Læsetid: 3 min.

Støt Greenpeace!

3. december 1996

DET KAN ikke skjules. Greenpeace har dummet sig. Op til flere gange gennem organisationens 25-årige historie. Vi nævner efter hukommelsen: En ilde anbragt kampagne mod sælfangst. Tvivlsomme oplysninger om hvalbestande i Atlanten. Et forkert tal for indholdet af giftige stoffer i Brent Spar. Misforståede aktioner mod det industrielle tobis-fiskeri i Nordsøen.
Det er naturligvis forargeligt. Faktisk så sindsoprivende skandaløst, at en lille håndfuld passionerede journalister i ind- og udland har brugt år af deres dyrebare karriere på at nedgøre den fordækte grønne bevægelse. Effektivt sekunderet af erhvervsinteresser, som organisationen er gået for nær.
Det kunne se ud som om, de forenede Greenpeace-kritikere nu er på vej til at nå deres mål: At sende de grønne regnbuekrigere til tælling. Siden 1986 har Greenpeace-Danmark mistet halvdelen af sine medlemmer, og alene i år er medlemstallet faldet med ti procent. Man er nu nede på smertegrænsen, hvor nogle af det danske kontors kun syv ansatte måske må fyres. Også Greenpeace-International har siden 1990 tabt medlemmer i en lind strøm.
Snart vil vi måske være fremme der, hvor de øretæveindbydende grønne fundamentalister er ryddet helt af vejen, og hvor vi derfor kan genindføre frihedens rige med retten til uden dårlig samvittighed at forbruge og ekspandere os til større lykkefølelse. Dér hvor der ikke er nogen til at tude os ørerne fulde om stigende CO2-kurver, svindende drikkevandsressourcer, tiltagende knaphed på fødevarer. For sandheden er tilsyneladende, at danskerne ikke længere gider den dårlige samvittighed på klodens og efterkommernes vegne. "Det skal være en fornøjelse," sagde kulturforskeren Karen Schousboe søndag til Politiken i en artikel om danskerne, der "tænker grønt og handler sort". Den henviste til en Gallup-undersøgelse, der sender befolkningens miljøinteresse nedad prioriteringslisten, mens kurver i avisen fortalte om stadig længere motorvejsstrækninger, voksende privatforbrug og øget rejseaktivitet med stadig billigere charterfly.

DET ER altsammen skønt, moderne og grænsesprængende. Og rummer kun ét lille problem: At der vitterlig er grænser. At det faktisk går voldsomt ad helvede til med det globale miljø. "Udledning af CO2 vil fortsætte himmelflugten", skrev - af alle - ELSAM-Posten i en alarmistisk artikel forleden.
Det er dér, Greenpeace kommer ind. Trods fire notoriske fejltrin på 25 år og trods reelle problemer med et demokratisk underskud, er Greenpeace den internationale miljøorganisation, der har udrettet mest for at afværge det livstruende økologiske forfald. Organisationen har skrevet historie ved konkret at påvirke den førte miljøpolitik på talløse områder. Vi nævner - igen - efter hukommelsen: Kampen mod stofferne der ødelægger ozonlaget, mod eksporten af farligt affald, mod de franske A-våben-forsøg, mod drivhusgasserne, mod de østrogen-lignende stoffer, mod kemiske sprøjtegifte, mod dumping af radioaktivt affald, mod havafbrænding af giftaffald, mod rydning af regnskov. Samt for miljøvenlige køleskabe, benzinøkonomiske biler, vedvarende energi m.m. I læsende stund er Greenpeace i Bruxelles ved at servere kaffe kogt på solcelle-strøm for EU's energiministre.
Det er åh så nemt at affærdige organisationen med henvisning til, at der blev lavet regnefejl i Brent Spar-sagen. Eller at man ikke bryder sig om direktøren i Greenpeace-International. Det er for nemt. I en tid, hvor danskerne selv fejler ved måske at tænke grønt, men i praksis handle sort, er det præcis organisationer som Greenpeace, der er brug for: Gider vi ikke forvalte vor personlige tilværelse økologisk ansvarligt, er nødløsningen vel at betale stedfortrædere for det. De skizofrene, forbrugsberusede danskere kunne derfor passende efterleve det slogan, som i andre sammenhænge synes det mest magtpåliggende: Til lommerne!

jsn (Jørgen Steen Nielsen)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu