Læsetid: 1 min.

Større kommuner er dyrere

To forskere påviser, at der ikke er personalemæssig gevinst ved at sammenlægge kommuner. Tværtimod
10. maj 2005

Der er nul personalemæssige besparelser ved at sammenlægge kommuner. Tværtimod vil regeringens omstridte kommunalreform med færre og større kommuner betyde, at de administrative omkostninger stiger.

Det påviser to forskere - lektor Jens Blom-Hansen, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og Brian Larsen fra revisionsfirmaet Deloitte - i det seneste nummer af Nordisk Administrativt Tidsskrift.

VK-regeringen har begrundet en kommunalreform med, at større kommuner giver administrative stordriftsfordele. Det er Indenrigsministeriet kommet frem til ved at sammenligne antallet af ansatte på rådhusene i små og store kommuner.

Nu peger Blom-Hansen og Brian Larsen imidlertid på, at det er misvisende bare at tælle administrativt personale på rådhusene. Man må også kigge på de personer, der udfører administrativt arbejde på de kommunale institutioner: børnehaver, vuggestuer, folkeskoler, ældrecentre m.v.

Opgaver flyttes

Når kommuner bliver større, sker der nemlig det, at de flytter administrative opgaver bort fra rådhusene og ud til de enkelte institutioner. Blom-Hansen og Brian Larsen har derfor optalt det totale antal af administrative stillinger i kommunerne i stedet for bare at sammenlægge de konti, som rummer rådhusenes administrative lønudgifter.

Og når man tæller administrative hoveder i stedet for rådhuslønninger, konstaterer Blom-Hansen og Brian Larsen:

"Så kan der ikke længere konstateres administrative stordriftsfordele i den kommunale verden. Tværtimod er der klare tegn på administrative stordriftsulemper."

Derfor forventer de to forskere, at kommunalreformen fører til stigende administrative udgifter.

Til det siger formanden for Folketingets kommunaludvalg, Poul Nødgaard, Dansk Folkeparti:

"Jeg tager det fuldstændigt med knusende ro, hvad forskellige samfundsforskere mener. Jeg vil gerne se eksempler på, at kommuner fører personale fra rådhuset over til de enkelte institutioner. På Bornholm viser det sig jo, at man - efter nogle startvanskeligheder - har fået besparelser ved sammenlægningen. Ved kommunalvalgene i november skal der vælges politikere, der vil sikre et fornuftigt udgiftsniveau. Og vi er villig til at støtte regeringen i, at de kommunale udgifter ikke eksploderer - hverken opad eller nedad."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her