Læsetid: 3 min.

Stemningsskifte mod østeuropæisk arbejdskraft i Storbritannien

I august vendte stemningen hos briterne. Storbritannien, Irland og Sverige var ellers de eneste lande, der havde givet fri adgang til arbejdskraft fra de nye EU-lande i øst. Men nu kræver britiske håndværkere, politikere og arbejdsgivere et stop
29. august 2006

BRUXELLES - Dette er historien om, hvordan stemningen i Storbritannien i løbet af få uger i august vendte imod arbejdere fra Østeuropa. I begyndelsen af måneden var det endnu et af de tre EU-lande, der var mest åbne over for arbejdskraft fra de østeuropæiske EU-lande og storroste deres bidrag til økonomien.

I dag er det et land, der har "behov for at gøre status", "tage en pause" fra indvandringen og frygter for løndumping, arbejdsløshed og sociale problemer - selv blandt arbejdsgiverne.

Her sidst på måneden formaner nogle aviser om at huske, hvor godt Storbritannien nyder af den billige arbejdskraft, mens andre er gået over til ren skræmmekampagne: "En million indvandrere er strømmet ind i Storbritannien i de seneste to år. Det blev afsløret i går," skrev tabloid-avisen Sun forleden under et billede af en skægget mand i sovepose - en hjemløs.

Fra 13.000 til 427.000

Det hele begyndte med den britiske indenrigsminister John Reids tale om national sikkerhed og indvandring midt i den bedste sommerferietid den 9. august, og lidt rumlen fra Labours parlamentsmedlem Frank Fields om at "indvandringsdebatten var moden."

Fire dage senere, den 13. august, præger de to nye EU-lande, Rumænien og Bulgarien for alvor avisernes spalter. Efter planen skal de med i EU fra første januar, og den britiske indenrigsminister overvejer, om han kan standse arbejdskraften derfra.

Stemningen begynder for alvor at vende. Avisen Sunday Times får fat i et internt dokument fra indenrigsministeriet.

Heri står, at 60.-140.000 rumænere og bulgarere vil komme til Storbritannien i det første år af deres EU-medlemskab - også regeringen er bekymret.

Regeringens kritikere jubler. Under valgkampagnen sidste år fik de konservative nogle alvorlige skrammer, da de forsøgte at sætte indvandrerne på dagsordenen. De måtte trække i land efter beskyldninger om intolerance. Nu kræver Labour præcis det samme:

"Vi kan ikke fortsætte vores politik om åbne døre. Folk begynder at klage over, at de ikke kan finde arbejde," siger Labourmanden Frank Fields.

Regeringens vurdering inden EU-udvidelsen 2004 var, at der ville komme 13.000 østeuropæere hvert år.

Nu viser en frisk rapport, at over 400.000 har meldt sig til de britiske myndigheder. Det reelle tal menes at være langt højere, da selvstændige og studerende slet ikke skal registreres.

Arbejdsgiverne

Den 17. august træder arbejdsgiverne for alvor ind i debatten i en stor artikel i business-avisen Financial Times.

"Der er vægtige argumenter for at tage en pause, inden vi åbner for arbejdere fra flere nye medlemslande, indtil vi har lært af vore erfaringer indtil nu," siger Susan Andersen fra CBI, briternes største arbejdsgiverforening. Også direktøren for Det Britiske Handelskammer, David Frost, kræver en pause. Han er bekymret for "store sociale problemer," især i de britiske byer, fordi der var fare for, at briterne selv ikke ville kunne finde arbejde.

Kun de britiske landmænd er stadig interesseret i at lukke flere østeuropæere ind. Arbejderne fra de nye EU-lande er nemlig begyndt at søge mere attraktive job end at høste frugt og grøntsager.

Den 20. august blander de konservative sig for alvor. Partiets talsmand for integration, Damien Green, kræver "den rette balance" og henviser til en lækket rapport fra indenrigsministeriet, der frygter, at 45.000 kriminelle kan være på vej ind i Storbritannien.

Dagen efter lover regeringen, at dørene vil være lukket for arbejdere fra Rumænien og Bulgarien, inden der er et ordentligt kontrolsystem.

Stemningen vendt

Sidste tirsdag kom så den officielle rapport fra det britiske indenrigsministerium om, hvor mange der rent faktisk er kommet. 427.095, deraf 264.560 polakker. Langt flere end de 5.000-13.000, regeringen oprindeligt regnede med.

Nu kommer også de første vurderinger af, hvor mange der mon vil komme fra Rumænien og Bulgarien. 300.000 siger den indvandringskritiske tænketank Migration Watch, 56.000 vurderer den midtsøgende tænketank Institute for Public Policy Research.

De britiske medier skriver spalte op og spalte ned om emnet i dagene omkring den officielle rapport, stemningen er nu for alvor vendt.

"En flod af 350.000 uddannede arbejdere," er på vej fra Rumænien, skriver tabloidavisen The Sun. "Chok-tallene" er "indrømmet" af rumænerne selv, hedder det.

Stemningsskiftet er nu så tydeligt, at modargumenterne dukker op:

"Halvdelen af nye tandlæger er indvandrere", fremhæver Guardian to dage efter ministeriets tal er offentliggjort. "Arbejde for Britannien - immigration fra Østeuropa er en succes og må ikke begrænses," skriver Times på baggrund af "nye tal". Samtidig fortsætter de kritiske stemmer.

Ganske tørt bemærker en Bruxelles-korrespondent for Telegraph i denne tid: "Sorry, minister, men vi kan ikke holde EU-borgere ude".

EU-landene skal tage stilling til rumænsk og bulgarsk medlemskab i de kommende måneder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her