Læsetid: 7 min.

Storslået fest for tsunami-ofrene

Den thailandske ministerpræsident har valgt at gøre et-årsdagen for tsunamien til en stor folkefest, samtidig med at man regner på, om den anslåede omsætning for turistindustrien nu også lever op til de budgetterede mål
27. december 2005

Sveriges udenrigsminister, Laila Freivalds, ville i fjor holde en hyggelig jul sammen med familien og havde slukket for fjernsynet.

Hun vidste, der var sket en katastrofe i Sydøstasien, men tænkte, at medarbejderne i Udenrigsministeriet nok ville ringe, hvis der var brug for det. Om aftenen søndag den 26. december gik hun i teatret med sin mand. Statsminister Göran Persson fejrede julen sammen med sin familie på Harpsund og tog ikke på noget tidspunkt ind til Rosenbad (det svenske statsministeriums bygning, red.).

I løbet af dagen snakkede han et par gange med sine nærmeste medarbejdere og mente, at situationen var under kontrol.

Mange svenske toppolitikere og beslutningstagere havde nok stadig 'julefreden' i kroppen, da mediernes løbesedler dagen efter udbasunerede, at omkring 3.000 svenskere savnedes i turistbyerne langs kysten ved Phuket.

"Hvor ligger Phuket?," spurgte udenrigsministeren, da hun mødte på arbejde mandag formiddag den 27. december . Utallige gange har Laila Freivalds forklaret sig. Jo, hun kendte godt til Phuket, men hun havde aldrig været der, og lige nøjagtig hvordan der så ud - det er vel ikke almenviden, selv ikke for en udenrigsminister?

Sådan gik det til, at en enorm katastrofe med omkring 200.000 omkomne i 10 lande hurtigt 'forsvenskedes' og politiseredes. 543 svenskere døde i monsterbølgerne, flere end ved Estonia-tragedien i 1994.

I seks uger mødte den svenske regering hård kritik fra en juridisk kommission, og oppositionen overvejer et mistillidsvotum til foråret. Ved rigsdagsvalget i september kommer tsunamien måske til at blive et afgørende spørgsmål.

Man har altid betragtet socialdemokratiet som værende det mest handlekraftige parti, men denne gang svigtede man, og Göran Perssons dage ved magten kan være talte. Efterdønningerne efter tsunamien påvirker også en række andre regeringer i Europa langt mere end den thailandske ministerpræsident, 55-årige Thaksin Shinawatra, som her i helligdagene er vært ved årets mindehøjtidelighed.

Fortielser og kritik

Thaksin har valgt tavshed og total mørklægning. Den rapport, han selv har bestilt, om hvorfor eksperterne undlod at advare om monsterbølgerne, er aldrig blevet offentliggjort. Det endelige resultat var alt for kompromitterende for Thailand. Man påstod, sandheden ville skade turistindustrien.

"Af patriotiske grunde må vi tie og beskytte nationens interesser," sagde kommissionens formand, Smith Thammasaroj, da beslutningen blev offentliggjort i marts i år.

Den samme mand, der nu er viceminister med ansvar for katastrofeberedskab, fortalte en forsamling af læger i Bangkok at "tusindvis af menneskeliv kunne være reddet, hvis vores meteorologer havde fulgt de anvisninger, jeg selv skrev ned for 12 år siden".

Der blev lagt låg på debatten, og spørgsmålet er ikke dukket op igen, til trods for at Thaksin i dag er mere omstridt en nogensinde. Allerede 10 måneder efter sin jordskredssejr er han i dyb krise og kritiseres, hånes og hudflettes i alle medier for meget andet, som han ikke selv har kontrollen over.

Turismen er overordentlig vigtig for Thailand, og hensynet til den går som en rød tråd gennem Thaksins politiske virke, siden han overtog magten i 2001.

Foruroligende oplysninger om sars og fugleinfluenza blev holdt skjult for at beskytte turismen. Thaksin har også kritiseret medier og diplomater for at udtrykke angst for terrorisme, noget han anser for at "bidrage til at sabotere turist-erhvervet og økonomien".

Smagløs fest

Ceremonien på årsdagen er ganske kontroversiel og ses af mange kritikere mere som et forsøg på at vinde de udenlandske turister tilbage end som en mindehøjtidelighed for tsunamiens ofre.

"En ugelang fest med sang, dans, fyrværkeri og madfestival afspejler en forfærdende ufølsomhed og dårlig smag," skriver Bangkok Post, som også mener, at man "udnytter den dybe sorg og fortvivlelse som de indbudte 5.000 slægtninge til de udenlandske ofre føler".

Mindesmærkerne ses som "potentielle turistattraktioner". Ceremonien er planlagt i Bangkok, og de lokale myndigheder i Phuket er blevet holdt udenfor. Tribunen er forbeholdt politikere og de kendte, og der er ingen pladser til nogen af de mange thailændere, der opnåede heltestatus for deres selvopofrende hjælpeindsats i forbindelse med sårede og chokerede udenlandske turister i de første kaotiske døgn efter syndfloden.

Hvis ikke sprogvanskeligheder havde lagt hindringer i vejen, ville de sørgende udenlandske gæster hurtigt opdage, at mange thailændere trækkes med lige så store tab og meget større uretfærdigheder end de selv.

Turismen er blevet det altoverskyggende emne, også i genopbygningsfasen.

Ødelæggelserne langs de palmeprydede sandstrande er blevet udnyttet af store ejendomsmæglere og byggeforetagender, der har lagt beslag på store områder, der tidligere tilhørte byboere og småhandlende. Det menes, at hele byer er blevet overtaget, og hundredvis af familier, der manglede ejendomsbeviser, er blevet bortvist, anklaget for 'ulovlig indtrængning'. Værst stillet er de såkaldte sigøjnere, havets nomader, som dog ikke går så meget op i fast ejendom, men anser strandene for at være fælles ejendom.

Velsignede hoteller

Den masterplan, man har udarbejdet, tager heller ikke hensyn til fiskere og fattige. Mindst 32 byer forsvinder, og grundene overtages af luksushoteller og turistkomplekser, der henvender sig til en eksklusiv målgruppe. Jorden skal udnyttes 'mere rationelt'.

For mange af de eksisterende hoteller er det allerede 'business as usual'. En del af dem åbnede allerede få uger efter tsunamien, efter at buddhistmunke havde startet en indbringende forretning med at formilde de dødes ånder og velsigne hoteller, restauranter, barer, strande, busser og både. Senere er også religiøse ledere og statuer blevet fløjet ind fra forskellige lande for at overbevise de mere forbeholdne om at situationen var 'normaliseret'.

Markedsføringen gik i gang allerede i slutningen af januar, da flyselskabet Thai Airways Internationals direktør, Kanok Abhiradee, gik til voldsomt angreb på flere af de lande, der advarede deres medborgere imod at tage til området.

"Vi er klar til at modtage alle allerede nu," udtalte han.

Man fik hurtigt et indtryk af ambitionsniveauet: Trods tabet af over 30.000 hotelværelser ændrede man ikke på turisterhvervets målsætning om 13,3 mio. besøgende og indtægter på 10 mia. dollar i 2005.

Ministerpræsident Thaksin greb igen til sin sædvanlige stokkemetode og gav hoteller, restauranter og lokale myndigheder en meget kort deadline. På årsdagen skulle hele kysten ud til Andamanhavet være tilbage på det globale turistatlas i fineste, velfungerende stand.

"Tøven gør mere skade end gavn," sagde han.

De hurtige fremskridt skyldes ikke mindst den billige arbejdskraft, der illegalt er kommet over grænsen fra Burma. Trods det at mindst 800 af deres landsmænd mistede livet i tsunamien, udsættes de stadig for diskrimination. Af frygt for politiet har efterladte kun identificeret 74 af ligene, resten ender i en massegrav.

Også 'indvandrere' fra Thailands fattige nordøstlige hjørne bliver behandlet dårligt. Her mistede 300 børn deres forældre, men i mangel af dødsattester nægter man stadig at udbetale dem den sum på 2.000 dollar (12.500 kr.), der ellers udbetales til hver ulykkesramt familie.

Klar besked ved skælv

Og hvad gør man så for at øge sikkerheden?

Svar: Et tidligt, højteknologisk varslingssystem med omkring 60 tårne er snart på plads. Hotellerne skal konstrueres bedre, ligge mindst 75 meter fra vandkanten, tidligere var det blot 30 meter, og der må ikke indrettes værelser på 1. sal. En del turiststeder opfører også 'vægge' ud mod havet, de skal dog være 10 meter høje og lige så tykke for at kunne modstå en tsunami.

Men et kraftigt jordskælv den 28. marts i år, målt til 8,1 på Richter-skalaen, gav anledning til ny optimisme.

Sirenerne gik i gang, politi, myndigheder og hotelpersonale reagerede hurtigt. Monsterbølgerne udeblev, men selv om de var kommet, ville antallet af dødsofre sandsynligvis have begrænset sig til under 100. Beskeden var klar: Det var den menneskelige faktor - Bangkok-eksperternes eksempelløse fejhed - der gjorde, at tsunamien krævede så enormt mange liv.

Det moralske ansvar hviler tungt på ministerpræsident Thaksin, berygtet for sin arrogance og uforsonlighed.

Hans lederstil gennem de seneste fem år ved magten har skabt en farlig kultur af angiveri, der ikke mindst trives i det nu så berygtede meteorologiske kontor.

Smith Thammasaroj blev ignoreret, da han i 1998 advarede politikerne, hotelindustrien og rejsebureauerne om risikoen og understregede behovet for et beredskab i tilfælde af en katastrofe. Hans anbefalinger fik lov at samle støv, og det kontor, han stod i spidsen for, blev mere og mere eftergivende.

Eksperterne på det meteorologiske kontor - sandsynligvis fem personer - mødtes inden for 10 minutter efter jordskælvet i Andaman-havet. Det eneste, der slap ud fra mødet, var, at bekymringen for, at turistindustrien skulle lide tab, hvis alarmen gik og der så intet skete, var en 'meget vigtig faktor'.

De turde ikke advare

Det er endnu ikke lykkedes nogen journalist at komme til at tale med en af dem. Kontorchefen Suparek blev gjort til syndebuk og fyret, men nægter også at udtale sig.

Ministerpræsident Thaksin behøver ikke at udtale sig i parlamentet, hvor hans parti nu har 400 af de 500 pladser. Ironisk nok er den svenske statsminister, Göran Persson, den eneste, der har stillet kritiske spørgsmål på tomandshånd og krævet en forklaring på den manglende alarm.

Det gav anledning til hård kritik fra oppositionen, der mente, at hans opgave blot var at fremføre Sveriges tak for det thailandske folks store indsats for svenske turister i nød.

Det virker som om, historien allerede er skrevet. Göran Persson bliver sandsynligvis det eneste politiske offer for tsunamikatastrofen, mens mangemilliardæren Thaksin snubler som følge af en helt anden skandale.

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu