Læsetid: 3 min.

Stormens høstkarl

7. juli 2001

DEN, DER SÅR vind, høster storm. Sådan skriver den gammeltestamentlige profet Hoseas, der levede 700 år før vor tidsregning. Hans bibel-ord rinder i hu ved læsning af noget så verdsligt som en notits i det nylige nummer af lokalavisen AmagerBladet.
Notitsen fortjener at gengives i sin helhed:
»En underskriftsindsamling er sat i gang på Amager med det formål at vise den folkelige modstand mod planerne om opførelse af en stormoské i Njalsgade. Underskriftsindsamlingen skal løbe sommeren over og kulminerer med en gadekampagne lørdag den 8. september 2001. ’Amager-Komitéen mod stormoskéen’ har i forbindelse med starten på underskriftsindsamlingen valgt Dansk Folkepartis folketingskandidat i Sundby-kredsen, pressechef Søren Espersen, og Dansk Folkepartis lokalafdelingsformand på Amager, Dan S. Andersen, som talsmænd og har samtidig besluttet at tilslutte sig den landsdækkende forening mod stormoskéer.«

FROM MAND, ham pressechef Espersen. Og flittig. Travlt som han har med at være partileder Pia Kjærsgaards andet jeg – en mere udspekuleret Pia, end Pia selv er – og lægge hendes strategi og taktik og udspy udtalelser i hendes navn, tager han sig også tid til at bekymre sig for Sundby-borgerne. Han stiller sig som folketingskandidat for dem – endda på en plads, der er så godt som sikker ved næste valg. Oven i alt dette lader han nu sig selv og en partihåndgangen sætte i spidsen for et korstog, der skal holde det gode kristne Amager fri for den besmittelse, det ville bringe over øen at lægge sæde til et gudshus, hvor det lyder anderledes end ved Morten Korch-filmenes kirkebryllupper.
Kløgtig er Espersen også. Han véd godt, at Københavns planlægning lige siden 1991 har givet mulighed for at opføre en moské ved Njalsgade, over for Amager-afdelingen af Københavns Universitet. Det er kun indre muslimsk uenighed om finansiering, der har forhalet sagen. Så hvis det problem klares, og et grundkøb fra det statslige ejerselskab Freja går i orden, er der ikke noget at komme efter. Muslimerne har den ’velerhvervede borgerret’, som Dansk Folkeparti ivrigt forsvarer i alle de sammenhænge, hvor ingen muslimer optræder.
Der er intet lokalplanforslag at gøre indsigelse imod, for der er en fuldt gældende, eksisterende lokalplan. Derfor sætter Espersen sig da også et andet mål med sin underskriftsindsamling: »at vise den folkelige modstand«.

HVEM VIL han vise den modstand til? Næppe til Københavns Borgerrepræsentation, for hvis de folkevalgte lod sig kyse og ophævede den lovligt vedtagne lokalplan, ville en skandale ramme ikke bare kommunen, men nationen. Man kan forestille sig overskrifterne hele vejen til New York Times.
Det er snarere noget andet, Espersen vil vise. Han vil vise moské-modstanderne sin og sit partis lydhørhed. Ja, han vil endog gå dét skridt videre først at hidse folk op mod moskéen og dernæst vellystent lytte til de ord, han selv har lagt dem i munden. Næppe noget tilfælde, at september er sat som kulminationsmåned for Espersens modmoskékampagne. Den ligger ved starten til en kommunal valgkamp og – hvem véd? – en folketingsvalgkamp.
Jamen, underskrifterne da. Hvad vil Espersen med dem? Ja, tælle dem vil han jo nok og bruge tallet som en forprøve på sin skattepengevelsmurte kampagnes effektivitet. Og så er underskrifterne da i øvrigt herlige, for de er, med adresse og det hele, nyttige for fremtidige kampagner og hvervninger.
Søren Espersen er en centralt placeret mand i Dansk Folkeparti, måske endda partiets centrum; på de indre linjer er han mere nærværende end partilederen. Det er ham, der har forbindelserne til den yderste højrefløj, til Den Danske Forening og derudefter. Det var Espersen, der slusede de to sortkjole-fætre Krarup & Langballe ind i forkammeret til det kommende folketing. Espersen er en mand, der véd, hvad han gør.
Skulle det komme dertil, at hans modmoskékampagne også får den virkning, at den krænker troende muslimske danskere og får dem til at føle sig endnu mere ugleset – så muslimers vrede stiger i takt med den, som Espersen går og sår på Amager, og folk ender med at hade hinanden endnu mere... Nåja, så bidrager det jo bare til Espersens høst.
Hvad sagde ikke allerede profeten Hoseas?

dr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu