Læsetid: 2 min.

Stop nu det narrespil, Marianne

30. november 2006

For SF er der en klokkeklar rækkefølge i tingene: Fogh skal væltes, og der skal føres en helt anden politik. Vi skal have verdens bedste velfærdssamfund. Vi skal have et samfund båret af høj social lighed. Vi skal være verdens førende nation, når det gælder rent miljø og vedvarende energi, og vi skal være forrest i kampen mod klimaforandringerne. Danmark skal være førende i det internationale samarbejde, baseret på udvikling, demokratisering, sundhed og uddannelse - aldrig mere en Irak-krig. Og vi skal være et samfund båret af tolerance og gensidig respekt - uanset tro, seksualitet eller hudfarve. Vil du være med til det projekt, Marianne Jelved?

I psykologien har man et begreb, projicering, hvor man overfører ens egen problemer og forestillinger på andre. Den radikale leder Marianne Jelved leverer i Information den 29. anskuelsesundervisning i projiceringens lidet beundringsværdige kunst.

At Jelved på noget tidspunkt har troet på, at de konservative ville bryde 20 års alliance med Venstre og gøre deres populære men indflydelsesløse ministre taburetløse, for så at overlade magten og æren til Marianne Jelved, hører vist under kategorien utopi. Jelveds sande problem er desuden at hendes væbner, Margrethe Vestager, i maj måned bejler til SF - mens Naser Khader samtidig drømmer om integrationsministerposten i en borgerlig regering.

Realpolitik for Marianne

Vi har altså (mindst) tre psykiske dispositioner hos de radikale: Projicering, når egen virkelighed er ubærlig, utopiske vrangforestillinger, når egen virkelighed er for ubærlig samt en partimæssig personlighedsspaltning.

Hvem tror Jelved, hvis hun for en stund forholder sig realpolitisk, det er nemmest at få sin politik igennem sammen med? Venstre, der var på nippet til at lade skattestoppet blive en del af principprogrammet? Helge Adam Møller eller Per Stig Møller der forfægter Irak-krigen? Integrationsministeren, som sender mennesker ud af landet, selv om de har rettens ord for, at deres sag først skal færdigbehandles? Eller de konservative og venstrepolitikere, der erklærer sig som en del af værdifællesskabet med Dansk Folkeparti?

Få nu styr på tropperne

Stop nu det narrespil, Marianne. Nok så mange angreb på SF kan ikke sløre for det faktum, at I har været som en hund i et spil kegler det seneste halve år. Derfor er jeg jo også glad for, at I har droppet alt det pjat med statsministerposten og alle de ultimative krav. Sandheden er jo, at på alle væsentlige stræk er de radikale enige med enten SF eller Socialdemokratiet. Lad os bruge SF's og de radikales fælles styrke på at få presset Socialdemokraterne på skattestoppet, skolepolitikken og udlændingelovgivningen.

Jeg har - ærlig talt - undret mig over de radikales dobbeltspil: I offentligheden vil I gerne fremstå som regeringens skarpeste kritikker. Men intet parti i oppositionen har stemt så meget sammen med VKO som de radikale.

Vi har genrejst hele debatten om klimaforandringer. Ingen har forfulgt spørgsmålet om Irak-krigen så meget som SF, hvor I har stemt med regeringen igen og igen. I har flyttet jer på boligbeskatning, og I har ændret synspunkt på loftet over kontanthjælp og starthjælp - og tak for det. Men nogen reel opposition har I sgu' ærlig talt ikke leveret. Så få nu styr på tropperne og tilslut jer SF's kamp for et helt andet Danmark og en hel anden politik. Dét er opposition.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her