Læsetid: 4 min.

Stemmen fra det ukendte

Osama bin Ladens stemme kunne i sidste uge igen høres i alverdens medier, men hvor er han henne, og hvorfor kan vi ikke fange ham?
23. januar 2006

Det virker nærmest, som om han håner sine fjender. Efter at have forholdt sig tavs i over et år og dermed givet næring til spekulationer om at han var dødeligt syg eller allerede død, dukkede Osama bin Laden op igen i sidste uge som et ondt minde.

En båndoptagelse fra al-Qaeda-lederen blev sendt til tv-stationen al-Jazeera få dage efter et mislykket amerikansk forsøg på at dræbe bin Ladens næstkommanderende, Ayman al-Zawahiri. På båndet, hvis ægthed er blevet bekræftet af CIA ved hjælp af stemmeanalyser, nævner bin Laden ikke det amerikanske missilangreb i Pakistan, men han henviser til kun få uger gamle begivenheder såsom de nyeste amerikanske meningsmålinger og påstanden om, at præsident Bush skulle have omtalt et amerikansk angreb på al-Jazeeras hovedkvarter.

De nye optagelser demonstrerede ikke alene, at den saudiarabiske milliardær ikke omkom under efterårets jordskælv i Sydøstasien, som nogen mente at vide. Bin Ladens besked understregede også, at han stadig interesserer sig levende for, hvad der foregår i verden - uanset hvor han så måtte opholde sig og under hvilke forhold. Han godter sig formentlig grundigt over den flodbølge af spekulationer, som fulgte i kølvandet på hans genopståen.

Nogle eksperter bemærkede, at bin Ladens stemme lød mere anstrengt på de nye optagelser, hvilket kan tolkes som et tegn på en svækket helbredstilstand. Desuden var der et voldsomt ekko på båndet, som om bin Laden sad i et rum. Tidligere optagelser er blevet foretaget udendørs eller fra meget store områder.

Tilbud om våbenhvile

Og så var der selve båndets indhold: et bemærkelsesværdigt, om end uklart formuleret, tilbud om 'våbenhvile' på hans betingelser i Irak og Afghanistan og en advarsel til amerikanerne om, at det fortsat er al-Qaedas mål at angribe USA.

Dén advarsel blev af Michael Scheuer, som er tidligere leder for den særlige CIA-enhed, der forsøger at opspore bin Laden, tolket som en konkret trussel om et nyt angreb i Washington. Det lykkedes ikke al-Qaeda at ramme Capitol Hill og ødelægge Pentagon i 2001, påpeger Scheuer med henvisning til, at terrororganisation første gang forsøgte at smadre World Trade Center i 1993 og derefter vendte tilbage otte år senere for at gøre arbejdet færdigt.

Den amerikanske regering afviste øjeblikkeligt enhver tale om våbenhvile.

"Jeg mener, at vi skal knuse dem. Det er den eneste måde at håndtere dem på," sagde vicepræsident Dick Cheney om terroristerne.

Forkert reaktion

Det var den forkerte reaktion, mener Loretta Napoleoni, som er terrorekspert og netop har udgivet en bog om al-Qaeda-lederen bag oprøret i Irak, Abu Masab al-Zarqawi.

"Jeg synes, at USA burde have gennemskuet bin Ladens bluffnummer," siger Napoleoni.

"Båndet var den gamle al-Qaeda-ledelses forsøg på at styrke sig selv. Der foregår lige nu en magtkamp mellem den gamle garde og al-Zarqawi, og det burde amerikanerne have udnyttet," siger Loretta Napoleoni."

Ifølge seniorforsker i konflikter og terrorisme ved Wolverhampton University George Kassimeris var den amerikanske reaktion vand på bin Ladens mølle.

"Han ville vise sine tilhængere, at det stadig er ham, der bestemmer, og hvad skete der? Han blev forsidestof overalt. USA sendte ham et svar med det samme, og de amerikanske medier begyndte at skrive om øget beredskab i landet på grund af bin Ladens trusler," siger Kassimeris.

"At han havde forholdt sig tavs i et år, forstærkede effekten. Hvis han meldte sig med regelmæssige mellemrum, ville det virke mindre dramatisk. Osama bin Laden er ikke længere al-Qaedas operative leder, men det ønsker han heller ikke at være. Han betragter sig selv som en profet eller et ideologisk omdrejningspunkt, ikke som strateg eller øverstkommanderende for en hær," siger George Kassimeris.

Alligevel ville tilfangetagelsen eller likvideringen af bin Laden og hans næstkommanderende være af næsten uvurderlig politisk værdi for en amerikansk præsident der, som al-Qaeda-lederen bemærkede, har mistet den folkelige opbakning til krigen i Irak.

Men mens USA og dets allierede to gange har hævdet, at de var tæt på at fange eller dræbe Zawahiri, har der ikke lydt tilsvarende meldinger om bin Laden, som har foretaget et af historiens mest utrolige forsvindingsnumre.

Der har ikke været en bekræftet rapport om, at bin Laden er blevet set i live siden bombningen af Tora Bora, som var al-Qaedas sidste bastion mod den amerikanske invasion af landet i 2001. Hvis 'efterretningskilders' beretninger står til troende, er bin Laden end ikke blevet registreret på amerikanske elektroniske overvågningsnetværk. Ikke en eneste opringning via satellittelefon. Ikke en eneste e-mail. Samtidig er det lykkedes bin Laden og Zawahiri at optage og afsende mindst 28 kassette - og videobånd fra deres skjulesteder. De gav begge lyd fra sig i sidste uge. Men hvor er de henne?

Bin Ladens mission

Som missilangrebet i denne måned viste, antager man stadig, at de befinder sig i det lovløse grænseområde mellem Pakistan og Afghanistan. Grænsen løber over 2.000 kilometer gennem et af verdens barskeste terræner og bebos af frygtindgydende stammefolk, der absolut ikke er interesseret i nogen form for styring eller indblanding fra Kabul, Islamabad eller Washington.

På trods af alle spekulationerne om at bin Laden muligvis opholder sig i en pakistansk by, hvor andre fremtrædende al-Qaeda-medlemmer er blevet pågrebet, eller at han er sejlet til Yemen eller Saudi-Arabien, virker det oplagt, at bin Laden først og fremmest ville have mest held med at holde sig skjult i et område, hvor hverken amerikanske eller pakistanske soldater tør opholde sig.

Selv hvis bin Laden bliver pågrebet nu, ville det have meget ringe strategisk betydning. Han har allerede fuldført sin mission ved at danne al-Qaeda. Som ideologi er netværket langt farligere end en mindre gruppe sammensvorne.

©Information og The Independent

Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her