Læsetid: 5 min.

Stop for udviklingen af egnsteatre

Brian Mikkelsen bebuder, at egnsteatrene nu får et økonomisk løft. Det er lodret løgn, siger såvel opposition som teatrene selv. Pengene er allerede brugt, hvorfor aftalen sætter en stopper for udviklingen af det lokale teatermiljø
14. november 2006

I dag har kommunerne et carte blanche, når det gælder støtten til de små teatre i provinsen. Finder man et projekt støtteværdigt i kommunalt regi, følger staten automatisk trop og refunderer halvdelen af udgifterne. Den ordning ønsker regeringen og Dansk Folkeparti nu afviklet. I fremtiden afsættes et fast rammebeløb til landets mindre teatre. Dermed sættes der loft over udviklingen i antallet af teatre uden for landets større byer, mener oppositionen og egnteatrene selv.

Formand for Foreningen af Egnsteatre i Danmark og direktør for Taastrup Teater, Mogens Holm, kalder det for økonomisk embedsmandspolitik, hvor man glemmer, at kultur ikke uden videre kan sættes op på en simpel formel.

"Ud fra en økonomisk synsvinkel er det logisk, at man ønsker en rammeaftale. Men sådan skal verden ikke altid anskues. Det tror jeg ikke engang, at man fra politisk side er uenig i. Så spørgsmålet er, vil vi have et samfund styret af embedsmænd? Jeg synes, at man skal kigge på det kulturelle landskab og spørge, hvad det er, vi vil have i Danmark. Det er jo kun få år siden, at vi fik et teater på Bornholm. Og hvis man ikke mener, at det er berettiget med et lokalt teatermiljø på Bornholm, så har man ikke forstået, hvad kulturen går ud på," siger Mogens Holm.

Borset fra Dansk Folkeparti, der har indgået aftalen med regeringen, er den samlede opposition enig i Mogens Holms betragtninger.

"Der kommer hele tiden nye teatre til. Nu har man så fundet ud af - sandsynligvis efter pres fra finansministeren - at der skal lægges låg på den udvikling. Det er en stor skam for de dele af det danske teaterliv, der befinder sig uden for de store byer," siger den tidligere kulturminister for det Radikale Venstre, Elsebeth Gerner Nielsen.

Ikke overraskende er kulturminister Brian Mikkelsen ikke helt enig i den udlægning. Han mener omvendt, at der nu lægges op til en aftale, der skaffer de fornødne penge til egnsteatrene, og at de kommende aftaler tvært- imod er et decideret kvalitetsløft.

"Der er 28 teatre og tre på vej. Så grundlæggende må der være tale om en misforståelse i den her sag. Vi må have kommunikeret vores budskab dårligt. For rammen udvides så meget, at der ikke vil være nogen problemer de kommende år. Der er næsten tale om næsten en fordobling over de sidste tyve år," forklarer Brian Mikkelsen, der samtidig mener, at kritikerne "misforstår, at det skal være et tag-selv-bord".

Pengene er brugt

Poul Bagge er direktør i Kunststyrelsen, der fordeler penge til de forskellige kulturområder. Ifølge ham har både Brian Mikkelsen og Mogens Holm på sin vis ret.

"Man går fra en lovbunden aftale, hvor staten sådan set bare skal punge ud så længe kommunerne gør det. Det laves der nu om på. Med den kommende kommunalreform, hvor der i fremtiden er flere større kommuner, kan man formode, der kommer en vækst på teaterområdet, som der så ikke er finansiering til i rammeaftalen," forklarer Poul Bakke, der samtidig gør det klart, at det er korrekt, at der i det foreløbige aftaleudkast lægges op til at tilføre yderligere midler til egnsteatrene.

At pengene så allerede er brugt, er en anden sag. For som Poul baggeantyder, så er der allerede godt gang i den kulturelle udvikling ude i kommunerne. Med den aktuelle og forventede aktivitet på teaterområdet - altså medregnet de teatre, som man allerede nu ved vil opstå - så rammen brugt. Det fremgår af et notat udarbejdet af Kunststyrelsen.

Dermed bliver det kvalitetsløft, som Brian Mikkelsen vil yde egnsteatrene fra 2007 til 2010 på gennemsnitligt 0,8 mio. årligt.

Det svarer til, at området tilføres et beløb, der svarer til en procent af det samlede budget. Tager man i betragtning, at et egnsteater modtager mellem to og syv millioner i årligt støtte, kan der altså ikke åbnes mange nye teatre inden for kvalitetsløftets rammer. Hertil kommer, at rammen skal bære endnu en post.

Udgiften til en konsulentgruppe, som et bredt politisk flertal sammen med egnsteatrene er blevet enige om at nedsætte. I følge kulturministerens egne beregninger beløber denne udgift sig til mellem 1,5 og 2,5 mio. kroner årligt. Skal den finansieres af rammen, giver det allerede fra næste år et underskud. Så med lidt god vilje kan det konkluderes, at det nuværende aktivitetsniveau i provinsen kan fastholdes. Men plads til en eventuel udvikling er udelukket.

"Det mest irriterende er, at hele den her debat gennes bag en retorik om, at der nu kommer flere penge til egnsteatrene. Det gør der ikke. Vi har beregnet, at der med det nuværende aktivitetsniveau allerede er underskud fra 2008. Hvis man fra politisk side ønsker at hæmme udviklingen, så bør man sige det højt," siger Mogens Holm.

Aftalebrud

Samtidig føler oppositionen sig snydt af kulturministerens indgåede aftale med Dansk Folkeparti, som de mener er et aftalebrud, der mest af alt ligner en bevidst nedprioritering af det lokale teatermiljø, da man hæmmer kommunernes muligheder for at investere i udviklingen af egnsteatre.

"Refunderingsaftalen var en fin garant for, at der var frihed i kommunerne til støtte det teater, man ønskede, og dermed var det en garanti for, at der var teater ude i kommunerne. Med den nye aftale bliver det en krig om ressourcer mellem de nye og gamle teatre. Det er naturligvis begrænsende for udviklingen i kulturlivet uden for de store byer," siger Elsebeth Gerner Nielsen.

Teaterordfører for Socialdemokraterne, Jytte Andersen, mener på samme måde, at Brian Mikkelsen har vendt ryggen til et bredt og sundt forlig:

"Der er noget helt overordnet og principielt galt i det Brian Mikkelsen har foretaget sig. Vi er fulde af forundring over det, Brian Mikkelsen som kulturminister står for. Vi var i gang med at indgå et bredt forlig på teaterområdet - og så indgår regeringen sammen med DF en aftale, der ligger op til rammestyring."

Institutleder for kunst og kulturvidenskab ved Købehavns Universitet, lektor Stig Jarl, påpeger, at man for få år siden i Folketinget netop besluttede at tilskynde kommunerne til at investere i de lokale teatermiljø ved ikke at rammestyre området. At det nu skal laves om, kan man måske beklage. Men Stig Jarl mener, at det bør foregå for åbent tæppe:

"Den interessante pointe i hele den her debat er, at man gør beslutningsprocessen uigennemskuelig. For ikke at tage en åben debat i Folketinget, gennemfører man sådan et snævert forlig bag lukkede døre. Det er problemet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her