Læsetid: 4 min.

Det store spørgsmål

De britiske konservative ønsker flere kvinder i Underhuset. Spørgsmålet er, om det vil lykkes
30. august 2006

Er rene kvindelister den bedste måde at opnå ligestilling i Parlamentet? Hvorfor stille det spørgsmål nu? Fordi den snart 40-årige leder af Englands konservative parti, David Cameron, er fast besluttet på at øge antallet af kvindelige konservative parlamentsmedlemmer og har foreslået forskellige tiltag, der skal gøre det mere sandsynligt, at valgkredse med potentielle konservative pladser også vælger kvindelige kandidater.

Men der er tegn på, at de aktive medlemmer, der dominerer disse vælgerforeninger ikke ønsker at få noget påduttet af deres nye, unge leder. Dette har fået folk til at spørge, om Cameron, hvis han ikke får sin vilje via påbud, vil forsøge sig med tvang - og påbyde de lokale vælgerforeninger at de bliver nødt til at vælge fra rene kvindelister.

Men vil det fungere? Ja. Der er tydelige beviser på at introduktionen af rene kvindelister i Labour i 1990'erne nedbrød ældgamle fordomme, der forhindrede kvinder i at blive valgt eller blot få deres navne frem. Det blev tydeligt, at kvinder havde en bedre chance for at blive valgt, selv til de pladser hvor de kæmpede for at blive nomineret.

Patricia Hewitt blev f.eks. Leicesters først MP i en åben valgkamp. Men efter at Labour ophørte med at bruge rene kvindelister ved valget i 2001 faldt antallet af kvindelige MP'er en anelse. Da man genindførte listerne, steg antallet igen og nåede som det højeste 128 kvindelige MP'er i maj 2005. Siden har dødsfald desværre reduceret antallet til 126.

Kvindelister

Men er der behov for flere kvinder i Parlamentet? Nogle ville sammenligne dette med det spørgsmål, mænd stillede for 100 år siden, om kvinder 'havde brug for' stemmeret. Underhuset forventes at repræsentere hele nationen, et stærkt argument for at dets sammensætning skal afspejle nationens befolkning.

Da Underhuset var mest mandsdomineret, kom der klager over, at emner som kvinders helbred og børneomsorg ikke blev taget tilstrækkeligt seriøst. Men det stigende antal kvindelige MP'er har ikke mærkbart 'feminiseret' partisystemet. Der er lige så meget hujen og udveksling af fornærmelser som altid, og kvinder adlyder i lige så høj grad som mændene de ordrer, de modtager fra partiets indpisker.

Har der været voldsomme reaktioner? Ja, og ikke blot fra mænd. Labour, der i 1990'erne lukrerede på det faktum, at flertallet af deres bedst kendte kvindelige politikere støttede rene kvindelister. Det samme gjorde adskillige store fagforbund. Men alligevel blev Labour i 1990'erne så at sige reddet af gong gong'en.

De havde været snu nok til at introducere rene kvindelister i de dele af landet, hvor de forventede mindst modstand, men de mødte kraftig opposition i nogle byer, deriblandt Slough. En kendelse i arbejdsretten satte en uventet hurtig stopper for hele processen - og sparede Labours plagede partifolk for at skulle påbyde de lokale kulminearbejdere at stemme på en kvinde.

Der var også mistanke om, at embedsmænd brugte de rene kvindelister som et middel til at holde visse mænd ude, der kunne skabe problemer for Tony Blair. Dette kan have bidraget til den spektakulære katastrofe i Blaenau Gwent, en normalt sikker Labour-kreds i Wales med en tradition for at vælge ret specielle kandidater. For tre år siden fik de besked på, at de skulle have en ren kvindeliste og de, der accepterede denne beslutning, valgte en overbevist Blair-tilhænger, Maggie Jones. I spidsen for modstanderne af listen stod en lokal advokat, Peter Law, der stillede op som uafhængig og vandt, hvorved han bragte Labours del af stemmerne ned fra 72 pct. til 32 pct., Labours største nederlag i partiets historie. Peter Law døde i april, Labour krævede ikke nogen ren kvindeliste ved det efterfølgende suppleringsvalg men tabte alligevel til Dai Jones, en af Laws støtter.

Sverige som forbillede

Kan David Cameron så få kvinderne valgt? Han har sagt, at han vil gøre alt 'lige bortset fra at lave rene kvindelister' for at overtale lokale partiafdelinger til at vælge kvinder til potentielle pladser, deriblandt et lokkemiddel for de partiforeninger der frivilligt vælger fra en ren kvindeliste. Hvis han forsøger at gennemtvinge kvindelister i valgkredse, der ikke ønsker dem, kunne han fremprovokere en voldsom reaktion, fordi så mange konservative, deriblandt mange førende kvinder, af princip er imod rene kvindelister. Ann Widdecombe kalder dem f.eks. en fornærmelse mod kvinder.

Hvad med de liberale? Deres leder, Sir Menzies Campbell er også ivrig efter at øge antallet af kvindelige MP'er, men når man i partiet tidligere har diskuteret rene kvindelister, har der været aktiv modstand fra partiets kvindelige MP'er. Det er bemærkelsesværdigt, at alle partiets kvindelige MP'er enten er barnløse eller har voksne børn. Deres problem synes at være, at kvinder med små børn ikke føler sig i stand til at opgive den tid, det kræver at kæmpe for - og bevare - et sæde for partiet, og ikke så meget en uvillighed i de lokale kredse mod at vælge kvinder.

Ville et andet system fungere? Op til valget til Europaparlamentet i 1999, benyttede det liberale parti et system, de kaldte 'zipping'. De havde kandidatlister for hver af de 10 regioner i England. Det første navn på fem lister var en kvinde, med en mand på andenpladsen. De andre fem lister havde en mand i spidsen, med en kvinde som nummer to. Resultatet blev, at de fik valgt fem kvinder og fem mænd.

Sveriges regeringsparti, Socialdemokratiet, var først til at indføre dette system, det var i 1994. Det er grunden til at Sverige nu har det proportionelt største antal kvindelige lovgivere i den vestlige verden. Men dette fungerer kun i et system med forholdstalsvalg og kan ikke overføres til Underhuset.

David Cameron forsøger på flere forskellige måder, bl.a. at få valgkredsene til at vælge ud fra lister med to kvinder og to mænd. Uden tvivl vil hans kampagne gøre en forskel, men om forskellen vil være stor nok til at overbevise ubeslutsomme vælgere om, at det konservative parti virkelig har ændret sig, kan kun tiden vise.

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her