Læsetid: 2 min.

Større orkan rammer Centralamerika

Honduras' indbyggere venter nervøst på orkanen Adrian. Myndighederne har forhøjet alarmberedskabet, men kun foretaget få evakueringer
21. maj 2005

Orkanen Adrian, der var årets første i Centralamerika, gav i går anledning til megen frygt, fordi den fik folk til at mindes Mitch, der hærgede området i 1998 og kostede midnst 11.000 livet. Adrian var imidlertid ikke så fjendtligt stemt. Den tabte pusten på sin vej ind fra Stillehavet, men trækker dog meget vand med sig, at regnen vælter ned i store dele af landet.

Det oplyser Michael Schmidtsdorff, der er udsendt til Honduras for Folkekirkens Nødhjælp.

"På honduransk fjernsyn kører quizzer og anden form for underholdning. Der er ikke særlige programmer om orkanen," fortæller Michael Schmidtsdorff fra San Pedro Sula i det nordvestlige Honduras.

Orkanen har knap nået Honduras, fordi den hele tiden skifter retning og styrke. Ifølge Schmidtsdorff er den blevet nedgraderet fra at være orkan til tropisk storm med vindhastigheder på op til 100 kilometer i timen.

For at imødegå kritik valgte myndighederne at erklære landet i højeste alarmberedskab og har mobiliseret sikkerhedsstyrkerne, civilforsvaret, mobile elektricitetsanlæg og sundhedsklinikker til at tage sig af ofrene for orkanen, der ventedes at ramme landet med vindhastigheder på op til 140 kilometer i timen.

Civilforsvaret er meget synligt i området omkring Honduras' hovedstad, Tegucigalpa, men ifølge honduranske nyhedsmedier er det så som så med nødhjælp, der kun er indkøbt til cirka 500 mennesker. Journalisterne i landet klager også over den stærkt mangelfulde information. Kun nogle få familier er blevet evakueret, fordi de bor for tæt på floderne. Det største problem er, om floderne vil være i stand til at transportere al den regn, der vælter ned. Meget tyder på, at det kan lade sig gøre, fordi de fleste vandreservoirer er halvtomme, siger Schmidtsdorff.

Endnu er det værste ikke overstået. Eksempelvis råder Honduras ikke over tilstrækkeligt med tungt entreprenørmateriel til at retablere veje efter eventuelle jordskred.

Mellemamerika er endnu ikke kommet sig over oversvømmelser i kølvandet på orkanen Mitch, der dræbte 11.000 mennesker og gjorde andre 1,5 millioner hjemløse.

El Salvador, Honduras, Guatemala, Nicaragua og delstaten Chiapas i Mexico har været i alarmberedskab siden onsdag.

udland@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her