Læsetid: 3 min.

Stigende politisk pres for østarbejdere

De konservative vil have åbnet døren helt for arbejdere fra Østeuropa og henviser til ny EU-rapport. Beskæftigelsesministeren fra Venstre derimod vil kun tale om justeringer
9. februar 2006

Håndværkere og landbrugsmedhjælpere fra f.eks. Polen og Letland skal kunne rejse til Danmark og arbejde uden krav om, at det skal være på danske løn- og arbejdsvilkår. Det mener de konservative og de radikale, som forudser voldsom mangel på ledige hænder. Venstre og Socialdemokraterne derimod frygter social dumping og vil nøjes med justeringer af den nuværende aftale om arbejdskraft fra de østeuropæiske EU-lande.

EU-kommissionen fremlagde i går en rapport om de overgangsordninger, der blev indført i forbindelse med EU-østudvidelsen 1. maj 2004. Kun tre lande - Sverige, Storbritannien og Irland - gav fra første dag fuldstændig fri adgang for østarbejdere. EU-Kommissær Vladimir Spidla slog i går fast, at det havde de tre lande gjort klogt i. De pessimistiske forudsigelser om, at østeuropæerne ville 'stjæle' job og udnytte velfærdsgoder i Vesteuropa, er blevet gjort til skamme. Tværtimod har østarbejderne bidraget positivt til de tre landes økonomi og ifølge Spidla "udfyldt huller i arbejdsmarkederne". Hans besked til de 15 'gamle' EU-landes regeringer er:

"De skal ikke bare forholde sig til de statistiske beviser, men også udsende positive signaler til deres befolkninger om perspektiverne ved arbejdskraftens frie bevægelighed i hele EU."

Positive signaler skal Spidla dog ikke vente mange af fra Danmark.

Hjort står fast

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) er godt tilfreds med, at rapporten fra Kommissionen viser, at østeuropæerne er med til at forhindre mangel på arbejdskraft på bestemte områder (flaskehalse), og at de er et plus for økonomien. Samme resultater nåede Rambøll Management i fjor frem til i Danmark. Men i modsætning til Spanien og formodentlig også Finland, som nu fjerner deres restriktioner for østarbejdere, så vil Hjort opretholde de danske efter skæringsdatoen 1. maj i år.

"Ifølge Rambøll Management fungerer vores overgangsordning fint. Og vi skal ikke løbe risikoen for at få et A- og B-hold på arbejdsmarkedet som for eksempel i Tyskland, hvor man kan se mennesker, der arbejder til meget, meget lav løn i forhold til det normale i Tyskland. Den danske overgangsordning bør forlænges, men vi skal løbende se på behovet for justeringer," siger Hjort Frederiksen til Information.

Den melodi synger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov, med på.

"Vi skal fortsat skærme det danske arbejdsmarked for et nedadgående tryk på lønninger og arbejdsforhold. At EU-Kommissionen finder en masse fordele ved arbejdskraftens fri bevægelighed overrasker mig ikke, for det har jo hele tiden været Kommissionens opfattelse."

Sverige har ført en åben-dør-politik uden store konflikter og social dumping. Det får dog ikke Adelskov på andre tanker. Han siger:

"Vi kan jo altid lære noget af svenskerne. Men i det her tilfælde er det mest noget om f.eks. at få sagsbehandlingstiden i Udlændingestyrelsen ned."

Liberal politik?

Arbejdsmarkedsordfører Jakob Axel Nielsen fra de konservative er uenig med Adelskov og Hjort.

"Den danske overgangsordning var en udmærket måde at få østudvidelsen til at glide ned på i befolkningen. Men nu bør ordningen afskaffes, for historien viser, at der ingen grunde er til at frygte social dumping."

"Når danske håndværkere i 1990'erne var med til at bygge i Berlin, så er det hyklerisk, at polske håndværkere nu ikke uhindret kan få lov til det i Danmark. Vi skal være med i EU med hud og hår - især nu hvor der blæser protektioni-stiske vinde i EU som f.eks. barriererne for kinesisk tøj."

Det Radikale Venstre uddeler også tidsler til Hjort. Arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday siger:

"Den nuværende ordning giver os flere problemer - f.eks. med illegal arbejdskraft fra Polen - end fordele. Ordningen bør ophæves snarest. Især i en situation, hvor alle indikatorer peger på voksende mangel på arbejdskraft, og de fleste økonomer frygter deraf følgende lønpres. Fagforeningerne er så stærke, at de nok skal sørge for, at lønniveauet ikke falder. Det er nærmest komisk, at Venstre som Danmarks liberale parti er imod fri konkurrence."

På Christiansborg er der nu udsigt til et forlig om, at sagsbehandlingstiden i Udlændingestyrelsen nedbringes, og at der sættes ind mod de såkaldte legale menneskehandlere, der tjener godt på at formidle arbejdskraft fra Østeuropa. De kan undgåes f.eks. ved oprettelse af danske arbejdsformidlingskontorer i de nye EU-lande.

Rapporter fra EU-Kommissionen og Rambøll Management kan findes via www.bm.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu