Læsetid: 3 min.

Over stok og sten

Den Danske Filmskole fylder 40, og det fejres med en bog fuld af vittige, rørende og oplysende tekster skrevet af ikke mindst en lang række tidligere elever
15. september 2006

Man skal ikke undervurdere den betydning, som Den Danske Filmskole har haft for dansk films opblomstring gennem de seneste 10-15 år. Derfor er det også ganske fortjent, at man har valgt at ære skolen, der fylder 40 år på tirsdag den 19. september, med en bog - en antologi redigeret af filmmanden Ole John - med tekster af rektorer, nuværende og tidligere, og instruktører, der (næsten) alle er uddannet fra Filmskolen.

At lære kunsten - 40 år med Filmskolen hedder bogen, der begynder med begyndelsen i 1966 - og nogle diskussioner i årene inden - er delt ind i årtier, og som i løbet af små 300 sider lader mange forskellige stemmer komme til orde.

Niels Jensen, der i mange år underviste i filmhistorie på skolen, giver i hvert kapitel et historisk rids, der er godt at have i baghovedet, når man læser de mange forskelligartede tekster.

De to mest originale kommer fra Lars von Trier og Anders Morgenthaler, der også er to af filmbranchens mest originale skikkelser. Trier lader optrykke et uddrag af manuskriptet til Erik Nietszches unge år, der handler om en aspirerende filminstruktørs oplevelser på Filmskolen i de tidlige 80'ere. Manuskriptet, der er skrevet af Erik Nietszche, et pseudonym for Trier - det er baseret på hans tid på Filmskolen - er meget morsomt og bliver lige straks omsat til film af Jacob Thuesen.

Fra Højmark til Boe

Morgenthalers bidrag til At lære kunsten er udformet som De danske filminstruktørers stamtræ og går fra tidernes morgen frem til i dag. Af det tegnede stamtræ fremgår det blandt andet, at Peter Aalbæk Jensen nedstammer direkte fra hulemændene, og at skuespillerinden og sangerinden Pernille Højmark via Sweethearts leder til ironi og Christoffer Boe.

Ellers går det over stok og sten og mangen en munter, skæv, alvorlig og rørende erindring fra Filmskolens første 40 år. Hulemanden Aalbæk, der begyndte på lyslinien og siden skiftede til producerlinien, fortæller f.eks. i sit bidrag, at han mødte på Filmskolen med sin gymnasieskoletaske og en madpakke med fire stykker smørrebrød. Det var en stor fejl, han skulle have haft penge med til kantinen.

Vinterberg interviewes af Ole John, og Jørgen Leth, der aldrig kom ind på Filmskolen, fortæller om et liv i udkanten af den og samarbejde med mange af dens elever.

Ild i Rukov

Selvfølgelig skriver både Henning Camre, der både var en del af den første årgang og siden blev rektor, og Poul Nesgaard, der har været rektor for Filmskolen de seneste 14 år.

Nesgaard fortæller blandt andet om et tilfældigt møde med en meget mærkelig mand i Det Kongelige Teater. Det viste sig at være Mogens Rukov, der ikke er udddannet på Filmskolen, men har undervist der i mange år, og som i 1980'erne var med til at stifte manuskriptlinien.

Rukov er i det hele taget nærværende i mange af fødselsdagsbogens tekster - foruden sin egen, naturligvis - og man fornemmer tydeligt, hvor essentiel en figur han stadig er for mange tidligere elever, der har brugt ham på skolen og fortsætter med at bruge ham i deres videre virke, f.eks. Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Per Fly og Christoffer Boe.

Lotte Svendsen skriver om dengang, der gik ild i den storrygende Rukov: "En dårligt indstillet lighter havde sendt en stikflamme gennem hans skæg og videre op i håret. Det må have været tørt, for ilden udviklede sig hurtigt. Hurtigere end et sankthansbål. Vi sad igen lammede og lod denne lyslevende skandalisering buldre for øjnene af os som en dogme-version af Kongens fald eller Dreyers Jeanne d'Arc - nu med hår, indtil holdets workoutdronning, Jessica Nilson, fik flået en pilotjakke af Thomas Rostock og klasket over hovedet på Mogens."

Nej, kedeligt har der vist heller ikke været.

nOle John, red.: At lære kunsten. 40 år med Filmskolen. Aschehoug Forlag. 286 s. 199 kr. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her