Læsetid: 4 min.

Vi støtter børnehjem og fattige - ikke terror

Palæstinensisk organisation afviser enhver forbindelse til Hamas, der for sit vedkommende selv undergår store forandringer for tiden
30. december 2005

TEL AVIV - Den palæstinensiske organisation Islamic Charitable Society (ICS), som er kommet i de danske myndigheders søgelys på grund af en mistanke om forbindelse til Hamas, forbereder at bygge et nyt børnehjem i Hebron på Vestbredden.

Byen, som med omegnens landsbyer har en befolkning på op mod en halv million, er en udpræget højborg for Hamas, og fordi denne har vidt socialt arbejde med samme islamiske tilsnit som ICS som central aktivitet er et samarbejde en logisk mulighed, der dog helt tilbagevises, da Information spørger.

"Vi har ingen - jeg gentager ingen forbindelse til Hamas. Vi er en humanitær hjælpeorganisation og beskæftiger os udelukkende med humanitært arbejde i en stor og nødlidende befolkning," siger en medarbejder, der dog ikke ønsker at identificere sig.

Ingen martyrbørn

"Mit navn er ligegyldigt," siger han, da Information spørger.

"Vi modtager støtte fra Al Aqsa foreningen i Danmark, og jeg er bekendt med, at den er kommet i vanskeligheder på grund af sit arbejde, men jeg kan kategorisk afvise at midlerne bruges til andet end vore aktiviteter". ICS driver skoler og lægger selv stor vægt på sine to børnehjem i byen - et for drenge og et for piger. Disse tager sig daglig af 3.500 børn, der har mistet den ene eller begge forældre.

En del bor på hjemmene, mens andre blot benytter deres faciliteter i dagtimerne.

"Vores arbejde er helt apolitisk," siger den anonyme medarbejder.

"3.500 forældreløse er ikke påfaldende mange for en befolkning af den størrelse, og hvis nogen leder efter en terrorforbindelse til os kan jeg fortælle, at de fleste af vore børn har mistet forældre på grund af sygdom og almindelige ulykkestilfælde. De er ikke børn af inti-fadaens martyrer, som nogle måske kunne tro."

Khaled Amayreh, der er korrespondent for tv-stationen al Jazeera i Hebron-området, er enig. Israelsk TV 2 bad ham på et tidspunkt medvirke i en journalistisk kulegravning af ICS, og de fandt ingen terrorforbindelse.

Hamas er folkesjæl

"Organisationen er anerkendt af selvstyret i Ramallah, og mens Hebron endnu var besat, blev den undersøgt og godkendt af det israelske Shabak, så jeg er 105 procent sikker på, at de er rene," siger han.

"Jo, selvfølgelig snakker de med Hamas, for begge organisationer er aktive i byen, men det er jo, fordi Hamas er alt mulig andet, end hvad udlandet opfatter den som."

Hamas er en meget stor organisation, og de væbnede aktiviteter er placeret i underorganisationen Izz a Din al-Kassam. Ifølge Amayreh er der naturligvis et ideologisk slægtskab mellem de to, men ingen fysisk forbindelse.

"Hamas er stedet, hvor de nødlidende kan hente hjælp," forklarer han.

"De driver suppekøkkener, udleverer fødevarerationer, sørger for skoleundervisning og børneinstitutioner. Ok, det sker i en islamisk ånd, men jeg er også en troende mand, og der gør mig vel ikke til terrorist?"

Hvad gør Hamas vanskelig at forstå i det velordnede Europa er, at det ikke er en medlemsorganisation. Ingen betaler kontingent, men støtter organisationen ved at erklære sig som tilhænger, og netop på grund af sin store sociale indsats er Hamas nået så langt ud.

"Hamas er folkesjæl. Den er alt og intet. En udefinerbar størrelse, som ikke kan måles og vejes," tilføjer Khaled Amayreh.

"Du kan møde en moderne, vestligt klædt kvinde på gaden i Hebron og hun vil sige, at hun er tilhænger af Hamas. Ideologisk set er Hamas modstander af staten Israel og opfatter hele landet som Palæstina, men en undersøgelse viser, at kun tre procent af dens tilhængere vil gå så vidt som at smide jøderne ud. Resten kan acceptere et kompromis og støtter udelukkende Hamas for dens humanitære arbejde".

Efter Arafat-æraen

En yderligere side af de islamiske organisationers aktuelt store popularitet er rollen som alternativ til den etablerede magtstruktur.

I palæstinensisk opfattelse står Hamas for ærlighed og troværdighed, og ikke mindst et alternativ til den udbredte korruption.

"Ja, vi står også for religiøsitet og dyd, hvilket skræmmer europæere," siger medarbejderen ved ICS, der dog ikke har noget imod at kommentere Hamas som politisk fænomen.

"Men dette ligger i forvejen ikke hebronitterne så fjernt."

Han forklarer også populariteten ved, at Hamas i stigende grad har lagt det militante og islamiske ydre noget af sig. Således optræder lokale Hamas-ledere i vestligt jakkesæt og uden det 'islamiske' skæg, hvilket trækker nye tilhængere til.

"Vi lever i en post-Arafat æra, hvor det hele er under omformning. Hamas er blevet til et politisk parti, men Vesten har med USA i spidsen sagt, at de ikke vil støtte nogen palæstinensisk regering med Hamas-deltagelse. Men hvad vil Vesten stille op, hvis Hamas vinder valget i januar?", spørger Khaled Amayreh.

"Hamas, Islamic Charitable Society og flere af de andre handler først og fremmest om humanitært arbejde, og jeg kan ikke på nogen måde forbinde børnehjem med terror".

Se artikel nedenfor og reportage fra Nablus side 12-13

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her