Læsetid: 3 min.

Stormløb mod hjemmesløjd

Vreden mod europæisk hobbyvirksomhed skyller hen over den islamiske verden
13. februar 2006

Interessen for dansk billedkunst i den islamiske verden sprænger alle forestillinger om et engageret publikum. Forleden var over hundrede tusind kunstkritikere på gaden for at give deres besyv med om de danske tegninger. Det generelle indtryk var tommelfingeren nedad. Konklusionen nåede man frem til uden megen debat.

Ledende ypperstepræster inden for de lokale kunstkliker taler om, at man bør holde op med at spise ost i protest mod den lave standard, som de danske kunstværker har. Andre går videre og truer med ikke at spise smør! Disse kritikere læser højt af deres anmeldelser foran de danske ambassader. Man har i de islamiske lande tidligere været præsenteret for både Bjørn Wiinblad og dronning Margrethe. Men det her er trods alt et hak værre.

Fra dansk side havde man indtryk af, at landets billedkunst var af internationalt format. Men nu får piben en anden lyd.

Kunstkritikerne er også gået så vidt som til at kræve at få foretræde for tegnerne. Langhårede og skæggede fans vil hen og røre ved kunstnerne. Også selv om man mener, de er de rene klamphuggere. Men her har man på de danske ambassader sagt stop. Med et større politiopbud har man forsøgt at holde kunstkritikerne stangen. Det er ikke faldet i god jord i Mellemøsten: Publikum og kritikere har brændt de danske ambassader ned til grunden. Man betragter danskernes holdning som kunstsnobberi. Noget man ser uhyre strengt på inden for den salafistiske gren af islam.

Deres udsendte har spurgt den danske udenrigsminister om, hvad man vil stille op med det stigende pres mod Danmark for at lade kritikerne få foretræde for de ombejlede danske kunstnere. Noget, der ingenlunde kan komme på tale, udtaler han grædende. Han har overvejet at søge råd hos Elton John, der efter sigende selv kender til typen af sarkastiske, såkaldte fans, som egentlig gør tykt grin med én.

Kukure forbudt

Raseriet mod den danske billedkunst er i de seneste døgn også gået ud over schweizisk traditionel hjemmesløjd som kukuret. Det er uvist, hvordan man nu har fået øje på det, men vreden mod europæisk hobbyvirksomhed skyller hen over den islamiske verden.

Fra islamiske menigheder med baser i Saudi-Arabien forlyder det, at man har forbudt kukure, da man ikke må eftergøre Guds skaberværk, og det vil man nu fortolke så strengt, at det ikke længere skal være tilladt at eje eller forhandle disse djævelske mekanismer i islamiske lande. I grænseegnene mellem Afghanistan og Pakistan, i Waziristan, er der sågar observeret scener, hvor man har foranstaltet stening af kuk-ure. En oplæser i pakistansk tv advarede forleden i nyhedsudsendelser seere om meget stærke billeder: Man ser optrin, som vises på en national kanal, hvor nogle skæggede mænd pisker et kukur. Nyhedsoplæseren fortalte, at i Peshawardalen har der endog været eksempler på, at imamer har foranstaltet summariske retssager, hvor man har ført proces mod lokale kukure. Nogle kukure er der allerede fældet dom over, og de er blevet fængslet i underjordiske katakomber i Tora-Bora-bjergene. Andre er blevet varetægtsfængslet og sat i stå på lokale politistationer.

Menneskerettighedsorganisationer ønsker ikke at gå ind i sagen, idet man påpeger, at det er en delikat og kompleks situation. PEN-klubber i regionen udtaler forståelse for muslimernes berettigede indgreb mod kukurene, men påpeger dog, at man også må prøve at sætte sig i kukurenes sted.

Regeringen i Islamabad fralægger sig dog ethvert ansvar for disse retssager og udtaler, at de ikke er lovmedholdelige. Oppositionen raser: Den kræver en kukurefri islamisk republik! Man ved jo, at i Kalifatet var der ingen, der kukkede. Hvert øjeblik forventer man, at de islamisk gejstlige vil udstede en fatwa mod alverdens kukure.

Lenny Tristano er en figur i Jens-Martin Eriksens seneste roman: 'Forfatteren forsvinder ind i sin roman'

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her