på Handelshøjskolen i København Finn Østrup fast i en artikel i tidsskriftet Nationaløkonomi, at tilbagetrækningsalder handler mere 0m formuer i fast ejendom end om regler for efterløn. Ældre boligejere er historisk velpolstrede - ikke mindst takket være regeringens skattestop og ny adgang til afdragsfrie lån. Det betyder, at ældre på arbejdsmarkedet kan trække sig tilbage uanset, om regeringen har afskaffet efterlønnen eller ej. Boligøkonomien er nøglen til at løse en række af Danmarks fremtidige ubalancer. Desværre vil det formentlig vise sig, at Danmarks nye politiske parti kaldet Velfærdskommissionen er listet uden om den politisk følsomme boligøkonomi.

Når dansk politik overlades til ingeniører i velfærdssamfundets maskinrum, så er det fordi, regeringen ikke har haft modet til selv at spille ud med forslag til reformer. Den har i to år gemt sig bag en kommission som siden, den blev oprettet, har været omgærdet af en hidsig akademisk debat om beregningsmetoder. Den politiske diskussion er blevet kapslet ind i fremskrivninger, og det er trist, at grundlaget for fremtidens velfærd ikke kommer til at bygge på visioner og muligheder for, hvordan vi gerne vil indrette os i de kommende årtier. Den negative dagsorden, som Velfærdskommissionen fra begyndelsen har slået an, står ikke mål med de økonomiske muligheder for den danske samfundsøkonomi, som Finansministeriet netop har offentliggjort. Dansk økonomi er i topform, og der er ligger en historisk chance for at gøre noget ved de enorme udfordringer, der ligger foran os - udstødning fra arbejdsmarkedet, miljøforringelser, en skrantende sundhed og så videre.

De visionære løsninger skal vi ikke vente os mange af, når liste E i dag kl 10.30 præsenterer deres tanker og anbefalinger. Desværre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu