Læsetid: 3 min.

Store ord trukket ned på jorden

Er statusangst et problem, der kan løses, som man klipper en negl? Den engelsk bestesellerforfatter Alain de Botton udfolder sin sædvanlige vifte af selvhjælp og højkultur i ny bog
21. marts 2007

Kærester, venner, søskende, kammerater og bekendte: Det er ikke kun kærlighed og loyalitet, der binder os sammen. Vi måler dem, og de måler os. Alle de mennesker, vi omgås og ses med offentligt og taler med i telefonen, selvom vi sidder midt i noget helt andet, er markeringer af vores egen status. De andre mennesker fungerer som tillægsord til os selv i det store og tydelige, men svært gennemskuelige hierarki af væsentlighed her i verden. Det er derfor, de kaldes 'netværket'.

Det er denne eksistentielle opfattelse af 'status' som det største og vigtigste i tilværelsen og samfundet, som den britiske bestsellerforfatter Alain de Botton har skrevet en bog om, der nu udkommer på dansk: Statusangst.

"Når tanken om fiasko gør os angste, skyldes det, at succes er det eneste pålidelige incitament, andre har til at omfatte os med sympati. Familiære bånd, venskab eller seksuel tiltrækning kan indimellem gøre incitamenter overflødige, men kun den mest uforbederlige optimist vil klare sig uden."

Hele vores tilværelse er skrøbelig, fordi både vores egen og de andres anseelse svinger med lunefulde sociale konjunkturer. I Statusangst forsøger Alain de Botton både at forklare og løse dette sociale vilkår som et problem. Han skitserer fem årsager til statusangsten: Kærlighedsløshed, snobberi, forventning, meritokrati og afhængighed, og efterfølgende anviser han fem strategier til 'løsninger': Filosofi, kunst, politik, kristendommen og bohemelivet. Først peger han på det, vi mangler, og bagefter henviser han til fem teknikker til overvindelse af manglen.

Bogen er skrevet i den for Botton karakteristiske stil, der kombinerer et åndsaristokratisk overskud med et småborgerligt underskud: Poetiske citater, filosofiske anekdoter og resumeer af store analyser udfoldes som små husholdningstips til livsførsel. Finkulturen og filosofien bliver til værktøjet i selvhjælpskassen. Gang på gang starter passager sjovt, men slutter i ligegyldigheder. Storartede åbninger over Marx' ideologikritik eller historien om Nervals måneskinsflaneren i Luxembourghaven med en hummer i snor ender som små snusfornuftige husråd af den slags, som vi kender fra toppen af Gajolpakker, dårlige taler til konfirmationsfester og omkvæd i melodi grandprix-sange: "Man bliver ikke lykkelig, bare fordi man er rig". Eller: "Den, der tror på sig selv, har ikke behov for at hævde sig over andre".

Tre-i-ener

Bottons begreb om 'status' kan på sin vis minde om både den tyske socialfilosof Axel Honneths begreb om 'anerkendelse' og den amerikanske sociolog Richard Sennetts begreb om 'respekt'. Status henviser til den sociale vurdering af selvet. Men hvor både Sennett og Honneth kvalificerer og nuancerer begreberne om anerkendelse og respekt, synes 'status' hos Botton reduceret til noget i retning af den vilkårlige offentlige bedømmelse. Derfor tenderer Botton en dualisme mellem "mit sande jeg" og "den pæne facade", mellem den virkelige dybde og den sociale overflade; altså mellem personlig identitet og social status.

"Fra deres ensomme studerekamre", hedder det i en af Bottons egne refleksioner, "anbefaler filosofferne, at vi følger vores samvittighed i stedet for at afvente andres anerkendelse eller fordømmelse. Det afgørende er ikke, hvordan den ene eller den anden gruppe mennesker opfatter os, men det vi ved at vi er."

Der anbefales lidt til højre og lidt til venstre i denne bog. Det er selvhjælp forklædt som kultur og analyse, men konklusionerne er som regel hjælpeløse fraser mellem store citater og bevingede ord. Tilbage står, at statusangst ikke er et problem, der kan løses, som man klipper en negl, selvom bogen om det minder om en tre-i-ener. Man kan roligt sige, at Botton behersker kunsten at trække store ord ned på jorden.

Alain de Botton: Statusangst. Oversat af Christian Bundegaard. 316 s., 299 kr. Tiderne Skifter. ISBN 9788779732018. Udkommer i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her