Læsetid: 2 min.

Støv fra pegepinden hen over siderne

Katrine Buchhave Andersen debuterer med en roman, som man gerne så var vellykket - men det er den desværre ikke
28. juni 2007

Man har en ubetinget følelse af, at man burde være glad for Katrine Buchhave Andersens debutroman EVA med den kuriøse undertitel et styk vestlig hjerne med kvaps i knolden fx. For hun går friskt til den, Buchhave, med genrebrud og zapperi og tegninger og kritik af mande- og kvinderoller og succeskultur og drengerøve i dansk litteratur. Og så udkommer hun endda på det energiske lilleforlag Anblik, hvis bøger måske ikke altid er fantastiske, men altid er interessante.

Gudsjammerligt kedende

Ikke desto mindre keder man sig gudsjammerligt. Og problemet er ikke, at denne romans handling er spinkel: Pigen Eva ser fjernsyn og lader tankerne flyde efter et skænderi med kæresten, bogen klipper - sådan, 'kækt' - mellem tv-programmer, digressioner, erindringer og småbitte hændelser.

Problemet er heller ikke, at dens udstilling af nutidens sociale roller er for meget. Det er den ikke. Meget af det, Buchhave hiver fat i, er såmænd rigtigt nok. Der er et - lad os sige diskutabelt kvindesyn i en del af den unge, mandlige prosa. Børneprogrammer i fjernsynet former børnene til bestemte forestillinger om det gode liv. Vi har fordomme om ensomme gamle mennesker. Og så videre.

Problemet er, at samme udstilling foregår på en måde, der på én gang er demonstrativ og energiforladt. Man føler sig i selskab med en træt lærer med pegepind, der hiver det kække smil frem og spræller frem og tilbage oppe ved tavlen, men øjnene er fjerne i det.

Kødet er skrøbeligt

Noget mangler, kort sagt. Det kunne være en dobbeltbundet ironi, som man finder den i Lars Frosts Smukke biler efter krigen, eller mere præcision i tanke og skrift, som i Kirsten Hammanns Fra smørhullet, to bøger, som Buchhaves EVA er beslægtet med. Eller det kunne være et gnistrende sprog. Men sproget er aldrig mere end effent - som bekendt det modsatte af ueffent - og det er slet ikke nok til at holde læseren ved ilden.

Det er sigende, at jeg undervejs i læsningen gik i stå 3-4 gange. Hver gang har det kun været den sure anmelderpligt, som fik mig tilbage til siderne. Ånden er redebon, men kødet er skrøbeligt: EVA - et styk vestlig hjerne med kvaps i knolden fx kan hverken anbefales til den almindeligt eller den ualmindeligt interesserede læser af ny dansk litteratur.

nKatrine Buchhave Andersen: EVA - et styk vestlig hjerne med kvaps i knolden fx. Forlaget Anblik. 232 sider, 199 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her