Læsetid: 2 min.

Stof til eftertanke

7. maj 2005

I den seneste tid har man hver dag her i avisen kunnet følge familien Duus fra Fredericia, som blev ramt af faderens stofmisbrug og død.

Serien 'I en anden verden' satte fokus på, hvad man som ganske almindelig familie står over for, når stoffer pludselig tager magten over et familiemedlem. Derudover var serien skrevet i en - for Information - hidtil næsten ukendt form, nemlig i 16 kapitler og i 'roman'-form. For nogle læsere har dette været en ny og positiv oplevelse, som satte tanker i gang. For andre har den været et dagligt irritationsmoment.

At vi har valgt at fortælle familien Duus' historie på denne måde skyldes et ønske om at bringe familiens følelser, tanker og oplevelser så tæt på læseren som muligt. Vi kunne have skrevet den samme historie i én eneste artikel, der ridsede familiens problemer op og måske gav ordet videre til en ekspert på feltet.

Men vi valgte i stedet at gøre brug af en journalistisk genre, der så småt er ved at dukke op i det danske mediebillede: Den fortællende journalistik. En genre der bryder med de klassiske normer inden for nyheds- og informationsformidling ved at bruge teknikker fra litteratur og fiktion og ved at sætte selve fortællingen i centrum. Og en genre der især i USA har vundet stor genklang blandt avislæsere.

Undersøgelser fra USA viser således, at læserne både forstår mere af en given problematik eller historie og faktisk også læser mere, når artikler er skrevet som fortællende journalistik. Læserne får oplevelser og større identifikation med et emne - ikke bare 'ren' information.

I historien om Isabel, Lars, Jonas, Ida og Freja var det heller ikke de objektive kendsgerninger, der var vigtige, men personernes virkelige oplevelse af forløbet og reaktionerne fra deres omverden. Eksempelvis hvordan familien oplevede en tiltagende stigmatisering fra skolekammerater, naboer og behandlersystem på grund af myter og stereotype forestillinger om, hvad en 'narkofamilie' er.

Den historie håber vi kom ud til vore læsere igennem de 16 kapitler, hvor man på en anden måde end gennem gængs nyhedsjournalistik fik mulighed for at følge familiens oplevelser og overvejelser tæt på, ærligt og trin for trin.

Derfor handler serien heller ikke kun om en familie fra Fredericia men også om de andre mennesker i landet, der rammes af tabuet stofmisbrug og dermed også af omverdenens ofte unuancerede forestillinger om narkomaner og narkofamilier.

Ved at stille op med navns nævnelse håbede familien Duus at kunne bryde dette tabu. Ved at bringe deres historie som fortællende journalistik håber vi at have bidraget til en mere nuanceret forståelse.

For hvis vi som udenforstående skal kunne forholde os kvalificeret til fixerum, forebyggelse, narkotikapolitik, metadonbehandling eller noget af alt det andet, politikere og eksperter har meninger om, når stofmisbrug er på den offentlige dagsorden, er netop forståelsen af, hvad stofmisbrug egentlig er for dem, der står midt i det, nødvendig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her