Læsetid: 3 min.

Det store tossede lotteri

15. januar 2001

DANMARK har mange spilleglade mennesker, der årligt investerer milliarder i lottokuponer og lignende drømmebeviser. Men alle landets legale og illegale spillebuler er de sidste 30-40 år sat totalt i skyggen af det eneste danske lotteri, der har økonomisk format til årligt at uddele store skattefrie formuer til hundredetusinder af mennesker.
Lotteriet over alle nationale lotterier hedder ejerboligmarkedet. Der er så stor politisk opbakning til dette lotteri, at et bredt flertal i årtier har stået vagt om skattefriheden for gevinsterne. Og i samarbejde med finanssektoren har staten tilmed sikret en smidig og billig belåningsform, således at de glade vindere løbende kan belåne de store værdistigninger.

NÅR DENNE gamle historie skal trækkes frem, er det fordi, der jo er en del yngre mennesker, der er begyndt at beklage sig over, hvor dyrt det er blevet for dem at købe lodder i lotteriet.
Efter voldsomme stigninger mange steder i landet er ejerboligpriserne især i en række større byer vokset med over 50 procent på fem år. Sammen med reduceret rentefradrag og den nye ejendomsværdiskat har det gjort det ekstra bekosteligt for unge familier at få eget tag over hovedet. Selv med gode indtægter kan det være svært at få regnestykket til gå op.
Den pris, den unge generation her betaler, er intet andet end prisen for en af de helt store tåbeligheder i dansk politik i efterkrigstiden: At der aldrig blev indført en effektiv beskatning af værdistigninger på fast ejendom.
På tale var det mange gange – men i takt med at Socialdemokratiet også blev parcelhusejer-parti svandt den politiske realisme. I 1978 havde en S-regering faktisk fået strikket en model sammen. Men den blev taget af bordet få måneder efter, da Venstre skulle have indrømmelser i forbindelse med dannelsen af en SV-regering. Den er aldrig blevet genfundet.

DET HAR gennem årene været en borgerlig mærkesag at bekæmpe hård beskatning af ejerboligerne – og det er mange årtier siden, at Socialdemokratiet turde tage et principielt politisk opgør på det felt. Resultatet er blevet, at et gennemført tåbeligt system har fået lov til at grave dybe grøfter i samfundet.
Det splittende kommer også til udtryk i den skæbne, store dele af det almennyttige byggeri har lidt: De ressourcestærke flyttede i ejerbolig, fordi det også økonomisk var attraktivt og gav adgang til millionær-lotteriet – men samtidig blev de store almennyttige boligbyggerier efterhånden overbebyrdet med sociale problemer. En proces, der blev accelereret af, at en voksende del af beboerne tilhørte den gruppe, der samtidig blev udstødt fra det almindelige arbejdsmarked.

NÅR DEN borgerlige opposition i dag skal forklare de unge vælgere, hvad der er galt på boligmarkedet, synger de den gamle sang om den høje beskatning. Det er en forvrøvlet sang. En reduktion af de kendte ejendomsskatter ville ikke gøre det meget billigere for de unge: Erfaringen viser, at ejerboliger i høj grad handles på grundlag af nettoydelsen – derfor vil en sådan skattelempelse hurtigt blot blive omsat til højere huspriser.
Derimod ville det på sigt hjælpe, hvis man beskattede værdistigningerne ved salg – med det mål at lette trykket på de nye boligejere. Samt meget gerne skatten for de lavest lønnede, som med en lavere indkomstskat ville få bedre jobmuligheder – og dermed mindre risiko for at blive udstødt fra arbejdsmarkedet.

DET MEST vedvarende saglige argument mod en beskatning af værdistigningen er, at en sådan skat i forbindelse med salg vil virke som et stavnsbånd. Det problem kunne løses ved, at skatten i forbindelse med ejerboligskifte kunne indefryses som en offentlig prioritet i det nye hus. Målet er jo blot, at gevinsten bliver beskattet, når husejeren engang forlader ejerboligmarkedet.
I disse uger er der ved at gå valgretorik i dansk politik. Det er i praksis ensbetydende med, at regeringen forholder sig i ro, når det gælder ejendomsbeskatning – Socialdemokratiet vil ikke risikere at levere ammunition til en borgerlig skrækkampagne. Men ikke desto mindre skylder begge politisk fløje de unge familier en ordentlig forklaring på miseren om det tossede lotteri. Gerne fulgt af gode råd om, hvor de unge familier nu til dags kan få en mindre bolig til en nogenlunde overkommelig pris.

mol

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her