Læsetid: 5 min.

Sterling holder ikke af hverdagene

Sterling bruger elementer fra gamle danske sange og gør dem grimme. Sangene er blevet misbrugt af andre, og så forsvinder det smukke automatisk, mener de. Det er emner som disse, bandet tager op i deres tekster. Der bestemt ikke beskæftiger sig med hverdagene
28. oktober 2006

Det tager lang tid for Sterling at skrive tekster. Meget lang tid. Der skal helst en flaske rødvin på bordet, når de forskellige bandmedlemmer kommer med deres forslag til en tekst.

"Det handler vel om blufærdighed," siger trommeslager Ole Jeppesen. "Det er jo vores dagbog, vi sådan bare lægger frem," forsætter han, og så kan de andre sgu ikke lade være med at grine lidt. For Sterling har lige brugt de sidste 10 minutter på at snakke om, at de ikke gider synge om uinteressante trivielle oplevelser og skrive sange til pizzabude og kaffe.

"Jeg har det ikke som Dan Turèll," siger forsanger Mads Nygaard: "Jeg holder ikke af hverdagene", og de andre giver ham ret.

"Jeg holder af weekenden," siger guitarist Jonas Linnet.

Og så sidder Ole Jeppesen dér og modsiger sig selv. Eller hvad? Nej.

"Vi blander jo netop noget fra private forhold med noget udefra. Nogle tungere emner, for det er jo det, der mangler i de danske tekster," siger bassist Rasmus Bjerre.

Mads Nygaard tilføjer begejstret:

"Ja, det er det vi gør. Vi blander popmusik og-"

"Øl og piller...", foreslår Jonas Linnet.

Og så griner de igen. Det gør de meget. Det kan man også høre i deres musik.

Misbrug

Glad popmusik med kant og alvor. Men hvad betyder det egentlig? Det betyder blandt andet, at de i sangen 'Yndigt land', på deres nye plade af samme navn, skriver sætninger som:

"Så kæmp for alt hvad du har kært/ Lyv det bedste du har lært".

Og: "Der var engang/ hvor jeg ikke var fuld af skam når de sang/ der er et yndigt land".

Det smukke bliver grimt.

Det er første gang, at de skriver en sang med politiske undertoner. Men nogle gange kan man simpelthen ikke lade være.

"Jeg er sgu skidesur over, at det er lykkedes for dem," siger Jonas Linnet: "Man misbruger den danske sangskat og tager patent på danskheden. Det bliver man nødt til at sige fra overfor."

Mads Nygaard tilføjer: "Det kan jo snart ikke lade sig gøre at synge de sange uden at få en dårlig smag i munden. Det er en skam."

Men bandets protest mod misbruget betyder ikke, at de er blevet politiske, forklarer Rasmus Bjerre.

"Det er jo i virkeligheden et spørgsmål om, hvordan man prioriterer musikken. Røde Mors musik var jo ikke særlig god. Musikken var bare noget, de brugte til at komme ud med deres synspunkter. Det var en indpakning. Hos os er det nærmere omvendt," siger han.

Krig og kærlighed

Ole Jeppesen har skrevet teksten til sangen 'Den Totale Fred', der er en kærlighedssang i krigsterminologi.

"Folk siger til mig, at det er en fredssang, jeg har skrevet. Men det var virkelig ikke min intention. Jeg blev vel bare inspireret af avisartikler og syntes, det passede meget godt på det, der sker, når kærligheden er i krise. Det føles som en slagmark. Og når man skal bruge krigsord, er det jo ikke ligefrem inspiration, man mangler," siger han.

I det hele taget betyder det at sætte ord i nye sammenhænge og genopfinde dem meget for bandet, forsætter han.

"Der er mange gode danske ord, der er på vej til at uddø, og det er en skam. Der er sgu mange gamle ord, som unge mennesker ikke bruger eller i det hele taget ved hvad betyder," siger han.

"Du mener ord som dørslag og taljereb?" indskyder Mads Nygaard med et smil.

Rasmus Bjerre bemærker, at det også er derfor, de bruger sætninger fra gamle sange:

"Det handler jo om at holde sproget i live. Og at have en kærlighed til sproget og sangskatten og kun lade sig styre af den."

Og så har de også en lang tradition for at puste nyt liv i andres sange og for eksempel oversætte dem. Således blev Ramones' 'Sheena is a punk rocker' til 'Tina er en punk-rocker' og Depeche Modes 'New Life' til 'Nyt Liv'. Og sangen, der især satte gang i karrieren for Sterling, var 'Ubesvaret Opkald', der er en Steffen Brandt-oversættelse af Brian Enos 'Needle in The Camel's Eye'

Uundgåelige

Steffen Brandt har i det hele taget betydet meget for gruppen. Og ikke kun som inspiration.

"Vi smed vores første demoplade ind ad brevsprækken på hans hus i Århus, og så spænede vi ellers," siger Mads Nygaard.

Og senere skrev Brandt til dem, at han synes, det var godt.

"Her kan vi så korrigere ham: Det var det ikke," griner Mads Nygaard.

Men Steffen Brandt har alligevel fulgt bandet med interesse siden og nævner dem ofte i interviews som et bud på et virkelig spændende dansksproget band. Og det er Sterling meget taknemmelige for. Det går altså meget godt for dem. Deres første single fra pladen Yndigt land har netop været ugens uundgåelige på P3, men succesen betyder nu ikke, at de dropper studier og jobs. I Danmark er det ikke nok med succes, hvis man vil leve af musikken. Men de har nu heller ikke umiddelbart lyst til at droppe arbejdet ved siden af.

"Jeg var engang på dagpenge i en periode, og da tænkte jeg, at nu skulle jeg virkelig skrive nogle sange og koncentrere mig om musikken. Jeg fik overhovedet ikke skrevet noget. Men da jeg så fik fuldtidsarbejde igen, var jeg pludselig meget produktiv," siger Ole Jeppesen.

"Hvis vi kun levede i vores egen verden i øvelokalet, ville vi jo ikke have noget interessant at sige," tilføjer Jonas Linnet.

Og på trods af at det er forbundet med stor præstationsangst, får de skrevet de interessante tekster og kommer også til at holde af dem, selvom det er så svært at præsentere dem for bandet første gang.

"Det er vel egentlig et paradoks. Men så snart teksten er accepteret, så ryger den ind i et stort system, hvor den bliver gennemtærsket. Og når den endelig ligger færdig, er det som om, at der er nogle andre, der ejer den. Og så er det ikke forbundet med lige så stor usikkerhed at levere den," siger Rasmus Bjerre om, hvordan det er muligt at gøre sange vedkommende og til hvermandseje, selvom de ikke handler om hverdagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her