Læsetid: 4 min.

Den største lettelse er at kunne kaste masken

I Fountain House behøver ingen spille den perfekte studerende, for fællesskabet kan rumme en tudetur. I huset kommer dagligt en snes psykisk syge studerende for at bruge et rummeligt rådgivningstilbud, der tager udgangspunkt i studierne og ikke i sygdomme
15. september 2006

Terrassen på taget af Fountain House kan minde om et skibsdæk. Mens vinden hvisler om hjørnerne, synes hele huset - hævet over forhindringer - at stævne tværs igennem storbyen. Terrassedøren til husets lille læsesal står åben, og efteråret prøver at stikke sin fugtige tunge indenfor til de fire, som sidder i salen og læser. Her studeres. Lokalet sitrer tyst af den samme koncentration, som man finder i for eksempel Det Kgl. Biblioteks læsesal i Diamanten.

Men der er en vigtig forskel på de fleste af Diamantens brugere og de fire, som denne formiddag sidder i Fountain House på Østerbro. De fire har erkendt, at de har brug for særlig støtte og tryghed for at komme igennem studierne.

De har eller har haft en psykisk sygdom, men er ikke i krise. Derimod har deres raske side fået overtaget, og de afsluttende eksaminer er inden for rækkevidde.

Vi er i Bogstøtten, som er den enhed i Fountain House, der tilbyder støtte til studerende, som har en sart sjæl. Klokken er ni om morgenen, og Information er inviteret med til dagens møde i Arbejdsgruppen.

Gruppen, der samles om det hvide bord i Bogstøttens kontor, består i dag af omkring 10 studerende og Bogstøttens to faste studievejledere og aldrende ugler, cand.pæd. Kirsten Bender Lund og cand.mag. Arne Nielsen.

Arbejdsgruppen står for driften af Bogstøtten, og de frivillige, som indgår i arbejdsgruppen, studerer efter eget ønske på nedsat tid, holder studiepause eller er færdige med deres studium. Andre brugere af Bogstøtten deltager ikke i Arbejdsgruppen og studerer typisk på fuldtid. Det er især dem, der sidder i læserummet.

Broget bagage

Morgenmødet er præget af brugernes fortællelyst. Stemningen er seriøs, men munterheden bobler under overfladen. Det er ikke lige til at se på disse håbefulde studerende, at de kommer med en broget bagage af psykisk sygdom, lige fra depression til skizofreni.

"På universitetet oplevede jeg en masse bøvl med projektgrupper og eksamen. Det voksede mig over hovedet, og jeg holdt mig mere og mere hjemme. Men jeg opdagede, at jeg ikke blev afklaret af at sidde alene og glo ind i væggen. Man bliver afklaret af at være sammen med andre, som er i nogenlunde samme situation," siger Bodil, der er kommet i Bogstøtten i et år. "Og her i huset glemmer man faktisk ind imellem at have det dårligt," tilføjer hun med et grin.

I Arbejdsgruppen er man enig om, at Bogstøtten virker, fordi den bunder i frivillighed. Som medlem kan man selv vælge, hvilke tilbud, man vil tage imod, for eksempel hjælp med udenadslære, skrivekursus eller blot computeradgang. Der er mulighed for at sætte sin egen dagsorden, og man skylder ikke nogen noget.

"Det er ikke et sted, man går hen for, at nogen skal overtage et ansvar for en," siger Bente, der er ny i gruppen og læser til socialrådgiver. "Ikke at det ikke kunne være dejligt at slippe for ansvar," siger hun til de andres morskab. "Nej, man skal selv levere drivkraften. Finde sin raske side frem."

Tal med, ikke om folk

På væggen hænger et stort verdenskort med mere end 300 knappenåle, som markerer, hvor der findes et Fountain House.

Der er seks nåle i Danmark - og en hel sværm på den amerikanske østkyst. Konceptet med klubhuse for psykisk syge stammer da også fra USA.

Kommer man i forbindelse med den verdensomspændende kæde af klubhuse til på at tænke sekter og guruer med fikse ideer, er man på vildspor.

Den internationale kæde er kun løst sammensat, og i det enkelte klubhus er der ingen, som opkaster sig til magtfuldkommen leder.

"Her hersker ligeværdigheden," siger Kirsten Bender Lund, "og det adskiller også Fountain House fra en del kommunale tilbud. Ingen bestemmer over nogen i Bogstøtten. Her er der ingen, der lukker døren for at tale om en. Du er som medlem med i alle samtaler, der angår dig."

"Det er den fladeste struktur, jeg har oplevet," tilføjer en af de studerende, som tidligere har haft erhvervsarbejde.

Også raske har problemer

Mange af de tilstedeværende havde psykiske problemer allerede før, de begyndte at studere. Men studiemiljøet gjorde ikke vanskelighederne mindre.

"Jeg tror, at mange andre studerende har samme problemer, som vi har. Forskellen er, at særlige omstændigheder har gjort det nødvendigt for os at kigge nærmere på koncentrationsbesvær, eksamensangst og manglende tro på os selv," siger Andreas, der har været medlem af Fountain House i to år. "Studieproblemerne afspejler et samfund, hvor man helst ikke må have ridser i lakken. Presset er blevet større, og studietiden skal være kortere. Det rammer alle, men ekstra hårdt os. Normen derude er det perfekte. Man bruger megen energi på at opretholde en maske, der dækker over usikkerheden. Herinde behøver du ingen maske, og det frigør en masse energi, som kan bruges til at studere med."

Bettina, som er portrætteret andetsteds på disse sider, understreger vigtigheden af at kunne vise sit nøgne ansigt i fællesskabet:

"Jeg kan sætte mig i sofagruppen og stortude - og alligevel komme næste dag uden at bekymre mig, om jeg nu har ødelagt mit image. Vi ved godt, at sådan var den dag bare, en tudedag, men nu er det overstået. På den måde er Bogstøtten et ægte fristed."

Der tudes i Bogstøtten, men studeres endnu mere, og stjernestunderne er de eftermiddage, hvor alle samles for at fejre en bestået bacheloreksamen, eller at et medlem har fået arbejde. Det sker heldigvis ikke så sjældent.

Organisme i balance

Vinden suser uden for vinduerne, og vi har siddet og snakket lige til frokost. I kantinen lige under Bogstøtten venter friskbagt groft brød og en liflig tomatsuppe, som er tilberedt af det faste køkkenpersonale i fællesskab med et par medlemmer.

Under frokosten fortæller Arne Nielsen, at Bogstøtten er en følsom organisme i balance. Tilgangen og afgangen af faste brugere opvejer hinanden. Bogstøtten er for tiden ikke gearet til pludselig at modtage et stort antal nye brugere.

Navnene på de studerende er ændret af redaktionen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her