Læsetid: 3 min.

Det store dobbeltspil

A.P. Møllers donationer til modstandsbevægelsen i krigens efterår gjorde Riffelsyndikatet stuerent i Information
20. april 2005

I tiden efter befrielsen indrykkede nærværende dagblad en række annoncer over firmaer, der "Information" bekendt har ydet Modstandsbevægelsen positiv Støtte. Men side om side med aktive modstandsstøtter som folk fra Magasin og Daells Varehus, optræder D.I.S. (Dansk Industri Syndikat) - også kendt som Riffelsyndikatet. Hvordan lader det sig opføre, at en markant modstandsavis på den vis blåstempler en storkollaboratør?

"D.I.S. er den klassiske historie, om et firma, der frem til 1943 holder på tyskerne. Men fra foråret 1944 begynder A.P. Møller, der var hovedaktionær i virksomheden, at give rundhåndede bidrag til modstandskampen. Hvis den hjælp var stor nok, så accepterede man ofte, at virksomheder 'svingede over'," forklarer professor i Historie ved RUC, Claus Bryld.

Selv om Riffelsyndikatets våbenleverancer til tyskerne var velkendt, så vidste man ikke i maj 1945 - hvor Information indrykkede den første annonce - at D.I.S. lige efter besættelsen selv tog kontakt til tyskerne med henblik på det siden så omtalte og omfattende samarbejde. Til gengæld stod det klart, at hovedaktionær A.P. Møller i krig-ens sene år havde garanteret betalingen for 5.000 maskinpistoler til modstandsbevægelsen.

"Samarbejdet med tyskerne var umiddelbart blot udtryk for, at D.I.S. fulgte regeringens officielle politik. Når de optræder på listen, er det et tydeligt udtryk for, at danske virksomheder spillede dobbeltspil, og at det er meget svært at fælde entydige domme over erhvervslivet rolle under besættelsen. Desuden er forløbet sløret af, at modstandsbevægelsens bombardement af D.I.S. skete med hjælp fra ansatte på virksomheden," siger professor i Virksomhedsshistorie på Handelshøjskolen i København, Ole Lange.

Information får efterfølgende stor gavn af A.P. Møller, som gentagne gange bidrager til avisen gennem annoncer. Annonceringen fortsatte frem til 1972, hvor Information får Cavlingprisen for afsløringer af arbejdsmiljøet på Lindøværftet. Der stoppede annonceringen i Information og er aldrig siden genoptaget.

"Det hører med til billedet at Børge Outze (Informations grundlægger, red.) tidligere takkede nej til penge fra A.P. Møller, da Outze trods trængt økonomi ville værne om avisens uafhængighed," siger Ole Lange.

Seniorforsker ved Rigsarkivet Peter Birkelund uddyber Riffelsyndikatets dobbeltrolle:

"Tre ansatte på D.I.S. var tilknyttet modstandsgruppen Holger Danske, og smuglede dele til maskinpistoler ud til modstandsbevægelsen fra sommeren 1944. Men det er uvist, om ledelsen havde kendskab til dette samarbejde."

Palsbys bedstefar

Juraprofessor og forfatter til bogen Retsopgøret efter besættelsen, Ditlev Tamm peger på store huller i den historiske viden om finansieringen af modstandskampen.

"Der foregik et uofficielt indsamlingsarbejde til nedkast- og opsamlingsarbejdet, og der eksisterede en central som distribuerede midlerne. Bidragyderne fik lovning på, at få refunderet deres penge enten fra den danske eller engelske stat, men hvor meget, der faktisk blev betalt tilbage, er der nok ingen der ved," siger han.

Blandt de mere brogede navne, som D.I.S. og hoteller som D'Angelterre og Nordland, der helt åbenlyst husede den tyske besættelsesmagt, så optræder L. Palsby også på listen fra 26. maj 1945. Designer Ole Palsby er ikke overrasket over, at se sin farfar, fondsbørsvekseler Ludvig Palsbys, navn i avisen.

"Familien havde del i mange af de illegale transporter af jøder til Sverige. På et tidspunkt blev min farfar arresteret af Gestapo, over for hvem han skulle bevise, at han ikke var af jødisk oprindelse. Der foregik mange ting, som vi ikke måtte vide noget om, og som havde relation til det her," siger Ole Palsby, der ikke tror, at bedstefaren ville have brudt sig om at optræde på listen.

"Han var jo et fint menneske, som ikke ønskede at prale af at have hjulpet nogen. Det er selvfølgelig svært at forstå i dag, men tiderne var anderledes."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her