Læsetid: 2 min.

Stort flertal sikrer at raske kan donere æg

Alle danske kvinder får fremover ret til at donere æg til barnløse. Et stort flertal i Folketinget, herunder V og K, går nu ind for en ændring af loven
21. januar 2006

Et stort flertal i Folketinget sikrer nu, at også raske kvinder fremover får lov at donere æg til barnløse. Senest meldte regeringspartierne Venstre og De Konservative sig i går på banen som partier, der har ændret holdning, og som nu går ind for at ændre loven, så alle kvinder fremover kan donere æg.

"På samme måde, som man i dag har for eksempel nyredonation, er det også meget fornuftigt og rimeligt, at kvinden selv kan bestemme, om hun vil donere sine æg, siger Venstres sundhedsordfører Jørgen Winther.

Han understreger, at et meget stort flertal i Venstres folketingsgruppe bakker op om holdningsændringen i partiet. Partiet betinger sig dog, at ægdonation kun skal kunne ske fra en anonym donor, og at søstre for eksempel ikke må donere æg til hinanden.

" Det modtagne par må ikke kende identiteten på ægdonor. Jeg kan forestille mig nogle meget svære problemer i en familie, hvor man har en social mor og så en moster, der er den biologiske mor," siger han.

Ligesom Venstre har de Konservative også skiftet holdning til spørgsmålet om ægdonation. Årsagen er, at barnløse danske par i dag må rejse til udlandet for at få donoræg til transplantation, fordi de danske fertilitetsklinikker mangler æg.

"Det bør ikke være nødvendigt, at man er nødt til at tage uden for landets grænser for at få den behandling. Når loven om kunstig befrugtning i løbet af foråret bliver taget op til revision, vil det være oplagt at se på det her område. Vi vil gerne være med til, at raske kvinder også kan donere æg," siger Helle Sjelle (K).

Anonymiteten er kernen

I dag råder fertilitetsklinikkerne årligt over 80 æg, der gives til fertilitetsbehandling af 40 kvinder.

Det kommende forslag til en revidering af loven om kunstig befrugtning omfatter også andre områder, herunder bl.a. hvor vidt sæddonorer skal forblive anonyme, og om enlige og lesbiske fremover skal have ret til, på lige fod med heteroseksuelle par, at få behandling for barnløshed på det offentliges regning - spørgsmål, der har skabt uenigheder internt i partierne på Christiansborg.

Venstres sundhedsordfører, Jørgen Winther, ønsker ikke at gå nærmere ind i indholdet af lovforslaget, som Lars Løkke Rasmussen (V) allerede har liggende klar.

"Lovforslaget offentliggøres meget snart, og til den tid fortæller vi alle detaljer," siger Jørgen Winther.

Også De Radikale ønsker at give alle kvinder ret til at donere æg. Partiet mener dog ikke, at donorerne skal have løn for ydelsen - kun godtgørelse i forhold til tabt arbejdsfortjeneste. Til gengæld mener partiet ifølge sundhedsordfører Naser Khader (R), at kvinderne gerne må donere til deres egen familie.

"Hvordan får du ellers kvinder til at indgå i en hormonbehandling og donere æg til kvinder, de slet ikke kender," siger han.

Han peger på, at en mulighed også kan være at oprette en pulje som en søster til en barnløs kan donere et æg til samtidig med, at andre ægdonorer gør det samme.

"På den måde har søsteren jo givet sit bidrag, uden at man ved, hvem donoren er, siger han.

I forbindelse med ændringen af loven om kunstig befrugtning lægger De Radikale også op til, at enlige og lesbiske fremover skal have ret til behandling for barnløshed i det offentlige system og betalt af offentlige kroner på lige fod med kvinder i et heteroseksuelt parforhold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her