Læsetid: 3 min.

Stort forlag skrotter sit vækstlag

Danmarks tredjestørste forlag skærer ned i den smalle og mere eksperimentelle litteratur. Forlaget skyder sig selv i foden, siger en række kilder i branchen
16. juni 2005

Forlaget Lindhardt & Ringhof , der er Danmarks tredjestørste, har taget et drastisk skridt og smidt en række af de forfattere, de tidligere har satset på, på porten. Argumentet er, at man fremover primært vil fokusere på udgivelser, som der kan tjenes penge på.

En række af de andre store forlag advarer mod strategien og mener, at det er en forkert politik.

Hos Lindhardt & Ringhof fastslår direktør Morten Hesseldahl, at der ligger økonomi bag beslutningen.

"Vi har hele tiden haft det fokus, at vi gerne ville tjene penge, men bare ikke gjort det. Det overordnede synspunkt er dog, at vi gerne vil have en balance i programmet af bøger, vi udgiver", siger han.

I et brev til en række af sine forfattere har Lindhardt & Ringhof derfor opsagt samarbejdet. En af de uheldige er forfatteren Martin Glaz Serup. I brevet til ham skriver forlaget:

"Som du måske ved, har vi gennem en årrække måtte kæmpe med et underskud, der til dels skyldes udgivelsen af for mange titler [-]. Disse 'smalle' bøger har vi udgivet, fordi de havde litterær kvalitet, og fordi vi gerne ville opdyrke et vækstlag af unge, eksperimenterende forfattere. Det er der kommet mange gode bøger ud af, blandt andre dine, men det har også været dyrt for forlaget. Nu er vi blevet pålagt at skære programmet ind til benet og primært fokusere på de udgivelser, som vi kan tjene penge på".

Til historien hører endvidere, at Martin Glaz Serup allerede har modtaget et forskud for bogen, og at hans bog var klar til at gå i trykken og planlagt til at udkomme i august.

En række andre danske forlæggere udtrykker bekymring over Lindhardt & Ringhofs politik, fordi de ikke mener, at løsningen ligger i at skære i den mere smalle del af udgivelsesprogrammet. Økonomisk er det en kortsigtet løsning. Desuden er det med til at ødelægge vækstlaget for dansk litteratur. Det mener blandt andre litterær direktør for forlaget Aschehoug, Anette Wad.

"Vi skal alle være med til at gøde vækstlaget i dansk litteratur, for vi skal alle sammen leve af det senere," siger hun.

"Som forlag har man en forpligtelse over for dansk litteratur og den mere smalle litteratur. Lindhardt & Ringhofs beslutning peger på en tendens, hvor det fremover for forfatterne vil blive sværere og sværere at finde forlag, som vil påtage sig at udgive de bøger, som man risikerer at tabe penge på," siger hun.

På Aschehoug har man valgt at drive nogle afdelinger efter rent kommercielle vilkår, mens vækstlaget samles i imprint forlaget (et forlag i forlaget, red.) Athene, hvor der ikke er samme krav til bundlinien.

Mange forlag har gennem de senere år været igennem barske nedskæringer og reduktion af udgivelsesprogram. Men fra flere af de andre kommercielle forlag lyder der advarende toner i forbindelse med det drastiske skridt, som Lindhardt & Ringhof har taget.

Torben Madsen, der er direktør for GB-forlagene (forlagene Rosinante, Forum, Høst & Søn, Fremad og Samleren) siger, at man jo ikke ved, hvad der på længere sigt bliver en succes og kan tjene penge til forlaget.

"Ingen forlægger ved jo på forhånd, hvad man kommer til at tjene penge på, for så ville vedkommende være en af landets bedst betalte mennesker. Det er under alle omstændigheder forlagsmæssigt forkert, når man ved, hvor lang tid, det nogle gange tager at udvikle et forfatterskab." siger han.

GB-forlagene var på et tidspunkt også nødt til at skære drastisk, men man valgte ikke primært at lade det gå ud over den talentfulde danske litteratur. Torben Madsen er derfor uenig i, at man altid pr. automatik skærer det væk, som man ikke tjener penge på.

På forlaget Borgen siger redaktionschef Jens Christiansen, at man som forlægger naturligvis altid er ude på at tjene penge, men tilføjer:

"Ikke for at tjene penge som sådan, men for ad denne vej at kunne udgive flere bøger. Og i det lange løb tjener man kun penge på at have indsigt og kunne vurdere litterær kvalitet. Borgens forlag blev grundlagt på kærlighed til litteraturen, som han siger. Det er en stærk del af identiteten at udgive dansk litteratur, være med til at opbygge forfatterskaber og sørge for at de opnår større udbredelse," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her