Læsetid: 2 min.

Det stille liv og døden

'De ringer, vi spiller' folder det stille liv ud i radioen, men i avisbranchen er stilstand lig med den visse død
1. maj 2006

Man tænder for radioen og bliver beriget med en uundværlig oplysning fra en dame ved navn Ketty:

"Vi har to katte," fortæller hun lytterne.

"Nå da, da," lyder det interesseret fra værten.

"Hvad er det for nogle?"

"Det er sådan to almindelige huskatte. Men de er begge blevet steriliserede."

"Nå, ja, det er nok også det mest praktiske."

Jeg har tunet ind på 'De ringer, vi spiller' på P4, der har Dansk Toppens grand old man Keld Heick som vært. Programmet, der er blevet sendt siden 1968 er fortsat et af de DR's mest aflyttede programmer. Gennem tiderne har mere end 14.000 danskere ringet ind for at få en sludder med de skiftende værter om stort og småt. Mest småt. Og denne dag er det altså rengøringsassistenten Ketty, der har fået hul igennem:

"Rengøringsassistent?," gentager Keld Heick, mens han forsøger at vinde tid til at finde på noget at spørge om.

"Det betyder vel, at man skal passe sin sengetid?," forsøger han sig.

"Ja, jeg går meget tidligt i seng," lyder det kortfattede, men præcise svar fra den anden ende af røret.

"Hvad så med selskabslivet?"

"Det bliver der ikke så meget af, vi er meget hjemmemennesker. Vi kan godt lide at være her i vores lejlighed med vores to katte," fortæller Ketty. Og det er der jo ikke noget galt i. Eller noget spændende i. Så jeg skifter kanal.

Lørdag fanger P1's ugentlige udsendelse 'Agenda' min opmærksomhed. Et program om dilemmaer og udfordringer i det 21. århundrede. I dag med fokus på omnibus-avisernes fremtid, som efter at dømme på foromtalen til programmet ikke ser lys og lovende ud. Og det er der både noget galt i og noget spændende i. Så jeg lytter og bliver mødt af raslelyde fra højtalerne.

"Det her er lyden fra lille Vitus på otte måneder, der leger med avisen. Men spørgsmålet er, om avisen overhovedet eksisterer, når Vitus bliver gammel nok til at forstå den. Dagens Agenda skriver nekrolog over avisen," lyder set up'et fra dagens vært og tilrettelægger, Jacob Rosenkrands.

I studiet er medieanalytiker Søren Schultz Jørgensen og redaktør Timme Bisgaard Munk. De er ikke blege for at rejse et mausoleum for de store omnibus-aviser. Avisen, som vi kender den, står med det ene ben i graven, og nye medier og teknologier står på spring for at erstatte den, lyder det. Og ifølge eksperterne er der kun to overlevelsesstrategier tilbage for de trængte bladhuse: Enten at snøre målgruppen ind og blive en nicheavis for de få udvalgte. Eller at ekspandere og blive et mediehus efter forbillede fra Nordjyske Medier i Aalborg. Her opererer man med flere forskellige medier under samme tag, sådan at journalisterne på en gang skal levere tv-indslag, radio-reportager, internet-nyheder og artikler til morgendagens avis. Mediekonvergens, lyder den finere betegnelse. Nordjyske Mediers chefredaktør, Ulrik Haagerup, sammenfattede avisernes udfordring:

"Hvis der sker mere uden for vinduerne, end inden for vinduerne, så har man et problem".

Om Ketty fra 'De ringer, vi spiller' kan skrive under på den filosofi er tvivlsomt. Her er den stille tilværelse ikke døden, men livet. For bladbranchen er det anderledes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her