Læsetid: 2 min.

Stiften i næsen

En indisk pige i Sydafrika har fået rettens ord for, at hun kan bære sin næsering i skolen. Et spørgsmål om 'religiøs og kulturel tolerance,' fastslog dommen
12. juli 2006

Der er ikke det stykke kød på en dansk teenager, der ikke kan gennembores og besmykkes. Men på en skole i Durban i Sydafrika blev en lille guldkugle i et næsebor en så stor sten i inspektørens sko, at skolepigen fik et ultimatum: "Ud med stiften eller kig dig om efter en hindu-istisk privatskole," lød budskabet fra skolens ledelse til den 15-årige hindu, Sunali Pillay. Hun insisterede på at bære næsering som udtryk for hendes hinduistiske tro.

"Det er en 400 år gammel tradition og et vigtigt religiøst symbol. Jeg har ikke et øjeblik overvejet at tage den ud, og det ved skolen godt," lød pigens svar til et lokalt dagblad. På bryllupsdagen får hindukvinder hængt et stort guldsmykke i næsen for at markere overgangen til en ny livsfase. De unge piger får derfor tidligt lavet hul i næsen som symbol på deres hengivenhed til ægteskabet.

Den skik efterleves af de fleste kvinder blandt de omkring fem millioner sydafrikanere med indisk baggrund, men det argument fik ikke skolen til at ændre sin beslutning. Reglerne var klare: Ringe skulle sidde i ørerne, og det gjorde ikke sagen bedre, at der var tale om en religiøs tradition.

"Vi vil ikke imødekomme en idiosynkratisk praksis," hed det i et brev til familen. Men Pillay holdt fast, og i sidste uge fik hun juridisk rygstøtte, da højesteret underkendte bortvisningen.

"Dommen sender en klar besked til skolerne om, at den tid, hvor man kunne praktisere religiøs og kulturel intolerance i Sydafrika, er ovre," sagde familiens advokat, Fritz Gaerdes efter dommen.

Lille stift, stor debat

Måske var næsestiften lille, men dommen har fået sydafrikanerne til at diskutere, om en ny type diskrimination er blevet apartheid-tidens afløser. Og man skal have boet under en meget stor sten for ikke at genkende tendensen fra vores hjemlige debat. Tørklædeforbud i supermarkedet og værdineutral dresscode for tv-værter. Jagten på de religøse symboler er gået ind, og måske er det bare et spørgsmål om tid, før falkeblikke kastes på stiften i næsen. Her vil en tidligere be-piercet bagsideskribent dog anbefale de omkring 8.000 danske hinduer en anden strategi, hvis næseringen skulle komme i søgelyset hos vogterne over det neutrale rum. Som hørt i 8.B:

"Hov, hov. Den danske folkeskole er et neutralt rum. Kan du så få det hindusymbol ud af næsen!"

"Det er sku' da bare for at udtrykke min foragt for tidens skønhedsdiktatur; fordi smerte giver mig en følelse af, at jeg er i live - og så for at pisse min mor af."

"Jamen, så er det jo bare et spændende personligt udtryk. Få en i læben også, så vi ikke bliver i tvivl en anden gang."

Sådan skæres den, Pillay.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu